Ga naar de inhoud

Mathieu van der Poel: "Ik hoef niet vanaf de start weg te rijden"

 vr 31 januari 2020 15:10

Twee dagen voor het WK veldrijden oogt Mathieu van der Poel erg ontspannen. "Ik neem alleen genoegen met winst", vertelt de topfavoriet, die dit seizoen zijn crossen wat anders aanpakt.

Mathieu van der Poel (25) is het gewoon om als grootste kanshebber aan de start te staan.

 

"De aanloop naar een wereldkampioenschap blijft toch speciaal, omdat die wedstrijd zo uniek is", vertelt de titelverdediger die weinig last heeft van zenuwen. "Met de jaren minder en minder en daar ben ik blij om. Ik voel me echt ontspannen."

 

"Vorig weekend (in de Wereldbeker in Hoogerheide, red) heb ik laten zien dat ik weer over die specifieke crossskills beschik. Dat is het belangrijkste voor mij."

 

Van der Poel stapelt dit seizoen de zeges weer op en toch pakt hij het anders aan. Hij gaat niet meer elke cross een uur voluit. "Ja, omdat ik me niet een hele veldrit wilde doodrijden. Dat geeft me vertrouwen, dan hoef ik me zondag niet druk te maken als de wedstrijd halverwege nog niet beslist is."

 

Voor welk recept kiest Van der Poel op het WK? Spreekt hij meteen zijn turbo aan of laat hij zijn V12 eerst warmdraaien? "Dat hangt wat van het verloop af, maar dit seizoen heb ik vaak tot halverwege gewacht om mijn aanval in te zetten. Ik hoef niet meteen vanaf de start weg te rijden."

Dit seizoen heb ik vaak gewacht tot halverwege de cross om mijn versnelling te plaatsen. Dat geeft me vertrouwen voor het WK.

Mathieu van der Poel

"Toon Aerts wordt grootste concurrent"

Het Belgische team kan enkel hopen dat Mathieu van der Poel zondag nerveus wordt tijdens het WK. "Dat gaat niet gebeuren, denk ik. In 80% van de crossen ben ik dit seizoen niet meteen solo gegaan. Zenuwen gaan me dus niet nekken."


Voor zijn uitdager kijkt Van der Poel naar de Wereldbekerwinnaar. "Ik ben het parcours nog niet gaan verkennen, maar als ik het zo hoor, schuif ik Toon Aerts naar voren als mijn grootste concurrent. Stoempen op rechte stukken kan hij goed."

Toon Aerts en Mathieu van der Poel
Wereldbekerwinnaar Toon Aerts en wereldkampioen Mathieu van der Poel vorige week in Hoogerheide.

U zet Van der Poel met stip op 1 voor zondag. In onze poll krijgt hij maar liefst 75% van de stemmen. "Ik neem alleen genoegen met winst, dat is altijd zo", verzekert de wereldtopper.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

VIDEO: Bekijk het interview met Mathieu van der Poel