Olympische atleten zwemmen niet in het geld. Neen, na hun carrière moeten de meeste topsporters een baan zoeken. En die jobs lopen flink uiteen: van politieagent over acteur tot modeontwerper. Over wie hebben we het? Je komt het te weten in de voorlopig laatste aflevering van Sporza @School over de Olympische Spelen.
Zwemmer wordt schoenenverkoper
Frederik "Fredje" Deburghgraeve, onze nummer 1 op de 100 meter schoolslag in Atlanta 1996, heeft na zijn carrière genoeg water gezien. Hij gaat een tijd schoenen verkopen voor zijn sponsor.
Judoka gaat bij de politie
Voor Harry Van Barneveld (brons in Atlanta 1996) gaat een kinderdroom in vervulling na zijn sportcarrière: de judoka wordt agent. Want ook bij de politie krijgt hij een medaille opgespeld.
Judoka wordt politica
Ulla Werbrouck (goud in 1996) ruilt de judomat niet voor de politie, wel voor de politiek. Ook daar gaat ze in de leer bij haar coach Jean-Marie Dedecker. Eerst zetelt Werbrouck in het federaal parlement voor Lijst Dedecker, daarna in het Vlaams Parlement.
Toptijd wordt modemerk
Olivia Borlée en Elodie Ouedraogo lopen nu voorop in de modewereld. Samen runnen de twee sprintsters het label 42/54. Die cijfers verwijzen naar hun gouden tijd op de Olympische Spelen van Peking in 2008.
Olympisch kampioen wordt footballkampioen
Wie ook snel kan lopen is Bob Hayes. De Amerikaanse sprinter, tweevoudig olympisch kampioen in 1964, gaat na zijn atletiekcarrière american football spelen bij de Dallas Cowboys. Met succes, Hayes is de enige olympische kampioen die ook de Super Bowl wint.
Medaillewinnaar krijgt Nobelprijs voor Vrede
Philip Noel-Baker kiest voor de academische en politieke wereld. In 1920 loopt de Engelsman naar zilver op de 1.500 meter, in 1959 krijgt hij de Nobelprijs voor de Vrede als voorvechter van internationale vrede en samenwerking.
Waterpolospeler richt vakantieclub op
Gérard Blitz, een waterpolospeler die met België brons pakt in 1936, richt na zijn carrière een club op: de wereldberoemde vakantieclub Club Med.
Van Belgische zeiler tot baas van de Spelen
Jacques Rogge ruilt zijn zeilboot voor de operatiekamer, maar de dokter blijft ook actief in de sportwereld. Eerst stippelt hij mee het beleid uit aan het hoofd van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Daarna wordt Rogge zelfs 12 jaar lang de grote baas van de Olympische Spelen als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
Tarzan in het zwembad wordt Tarzan in Hollywood
Johnny Weissmuller maakt misschien wel de meest opvallende carrièreswitch. De Amerikaan is een eeuw geleden de eerste zwemmer die minder dan een minuut nodig heeft voor 100 meter. Op de Olympische Spelen is hij in de jaren 20 goed voor 5 titels.
Nog bekender wordt Weissmuller als acteur. In Hollywood slingert hij maar liefst in 12 films door de bomen als Tarzan.
Zwemster wordt vorstin
In 2000 zwemt Charlene Wittstock de finales van de 4x100 meter wisselslag op de Spelen van Sydney. Tegelijkertijd duikt de Zuid-Afrikaanse ook op in de royaltybladen wanneer ze prins Albert van Monaco leert kennen. In de zomer van 2011 trouwt het koppel.
Extra: Zwemmer wordt metalzanger
Till Lindemann is een zwemmer die eind jaren 70 mag dromen van de Olympische Spelen, maar hij haalt Moskou 1980 niet. De Oost-Duitser gaat later de rockwereld in. Daar wordt hij frontman van de populaire metalband Rammstein.
Zo, dat was het voor Sporza @School tot nu. Prettige paasvakantie iedereen!