Ga naar de inhoud

Premier League klassement

Hoe zou het zijn met? "Wat ik over Wesley las op supportersfora, was niet lief"

 di 15 oktober 2019 08:04
" "
Wesley ruilde Club Brugge voor Aston Villa.

We maken deze week van de interlandbreak gebruik om te peilen hoe het is met enkele smaakmakers die deze zomer de Jupiler Pro League verlieten.  Vandaag deel 2: Wesley en Marvelous Nakamba, allebei verkast van Club Brugge naar Aston Villa.

"Alsof Aston Villa een schlemiel had gekocht"

Club Brugge wreef zich deze zomer wel even in de handen. Het verloor zijn vaste spits, maar kreeg in ruil een recordbedrag van 25 miljoen euro overgeschreven. Aan de andere kant van Het Kanaal was dat hoge bedrag geen zegen.

 

Wesley Moraes miste nog bijna geen minuut sinds het begin van de Premier League, maar werd wel afgerekend op zijn prijskaartje. "Wat ik op supportersfora al heb zien passeren, was niet altijd even lief voor Wesley. Alsof Aston Villa een schlemiel had gekocht", vertelt Stefaan Lammens, voormalig Sporza-journalist en al jaren fan van Aston Villa.

 

"Vorig seizoen scoorde Tammy Abraham 25 keer voor Aston Villa in de Championship en was zo de grote held in de promotie naar de Premier League. Abraham ging dit seizoen terug naar moederclub Chelsea en Wesley werd gekocht voor 25 miljoen euro. In de hoofden van veel fans was hij dus de opvolger van Abraham."

 

"De verwachtingen waren bijzonder hoog. Ze dachten dat Wesley de ene goal na de andere zou maken. Hij scoorde na 3 speeldagen tegen Everton en na 6 tegen Arsenal, maar die laatste match ging verloren. Dan vergeten fans snel een goal."

 

"Ikzelf twijfelde ook na de eerste speeldagen. Bij Club Brugge was hij heel nuttig voor de ploeg, maar ook in België was hij geen scoringsmachine. Bovendien heeft Aston Villa geen andere killers in zijn selectie. Fysiek is hij wel sterk, maar vaak stond hij vooraan gewoon te zwemmen."

De verwachtingen waren bijzonder hoog. De fans dachten dat Wesley de ene goal na de andere zou maken. 

"Een Braziliaan uit de JPL naar Engeland vraagt aanpassingstijd"

Gelukkig voor Wesley gelooft trainer Dean Smith wel in de Braziliaan. "Smith blijft zeggen dat er geduld nodig is met Wesley. Vergeet ook niet dat hij als Braziliaan die in België speelde, is terechtgekomen in de Premier League. Dat vraagt een aanpassing", zegt Stefaan Lammens.

 

En er zijn nog redenen om vertrouwen te hebben in een goede afloop. "Aston Villa kocht veel nieuwe spelers na de promotie. Je ziet dat de automatismen langzaam in de ploeg sluipen. Dat zal Wesley helpen. Bovendien scoorde hij ook 2 keer tegen Norwich. Het is maar Norwich, maar een spits die scoort, kweekt vertrouwen."

"Denk dat Nakamba een vaste waarde wordt"

Marvelous Nakamba vergezelde Wesley afgelopen zomer van Club Brugge naar Aston Villa. Nakamba was onder trainer Ivan Leko wel geen basisspeler meer, maar Club ving toch 12 miljoen euro. Ook voor Nakamba geldt dat zijn prijskaartje langzaam begint te renderen voor Villa.

 

Lammens: "Ik denk echt dat Nakamba een vaste waarde wordt voor de club. In het begin had hij nog wat kwaaltjes en moest hij fysiek wennen aan de Premier League. In de laatste match tegen Norwich zag je dat de tegenstander ook probeerde op te bouwen, Nakamba zat er altijd tussen."

 

"Voor ploegmaats McGinn en Grealish moet het zalig zijn geweest om zo iemand achter zich te hebben. In de eerste 4 matchen speelde Douglas Luiz, die werd overgenomen van Manchester City. Hij is iets aanvallender, maar defensief vermoed ik dat Nakamba de voorkeur zal krijgen."