Ga naar de inhoud

meest recent

Nooit meer de foute sport! 'SportKompas' zegt jouw kind wat het moet kiezen

 di 28 augustus 2018 14:59
De kinderen gingen aan de slag met het SportKompas in Kalmthout

Behoort het vruchteloos zoeken naar een geschikte sport voor jouw kind tot het verleden? Als we professor Lenoir en minister Muyters mogen geloven wel: "Het SportKompas helpt je om objectief een sport te kiezen die bij jouw kind past."

"We testen zowel op vaardigheden als op plezier"

"Ik heb als vader van 4 kinderen die zoektocht naar de juiste sport meermaals meegemaakt", zegt Mathieu Lenoir, professor sportwetenschappen aan de UGent. "Je schrijft je in, je koopt een uitrusting, maar dan stel je toch vast dat je kind er niet op de juiste plek zit. Dat scenario willen we met het SportKompas doorbreken."

 

"Deze app is bedoeld voor kinderen van het 3e en 4e leerjaar, het moment waarop de meesten hun sport kiezen. Enerzijds heeft de app een gedeelte dat objectief test wat de vaardigheden van een kind zijn. Dan gaat het om de lengte of hoe groot je zal worden. We kijken ook naar kracht, snelheid, uithouding, lenigheid en coördinatie."

 

"Daarnaast moeten de kinderen ook aanduiden wat ze leuk vinden. Dat belevingsaspect is minstens zo belangrijk."

 

"Op basis daarvan krijgen ze een rapport dat hen moet stimuleren een sport te kiezen die ze graag doen. Vanuit de individuele eigenschappen duiden we een sport aan die meer geschikt is dan een andere."

Philippe Muyters: "Vaak is de keuze voor een sport gericht op wat ouders kennen"

"Een kind dat een sport doet die geschikt is voor dat kind, zal dat ook met meer goesting doen en zal langer blijven sporten.", vult minister van Sport Philippe Muyters aan. 

 

"Vaak is de keuze voor een sport gericht op wat ouders kennen of wat vriendjes doen. En dat is niet noodzakelijk het beste. Het kompas kan je ogen openen."

 

"Let op: we willen geen talentdetectie te doen. Het is niet de bedoeling om bijvoorbeeld te zien wie er over 20 jaar de Olympische Spelen kan winnen."

 

"Vanuit de Vlaamse begroting hebben we daarom 500.000 euro extra vrijgemaakt om deze test een boost te geven. Dat maakt dat we naar de basisscholen kunnen om de test daar verder uit te rollen."

Bekijk de reportage in het journaal: