Het geheim van Van der Poel? Spaghetti met ketchup (en zondagavond frieten)

 do 29 november 2018 12:26
Mathieu van der Poel
Drie uur voor een cross speelt Mathieu van der Poel pasta naar binnen.

Wat eet Mathieu van der Poel op een wedstrijddag? In het Eén-programma Over eten onthult de kampioen zijn sportdieet. Het menu: pistolets, spaghetti én frieten.

Ontbijt: 2 pistolets

Kobe Ilsen volgt Mathieu van der Poel een hele dag voor de Hotondcross. Die begint met een rijkelijk ontbijtbuffet in het hotel.

 

De koffiekoeken lachen Mathieu van der Poel toe, maar de crosser houdt het sober. "Al het lekkers moet ik proberen te negeren. Best moeilijk, maar voor een cross vermijd ik vetten", vertelt de Europese kampioen, die voor twee witte pistolets kiest: een met confituur en een met ei.

 

Van der Poel: "Op een wedstrijddag eet ik niet veel. Voor een cross sta ik het liefst bijna met een lege maag aan de start, omdat ik meteen maximaal ga. In een wegrit heb je reserves nodig, in een veldrit niet."

Mathieu van der Poel bijt in een pistolet met confituur.

Middag: pasta met hesp, kaas en... ketchup

Na het ontbijt gooit Mathieu van der Poel de benen een uurtje los. Met een tempo van 35 km/u verbrandt hij de twee pistolets die hij 's ochtends verorberd heeft.

 

Van der Poel fietst 600 à 700 calorieën weg. Die vult hij 's middags weer aan. Om 12u, 3 uur voor de start, speelt hij een pasta met hesp, kaas en... tomatenketchup naar binnen. "Dat is het beste", knipoogt de topcrosser, die geniet van zijn zoute maaltijd.

 

"Ik voeg veel zout toe aan mijn eten, zeker als het warm is. Dan houd ik vocht goed op. Als het heel warm is, in een rittenkoers bijvoorbeeld, eet ik extra veel zout."

 

"Als je sport, begin je ook te zweten", legt zijn diëtiste Karolien Rector uit. "In je zweet zit water, maar ook zout en dat moet je weer aanvullen. Een recreatieve sporter hoeft dat niet te doen. Die zouten vul je weer aan via je voeding, maar Mathieu is iemand die heel veel sport en dus ook meer zweet dan gemiddeld. Als hij zijn zouten niet aanvult, kan hij tijdens een wedstrijd last krijgen van krampen."

De ketchup vloeit rijkelijk.

Wedstrijd: een halve liter

De pasta met ketchup doet wonderen. Mathieu van der Poel wint voor Wout van Aert en Michael Vanthourenhout.

 

Tijdens de Hotondcross greep hij regelmatig naar zijn drinkbus. "Ik heb hem helemaal leeggedronken. Dat is dus een halve liter", vertelt Van der Poel. "Zo'n slok kan echt deugd doen."

Deze bidon gaat helemaal leeg.

De beloning: een koffiekoek, verloren brood én frieten

Op een wedstrijddag heeft Mathieu van der Poel 1.500 tot 1.700 calorieën verbrand. Die moeten weer aangevuld worden. Meteen na de cross beloont de veldrijder zich op een koffiekoek en verloren brood. En omdat het zondag is, rijdt hij daarna naar de frituur.


In de frituur bestelt hij een pak friet (met ketchup natuurlijk), een saté en een cervela. "En daar voel ik me niet slecht over", vertrouwt hij Kobe Ilsen toe. "Het doet me net deugd."

 

Zou hij zonder frieten niet sneller rijden? "Daar geloof ik niet in", antwoordt Van der Poel. "Misschien wel. Of misschien net niet."

 

"Een topsporter mag zeker een keer frieten eten", bevestigt zijn sportdiëtiste Karolien Rector. "Zondigen moet en mag. Mathieu let hard op zijn voeding, af en toe mag hij de teugels laten vieren."

Mathieu, Kobe en verzorger Bram sluiten hun dag af in de frituur.

VIDEO: Mathieu van der Poel in Over eten

De volledige aflevering van Over eten bekijkt op vrtnu.be. Danira Boukhriss Terkessidis en Kobe Ilsen hebben het o.m. over de Week van de friet.

 

Lees ook: "Frieten zijn helemaal zo slecht nog niet"