Ga naar de inhoud

 klassement

naampuntenploeg
1
Primož Roglic
4237,00
Jumbo - VismaTJV
2
Tadej Pogacar
3055,00
UAE Team EmiratesUAD
3
Wout van Aert
2700,00
Jumbo - VismaTJV
4
Mathieu van der Poel
2040,00
Alpecin - FenixAFC
5
Jakob Fuglsang
1961,00
Astana Pro TeamAST
6
Julian Alaphilippe
1795,83
Deceuninck - Quick-StepDQT
7
Richie Porte
1733,00
Trek - SegafredoTFS
8
Diego Ulissi
1671,00
UAE Team EmiratesUAD
9
Arnaud Démare
1550,00
Groupama - FDJGFC
10
Marc Hirschi
1430,00
Team SunwebSUN
ploegpunten
1
Jumbo - Visma
9919,00
2
Deceuninck - Quick-Step
9776,16
3
UAE Team Emirates
8503,00
4
INEOS Grenadiers
7628,33
5
Team Sunweb
7582,71
6
BORA - hansgrohe
6738,50
7
Astana Pro Team
6612,00
8
Trek - Segafredo
6591,00
9
Groupama - FDJ
5614,00
10
EF Pro Cycling
5576,99
ploegpunten
1
Frankrijk
9542,83
2
Slovenië
8824,00
3
België
8530,00
4
Italië
7375,00
5
Australië
6468,00
6
Nederland
6249,00
7
Denemarken
5423,00
8
Groot-Brittannië
5299,16
9
Duitsland
5242,83
10
Spanje
4992,00

Ilan Van Wilder: "Begon me beetje te storen dat ik vergeleken werd met Remco"

 di 16 februari 2021 11:00
Ilan Van Wilder

Ilan Van Wilder is het tweede Belgische talent dat aan bod komt in de podcast van Sporza Koers over jonge wolven. Van Wilder praat over de vergelijkingen met Remco Evenepoel én over zijn keuze voor Team DSM.

Ilan Van Wilder (20) stapte met mooie adelbrieven eind 2019 over naar de profs. Daarbij koos hij niet voor Lotto-Soudal, de ploeg waar hij zijn opleiding genoot, maar wel voor Team Sunweb, de voorloper van Team DSM.

 

"Als belofte is Lotto-Soudal de beste ploeg ter wereld", zegt Van Wilder in de podcast. "Kurt Van de Wouwer is een topkerel en een goeie ploegleider. Geen enkele belofteploeg kan tippen aan het programma van Lotto, elk type renner krijgt zijn wedstrijden. Als belofte kan ik me geen betere ploeg voorstellen."

 

En toch koos Van Wilder niet voor Lotto-Soudal bij de profs. "Ik kijk altijd op lange termijn, niet op korte termijn. Ik durf echt al 5 jaar vooruit te kijken. Bij het gesprek met John Lelangue en Marc Sergeant had ik een iets minder gevoel." 

 

"Er was veel minder aandacht voor de toekomst en minder kansen om me te ontwikkelen als ronderenner. Team Sunweb heeft echt ervaring met jonge renners. Ik ben op mijn 20e prof geworden, wat heel jong is, en ik wou zeker zijn dat ze me niet zouden opbranden en het rustig zouden aanpakken." 

 

Sunweb overtuigde Van Wilder met een plan. "Ze hadden al een voorbeeldprogramma voor 2020 en de jaren erna: aantal koersdagen, wat het plan was en waar ze over 5 jaar met mij wilden staan. Dat was heel duidelijk en dat sprak me aan."

Beluister de podcast met Ilan Van Wilder

Je kunt de podcast met Ilan Van Wilder hier beluisteren, maar natuurlijk ook waar je normaal je podcasts downloadt (iTunes, Soundcloud of Spotify).

"Ik voelde snel dat het niet zou lukken in de Vuelta"

Van Wilder had veel verwacht van 2020, maar dat viel door corona tegen. Tot overmaat van ramp moest hij bij zijn debuut in een grote ronde opgeven in de eerste rit van de Vuelta.

 

"Ik sukkelde eigenlijk al een tijdje voor de Vuelta met mijn knie. Na overleg met de ploeg hebben we toch beslist om te starten. We hoopten dat het beter zou worden met de opvolging van de arts en de kinesist ter plaatse, maar tevergeefs."

 

"Ik voelde al snel dat het een verloren zaak was en dat het niet zou lukken. Ik wou ook niets forceren en de blessure erger maken met het oog op 2021. Ik heb dan snel beslist om er de brui aan te geven."

 

Er was nog een extra reden voor Van Wilder om toch te starten. "We hadden een gebrek aan renners. Het was een raar seizoen: de Giro was nog aan de gang, de Ronde van Vlaanderen moest nog gereden worden en iemand als Hirschi had al een punt gezet achter zijn seizoen. Bovendien waren er een paar jongens ziek of geblesseerd en we hadden eigenlijk niemand om mij te vervangen."

Als wielrenner moet je een beetje egoïstisch zijn. Dat zit niet in mijn karakter, maar ik zal moeten proberen om wat meer aan mezelf te denken.

Het was niet evident voor Van Wilder om om te gaan met die tegenslag. "Mentaal was dat niet zo leuk voor mij." Zeker toen zijn trainingsmaatje Thymen Arensman mooie dingen liet zien. 

 

"Ik was heel blij voor hem, maar ik had daar zelf ook graag willen schitteren. Ik ken hem goed, hij is een goeie vriend. In de voorbereiding op de Vuelta hadden we samen veel getraind in de Ardennen en zo. Dan zie je dat hij het goed doet en dat deed me wel iets."

 

Na zijn opgave moest Van Wilder even weg van het wielrennen. "Ik heb de Vuelta niet live bekeken en ook de Giro niet meer. Ook al kon ik er niets aan doen, ik vind het altijd moeilijk om mensen te moeten teleurstellen."

 

"Er waren veel mensen die iets van mij hadden verwacht in de Vuelta en dan is het niet leuk om af te stappen in de openingsrit. Als wielrenner moet je een beetje egoïstisch zijn. Dat zit niet in mijn karakter, maar ik zal moeten proberen om wat meer aan mezelf te denken. Dat klinkt hard, maar dat is het niet."

"Eigenlijk vergelijken enkel de mensen mij met Remco"

Een jonge Belg die goed kan tijdrijden (brons op EK beloften in 2020) en klimmen, dat roept vergelijkingen op met een generatiegenoot. "Veel mensen denken dat ik me vergelijk met Remco, maar eigenlijk doen zij dat zelf."

 

"Ik doe dat totaal niet, ik ben Ilan en niemand anders. Op den duur begon het mij een beetje te storen dat ik met Remco vergeleken werd. Bij de junioren zou ik meer gewonnen hebben als Remco er niet was geweest, maar dat zou me niet geholpen hebben in mijn verdere carrière."

 

"Er was in 2018 nu eenmaal een renner die veel sterker was dan ik. Ik had daar geen problemen mee, want ik ben er ook sterker door geworden. Ik heb mijn ding kunnen doen in de schaduw. Ik stond niet in de schijnwerpers, zo ben ik rustig blijven groeien en dat vind ik zeker geen nadeel."

 

"Ik weet dat ik hem vroeg of laat zal tegenkomen bij de profs, maar dat maakt niets uit voor mij. Als Belgen moeten we waarderen dat we zulke goeie jonge renners en talenten hebben en iedereen zijn ding laten doen."

Waar staat Ilan Van Wilder over 10 jaar? "Ik zou zeker willen uitgroeien tot een ronderenner. Ik zeg niet dat ik een grote ronde zal winnen, maar ik zou wel willen meedoen voor de prijzen." 

 

"Dat is mijn doel: ik wil me ontwikkelen in klimmen en tijdrijden. Ik zie potentieel in mezelf en heb vertrouwen in mezelf dat ik dat niveau kan halen. Maar ik weet niet wat er de komende jaren zal gebeuren, ik heb jammer genoeg geen glazen bol."

De vorige aflevering van Jonge Wolven