Ga naar de inhoud

Tom Boudeweel: "Bestaat Sporting Lokeren nog als het weer degradeert?"

 wo 11 december 2019 07:25
Jelle Van Damme
Jelle Van Damme had zich zijn rentree in Lokeren wellicht anders voorgesteld.

Na de degradatie draait het ook in eerste klasse B vierkant bij Sporting Lokeren. Op 10 matchen van het einde staat het team helemaal onderaan. Onze commentator Tom Boudeweel legt de vinger op de wonde.

Vreven is flink geschrokken

"Lokeren speelde niet als een degradatiekandidaat, maar als een degradant", sprak Stijn Vreven zaterdag na de 1-3-nederlaag tegen Roeselare (kijk hieronder naar de video).

 

Dat kan zeker kloppen, maar Stijn Vreven mag niet vergeten dat zijn spelersgroep erg broos is. Ik ga ervan uit dat de coach geschrokken is over wat hij aantrof in Lokeren. De tweede helft vorig weekend was er een om depressief van te worden.

 

Lokeren zit al enkele jaren in sportieve moeilijkheden en een negatieve spiraal waar ze ook dit jaar niet uit geraken. Bij elk tegendoelpunt zie je de kopjes naar beneden gaan. Daarom vond ik de uithaal van Vreven wel erg stevig. Op de persconferentie maakte hij zijn spelers zelfs helemaal af.

 

Wordt dat dan het ultieme redmiddel, spelers schofferen? Ik weet het niet. Lokeren is door al die nederlagen de voorbije jaren mentaal heel broos.

Geflopte transfers

De concurrentie in Lommel kreeg vooraf de stempel van degradant, maar zij reageren nu met veel gedrevenheid en veerkracht. Zij slagen er nog in om lelijke matchen tot een goede einde te brengen.

 

Bij Lokeren lukt dat niet. Omdat ze ook te weinig scoren. Elk team heeft voorin een doelpuntenmaker lopen, Lokeren niet. En 1B, dat is duelkracht en organisatie én een goeie spits. OHL speelt geen wereldvoetbal, maar aan Den Dreef houden ze het zaakje wel goed gesloten en voorin maakt Henry ze met de ogen toe.

 

Lokeren teert nu op Hajric, een aanvaller van 1,95 meter, maar de ploeg speelt niet naar zijn kwaliteiten. Dan wordt zijn transfer een flop.

Lokeren-spits Anel Hajric in actie
Lokeren-spits Anel Hajric vorig weekend in actie tegen Roeselare.

Niveau in 1B onderschat

Lokeren heeft zich simpelweg niet versterkt met het oog op 1B. Sportief manager Eric Verhoeven en de nieuwe eigenaar Louis De Vries hebben het niveau van de competitie onderschat en die van hun eigen kern overschat. Omdat ze jaren uit het voetbal verdwenen waren?

 

Ik kan nauwelijks een bepalende speler noemen. De Georgische linksbuiten Beridze misschien omdat hij af en toe scoort. Jelle Van Damme en Seth De Witte zijn grote namen met veel ervaring, maar zij gaan je team individueel niet meer hogerop helpen. Zij zijn meer de brekers. Lokeren mist vooral creativiteit, snelheid en scorend vermogen.

 

Net dat heb je nodig om mee te doen voor de prijzen in 1B. Het is bijvoorbeeld jammer dat Lokeren Steve De Ridder naar STVV heeft weggestuurd. Geen wereldvoetballer, maar hij beschikt wel over een snuifje fantasie en een flinke portie karakter. Dat maakt van De Ridder het ideale profiel voor 1B. En hij strijdt nog voor zijn club.

 

Dat is vaak anders bij de vele huurlingen en eindecontractspelers. Ook voor Skulason en Miric was er geen plaats meer op Daknam, terwijl die er nog wel eens voor gingen. En Mbayo? Waarom konden ze hem niet huren? Bij AA Gent gaat hij toch niet vaak spelen.

Het is jammer dat Lokeren Steve De Ridder naar STVV heeft weggestuurd. Hij strijdt nog voor zijn club. Dat is vaak anders bij de vele huurlingen en eindecontractspelers.

spelers en supporters Lokeren
De spelers van Lokeren kunnen het gaan uitleggen bij de supporters.

Lambrecht zou portefeuille opentrekken

De voorlaatste en de laatste in 1B spelen op het einde van het seizoen om het behoud. Op 10 matchen van het einde staat Lokeren helemaal onderaan. Over Lommel en Roeselare springen om Play-off III te ontlopen, zie ik niet gebeuren. Dan moet Lokeren al 2 keer meer winnen in 10 wedstrijden dan beide teams en ze hebben tot nu toe slechts 3 keer gewonnen.


Roger Lambrecht zou zijn portefeuille nog een keer hebben opengetrokken, maar dat gaat zijn opvolger Louis De Vries niet doen, vrees ik. Ten eerste omdat hij Glen De Boeck nog moet uitbetalen en ten tweede omdat ik betwijfel of er nog budget is op Daknam.

 

Lokeren zit dus in slechtere papieren dan vorig jaar. Ze hebben niets meer om zich aan op te trekken. En als ze nog een keer degraderen, moeten we ons de vraag stellen of Lokeren volgend seizoen nog bestaat.

Tom Boudeweel

Eddy Snelders en Tom Boudeweel
Tom Boudeweel (r) hoort u wekelijks in Sporza op Radio 1.

2 keer degraderen? Het overkwam Kortrijk 20 jaar geleden

De laatste gevestigde waarde die twee jaar na mekaar zakte, was KV Kortrijk. In het seizoen 1998-1999 eindigde het team als 17e en voorlaatste in de hoogste afdeling, een jaar later werd een 16e plaats de club fataal in de toenmalige tweede klasse.

 

Na 4 seizoenen in derde klasse en nog eens 4 seizoenen in tweede klasse maakte KV Kortrijk in het seizoen 2008-2009 zijn rentree in de eerste klasse. Om daar nu nog altijd een woordje mee te spreken.