Ga naar de inhoud

Youri Mulder: "In Noorwegen breken laatste jaren veel goeie jongeren door"

 wo 9 december 2020 11:35
Dortmund-spits Erling Haaland is de exponent van de opstoot van Noors voetbaltalent.
Dortmund-spits Erling Haaland is de exponent van de opstoot van Noors voetbaltalent.

In de voorrondes voor het WK 2022 werd Nederland maandag gekoppeld aan Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar. Vooral Turkije en Noorwegen kunnen wel eens lastige tegenstanders zijn. Youri Mulder ziet hoe het Noorse voetbal aan een opmars bezig is.

Youri Mulder was in het verleden getrouwd met een Noorse, zijn twee kinderen wonen er nog steeds. De ex-voetballer is dus goed geplaatst om de tegenstander van Oranje in de WK-kwalificaties in te schatten.

 

"Het is een land dat opkomt", weet Mulder. "Met ook Turkije in die groep heeft Nederland toch wel twee stevige tegenstanders geloot, want Oranje heeft het al vaker moeilijk gehad tegen de Turken. Noorwegen is stug en compact en heeft met Erling Haaland voorin een enorme kogel. Nederland zal toch wel wat angstig zijn voor de Noren."

 

Is er een goeie Noorse generatie op komst? "Er komen de laatste jaren inderdaad heel veel goeie spelers door in Noorwegen. Je had al Haaland en Ødegaard en nu heb je ook Hauge die doorgebroken is en bij Milan speelt."

Noorwegen het nieuwe België? Dat vind ik toch een beetje overdreven.

Youri Mulder

"Zo'n 15 à 20 jaar geleden hebben ze in Noorwegen veel kunstgrasvelden aangelegd, waardoor kinderen nu veel meer mogelijkheden om het hele jaar door te voetballen. Ook de trainers zijn beter opgeleid dan vroeger. Daardoor is het Noorse voetbal echt verbeterd."

 

"Wintersporten waren altijd erg populair in Noorwegen, maar het voetbal is echt heel populair geworden. Dat heeft ook te maken met de Premier League, die daar veel aandacht krijgt. Bodø/Glimt, de Noorse kampioen, heeft trouwens de titel gepakt met heel aantrekkelijk en aanvallend voetbal."

 

Een uitstekende generatie in een klein land: wordt Noorwegen het nieuwe België? "Dat vind ik toch een beetje overdreven", reageert Mulder. "Je mag je niet te veel blindstaren op het trio Haaland-Hauge-Ødegaard. Voor het overige zie ik niet zoveel topspelers in die generatie."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.