Ga naar de inhoud

De Plus baalt na opgave: "Dit was mijn hoofddoel van het jaar"

 vr 17 mei 2019 22:12
" "
De Plus moest topfavoriet Roglic bijstaan in het hooggebergte.

Topfavoriet Primoz Roglic zal het in deze Giro voortaan zonder Laurens De Plus moeten doen. Onze landgenoot stapte vandaag ziek en gedesillusioneerd af: "Dit doet heel veel pijn."

De Plus moest Roglic in de bergen bijstaan. Hij toonde zijn goeie vorm met een 8e plaats in de openingstijdrit, maar daarna werd hij ziek. Medicijnen hielpen niet. Het snelle tempo in de beginuren van de 7e rit deden hem de das om.

 

"Dit doet zeer veel pijn. Dit was mijn hoofddoel van het jaar. We hebben hier samen met de ploeg hard voor gewerkt, maar door een kleine ziekte moet ik naar huis. In een grote ronde moet je 100 procent fit zijn."

 

"Ik werd na de tijdrit al lichtjes ziek en de dag nadien is dat volledig doorgebroken. Het waren ook superlange ritten in superslecht weer. Mijn lichaam had geen tijd om te herstellen. Ik hoopte nog de rustdag te halen, maar het heeft niet mogen zijn."

 

Ook het moordenden tempo vandaag speelde in zijn nadeel: "Zoals ik al zei waren de koersomstandigheden slecht, maar ik had de koerssituatie altijd mee. Er was altijd een vlucht die vroeg weg was. Maar wat het peloton opgespaard heeft de voorbije dagen, kwam er vandaag volledig uit. Het was 2,5 uur oorlog. Als je dan niet fit bent, moet je gewoon naar huis." 

 

Jumbo-Visma probeerde zijn ziekte stil te houden voor de buitenwereld. "Iedereen leest mee en de concurrentie weet dat ik een belangrijke pion ben in het plan van Primoz. Je kunt niet ontkennen dat dit een slag is voor de ploeg, voor Roglic en voor mij. Hij staat er nog altijd goed voor, we moeten bekijken hoe we dit gaan opvangen."

 

Wie moet zijn rol vervullen? "Ik ben blij dat Tolhoek en Kuss in goeie doen zijn. Ik hoop dat ze hem zo lang mogelijk kunnen bijstaan."

 

Zelf stelt De Plus zich nog geen nieuwe doelen. "Dit is zo'n slag, dat ik even aan niets anders kan denken."