Donkere, zeg maar donkerrode, wolken pakken zich samen boven Camp Nou. Uit het jaarverslag dat de club gepubliceerd heeft, blijkt dat FC Barcelona 1,173 miljard euro schuld heeft. Corona is uiteraard medeverantwoordelijk, maar ook dure transfers op afbetaling spelen een rol.
Barcelona kiest dit jaar een nieuwe voorzitter. Normaal waren de verkiezingen twee dagen geleden gepland, maar door het oplopende aantal coronabesmettingen in Catalonië is de stembusgang uitgesteld.
Om alle kandidaten de kans te geven de situatie van de club te kennen, werden de financiën voor het seizoen 2019-2020 openbaar gemaakt. Het zijn cijfers om van te duizelen.
Vele voetbalclubs - zeker de Spaanse topclubs - hebben traditiegetrouw een hoge langetermijnschuld. Het is echter de kortetermijnschuld die problematischer is omdat clubs die op relatief korte termijn moeten kunnen terugbetalen.
De kortetermijnschuld steeg bij Barcelona in een jaar tijd met 156 miljoen euro tot 730 miljoen op 27 augustus 2020. Daar komt een langetermijnschuld van 442 miljoen euro bij. In totaal goed voor 1,172 miljard euro.
Waar komt de schuld vandaan?
De schulden van de club op korte termijn bestaan onder meer uit leningen bij verschillende banken, spelerslonen en bedragen die FC Barcelona nog moet betalen aan andere clubs voor transfers.
Swiss Ramble, dat zich specialiseert in de boekhouding van voetbalclubs, keek de openbaar gemaakte cijfers in. Zo zou Barcelona nog 64 miljoen euro moeten afbetalen voor De Jong, 69 miljoen voor Coutinho en 58 miljoen voor Pjanic. Die afbetalingen zijn een van de redenen waarom ex-voorzitter Josep Maria Bartomeu met de vinger gewezen wordt.
Hij heeft niet alleen dure transfers gedaan, hij heeft de betaling van de transfers ook voor zich uitgeschoven. Geen enkele Spaanse club kwam maar in de buurt van wat Barcelona de afgelopen jaren heeft uitgegeven aan transfers.
De afgelopen 5 seizoenen gaf Barça 359 miljoen euro meer uit dan wat het ontving voor transfers. Veel meer dan Real (56 miljoen) en Atletico (72 miljoen) in dezelfde periode.
Barcelona betaalde veel van die transfers af in schijven. Dat is niet abnormaal in het voetbal, maar Barcelona moet wel nog erg veel geld aan andere clubs. Afhankelijk van de bron tussen de 129 - 155 miljoen euro voor 19 spelers. Ook spelers die al vertrokken zoals Arthur of Vidal.
Net als voor u of voor ons is het ook cruciaal dat het geld blijft binnenkomen als we een product - bijvoorbeeld een auto of een televisie - in schijven willen afbetalen. Covid-19 betekende daarom een drama voor Barcelona. Pech of onvoorzichtigheid?
Atletico en Real draaiden break-even
Voetbalclubs lijden grote inkomstenverliezen door de coronacrisis. Zelf berekende Barcelona dat het vorig seizoen 2 miljoen euro winst zou hebben gemaakt zonder Covid-19.
Na aftrek van belastingen maakte de club uiteindelijk 97 miljoen euro verlies afgelopen seizoen. Daarmee staat het zeker niet alleen (zie grafiek). Roma, Milan of Everton maakten nog meer verlies.
Binnen Spanje doet Barcelona het wel opmerkelijk slechter dan grote rivalen Real Madrid en Atletico, die ondanks de coronacrisis er toch in geslaagd zouden zijn om break-even te draaien (zie grafiek).
Dat Real en Atletico de afgelopen vijf jaar minder uitgaven aan transfers, zagen we al. De Madrileense clubs betaalden ook minder salaris, niet moeilijk als je weet dat Lionel Messi alleen al 100 miljoen euro per jaar kost. Daarom moesten spelers als Suarez, Vidal en Rakitic vertrekken.
Aan de inkomstenkant is Barcelona nog altijd de best verdienende club van Spanje, maar ook daar is de terugval groot. Omdat er geen inkomsten zijn van tickets, fanshops dicht moesten en wedstrijden werden uitgesteld.
Twee vraagtekens voor de toekomst
Barcelona moet dus op zoek naar vers geld in de (nabije) toekomst. Daarvoor kijkt het alvast naar twee mogelijkheden. De eerste is een nieuw stadion. Zo hoopt de club elk jaar 150 miljoen extra geld in de clubkas te krijgen.
Plannen daarover worden al jaren aangekondigd, maar hoe zal Barcelona een nieuwe tempel betalen? Het stadion uitbreiden tot 105.000 zitjes met een dak boven zou 815 miljoen euro kosten.
Een andere mogelijke geldkoe is een Europese Supercompetitie. Toeval of niet, ex-voorzitter Josep Bartomeu sprak vlak voor hij aftrad zijn hoop uit dat die er komt.