"Sociedad speelt beste voetbal in Spanje, Januzaj heeft grootste kwaliteiten"

  Adnan Januzaj is de laatste weken weer op dreef bij Sociedad.

  Na 10 speeldagen staat Real Sociedad verrassend op kop in La Liga. "Daar heeft de transfer van David Silva veel mee te maken. Op zijn 34e speelt hij alsof hij 25 is", zegt Oscar Badallo, de Sociedad-volger van Marca.

  "Trainers, spelers en fans van andere teams loven Sociedad"

  Niet Real Madrid, Atletico of Barcelona, maar Real Sociedad is eind november de trotse leider in Spanje. 

   

  Hoe is dat mogelijk? "Real heeft slechte transfers gedaan en Barcelona speelt gewoon niet goed. Atletico heeft dan weer 2 matchen minder gespeeld", vertelt Marca-journalist Oscar Badallo.

   

  Toch heeft Sociedad de leiderspositie niet gestolen. "Trainers, spelers en fans van andere teams zijn het er over eens: Real Sociedad legt dit seizoen het beste voetbal op de mat van alle Spaanse clubs."

   

  "Sociedad slikte nog maar 4 goals in de competitie en scoort zelf vlot. Aan de spelersgroep is er de voorbije 2 jaar weinig gesleuteld. Daardoor is hun samenspel fantastisch."

  David Silva naar Sociedad was voor iedereen een grote verrassing. Het mooiste is dat hij ook nog eens geweldig goed speelt op zijn 34e.

  Marca-journalist Oscar Badallo

  Wel haalde Sociedad dit seizoen City-speler David Silva binnen. "Dat was voor iedereen een grote verrassing. Een speler van dat niveau naar Sociedad? Het mooiste is dat hij ook nog eens geweldig goed speelt. Op zijn 34e speelt Silva alsof hij 25 is."

   

  "Nu ligt Silva wel in de lappenmand met een hamstringblessure. Maar over een tiental dagen zou hij alweer speelklaar moeten zijn."

  "Januzaj is qua kwaliteiten de beste speler van Sociedad"

  Bij Sociedad deelt ook een Belg in het succes: Adnan Januzaj. "Hij is een heel goede speler, voor mij is hij de speler met de grootste kwaliteiten in het team", zegt Badallo. "Maar hij heeft 1 probleem: zijn statistieken."

   

  "Januzaj is niet beslissend genoeg. Hij scoort te weinig en levert ook te weinig assists af. Vorig seizoen telde hij in de competitie maar 4 goals en 3 assists. Als je dat vergelijkt met Oyarzabal (10 goals, 11 assists), Portu (7 goals, 7 assists) en Willian José (11 goals), dan moet Januzaj zijn cijfers opkrikken."

   

  Een geheim wapen van Sociedad is ook de jeugdopleiding, "la cantera" in het Spaans. "Coach Imanol probeert altijd 5 à 6 jeugdspelers in de basiself te droppen."

   

  "Zubimendi, een middenvelder, is een van de nieuwste ontdekkingen. Hij is nog maar 21 en kan het zeker schoppen tot de Spaanse nationale ploeg. Oyarzabal is een ander voorbeeld, al speelde hij wel even in Eibar."

   

  "Toen Sociedad in 1981 en 1982 kampioen werd, was dat met allemaal jeugdspelers. Dat was ook zo in 2003, toen Sociedad 2e eindigde."

   

  "Mochten we nu 4e gestaan hebben met allemaal jeugdspelers, dan zouden de Sociedad-fans daar even blij mee geweest zijn als met de huidige leidersplaats."

  Januzaj is voor zijn kwaliteiten niet beslissend genoeg. Vorig seizoen telde hij in de competitie maar 4 doelpunten en 3 assists. 

  Marca-journalist Oscar Badallo

  "Bekerfinale en Europa League voorlopig belangrijker dan competitie"

  Dromen van de 1e titel in 39 jaar doet de club uit San Sebastian nog niet. Vooral omdat de focus voorlopig op andere doelen ligt.

   

  "De Europa League is momenteel belangrijker dan de competitie, omdat die nog 28 speeldagen duurt. En bovendien zit Sociedad ook enorm met de finale van de Copa del Rey in zijn hoofd. Door de coronacrisis kon die niet plaatsvinden vorig seizoen. Die finale tegen Bilbao staat gepland op 4 april."

   

  Zondag spelen Januzaj en co tegen Villarreal (3e in de stand). Badallo hecht wel veel belang aan die match.

   

  "De voorbije seizoenen kon Sociedad enkel winnen tegen teams zoals Granada, Valladolid, Eibar, Getafe en Alaves. Tegen de topteams kwam het telkens tekort."

   

  "Dit seizoen speelde Sociedad al gelijk tegen Real. Als het in de heenronde eindelijk eens kan winnen tegen Villarreal (zondag),  Atletico (22/12) en Barcelona (03/01), dan kan Sociedad meevechten voor de titel."

  Lees ook: