We sluiten ons dossier over de economische toestand van de wielersport af met de tv-gelden. "In het geval van de Tour mogen teams zeuren over tv-gelden. Maar in Vlaanderen is er bij het merendeel van de organisatoren net een geldtekort", weten de ploegen zelf ook.
Flanders Classics: "Er valt bijna geen tv-geld te herverdelen"
In tegenstelling tot voetbalploegen krijgen wielerteams geen euro van het tv-geld. Dat gaat naar de organisatoren. Zo incasseert Tour-organisator ASO elk jaar 60 à 70 miljoen euro. Moet het tv-geld herverdeeld worden in de wielersport?
"Er valt bijna niets te verdelen", zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics. "Qua tv-gelden is er een verschil tussen eendagskoersen en een grote ronde zoals de Tour."
"Het tv-geld bij een eendagswedstrijd is relatief beperkt. Als organisatoren dat geld dan nog eens aan de teams moeten afstaan, dan mag je een streep trekken door veel organisatoren."
"In het geval van ASO mogen teams wel zeuren over tv-gelden. Bij de Tour-organisator is geld te over", zegt Marko Heijl van Soudal. "Maar bij het merendeel van de organisatoren is er geld te kort."
"Als je die magere inkomsten nog eens moet herverdelen, dan blijven er weinig koersen over. Zeker in Vlaanderen, waar ze al met het water aan de lippen staan. Die hebben niets te herverdelen.”
Plugge: "We moeten het wielrennen samen groter maken"
Tv-geld herverdelen lijkt dus enkel maar een messteek te zijn in de rug van de kleinere wielerorganisatoren.
"We moeten inderdaad niet aan de inkomsten van organisatoren komen", zegt Richard Plugge, algemeen directeur van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma en vicevoorzitter van de AIGCP, de belangenvereniging van professionele wielerteams.
Wat moet er dan wel gebeuren? "We moeten samen kijken naar hoe we een betere serie van het wielrennen kunnen neerzetten", vindt Plugge. "Dan ben ik overtuigd dat niet alleen tv-geld stijgt, maar ook de commerciële inkomsten."
"Over de extra inkomsten die dat met zich meebrengt, moeten we een verdeelsleutel afspreken. Ieder houdt wat hij heeft en laten we kijken hoe we het samen groter kunnen maken."
"Velen kijken uit naar dit model, dat trouwens geen nieuw idee is. Voormalig UCI-baas Hein Verbruggen wilde dat heel graag, maar werd destijds politiek opzijgezet."