Ellen Van Loy combineert al jarenlang haar veldritcarrière met een job in de zorgsector. "Ik raad alle fietsliefhebbers aan om met de fiets naar het werk te gaan, als dat mogelijk is natuurlijk", vertelt de 39-jarige veldrijdster.
Van Loy: "Ga met de fiets naar het werk"
In de Virtual Baloise Belgium is Ellen Van Loy (Telenet Baloise Lions) een van de 4 kopvrouwen die deze week meebikkelt voor de eindzege.
Veel van haar knechten zullen het fietsen moeten combineren met een job. Welke tips heeft Van Loy, die zelf ook nog een andere job heeft, in petto?
"Alles begint met een goede planning. Elke maand krijg ik mijn uurrooster en daar heb ik best veel inspraak in. Vooral in de winter kan ik mijn shiften laten inplannen met het oog op de veldritten", zegt Van Loy, die 19 uur per week in een zorgcentrum werkt voor mensen met een beperking.
"Als het kan, raad ik fietsliefhebbers aan om met de fiets naar het werk te gaan. Dat probeer ik zelf ook zo vaak mogelijk te doen. Misschien haal je er nog voordeel uit met een kilometervergoeding en/of een fietsleasing."
"Als je na het werk naar huis fietst, kan je een extra lus maken om extra kilometers te malen. Bij een late shift kan je dan eventueel ook een langere rit maken als je richting het werk fietst."
VIDEO: Ellen Van Loy geeft tips voor mensen die fietsen combineren met job
"Nieuwe energie halen uit training na het werk"
Gebeurt het dat Ellen Van Loy soms te vermoeid is en een training overslaat? "Natuurlijk ben je wel eens vermoeid na een lange dagshift", geeft ze toe. "En soms is het ook nog eens slecht weer of vroeg donker."
"Je staat altijd voor de keuze: trainen of niet trainen. Maar meestal kan ik mezelf oppeppen om te vertrekken", zegt Van Loy.
Maar er is eigenlijk maar 1 grote hindernis die je moet overwinnen op lastigere dagen. "Het deel van de sofa naar de deur om naar buiten te gaan. Dat is maar 5 meter, maar dat is de moeilijkste afstand."
"Zodra je die 5 meter overwonnen hebt en je staat in koerstenue buiten, dan kan niets of niemand je nog tegenhouden."
Na afloop komt Van Loy altijd met een goed gevoel terug thuis. "Ik kan best wel veel nieuwe energie halen uit de trainingen die ik ’s avonds doe. Al is het maar een uurtje dat je eens alles uit je lichaam trapt. Je komt dan als herboren thuis."
"Ouders stonden voor verschrikkelijke keuze in woonzorgcentrum"
Ellen Van Loy werkt halftijds in een zorgcentrum. Waaruit bestaat haar job precies? "Ik werk met ouder wordende mensen met een mentale beperking. De meesten hebben het syndroom van Down", legt ze uit.
"Ze wonen hier 7 dagen op 7 samen in een huis. Wij proberen hen een zo rustig, leuk en gevarieerd mogelijk leven te bieden."
"We zien hen natuurlijk ook achteruitgaan in de loop der jaren. Maar we proberen er te zijn voor onze bewoners, die dat wel appreciëren."
"Misschien moet je het hart op de juiste plaats hebben om dit te doen. Maar voor mij is het de normaalste zaak van de wereld en ik ben heel blij dat ik hier mag blijven komen."
Hoe waren de afgelopen maanden in het zorgcentrum? “We zijn hier in de leefgroep gelukkig gespaard gebleven van besmettingen."
"De ouders stonden wel voor een verschrikkelijke keuze: hun zoon of dochter thuis opvangen met alle bijhorende zorg of hun kind hier een tijdlang laten met enkel zwaaibezoeken als gevolg."
"Uiteindelijk zijn hier maar enkele bewoners ter plekke gebleven. Zij genoten dan ook van alle aandacht die ze van ons kregen. Alle activiteiten buitenshuis vielen weg. Maar we hebben het dan zo aangenaam mogelijk gemaakt binnenshuis en in de tuin."