Ga naar de inhoud

meest recent

Geen hommeles met VAR in het hockey: "Videoref is bij ons leidinggevend"

 di 26 juni 2018 18:30
De VAR.
De VAR zorgt voor veel controverse op dit WK.

De VAR (Video Assistant Referee) zorgt niet alleen in de Jupiler Pro League voor verhitte discussies, ook op het WK is de videoref gespreksonderwerp nummer één. Doet hij zijn werk goed of niet? Radio Rusland vroeg het aan Coen van Bunge, videoref uit het hockey.

"In het hockey is de VAR leidinggevend bij de beslissing"

In het hockey lijkt de videoref voor veel minder controverse te zorgen. "Bij ons is het veel transparanter", zegt Van Bunge. "Bovendien moeten de teams zelf de VAR aanvragen, dat is het grote verschil waarom er zo weinig gedoe over is."

 

"Per team is het mogelijk om de videoref één keer per wedstrijd aan te vragen. Als de call goed is, dan blijft je beurt staan. Als het een foute inschatting was, dan verlies je je kans. Daardoor worden de teams veel voorzichtiger bij het aanvragen en gaan de consultaties echt over essentiële overtredingen."

 

"In bepaalde situaties - een doelpunt of niet, een strafbal of niet - kan de scheidsrechter zelf de hulp van de videoref aanvragen. De VAR geeft dan ook de uiteindelijke beslissing aan."

 

"In het voetbal zegt de VAR tegen de ref: ga nog eens kijken naar de beelden. Dat hebben wij niet: in het hockey is de videoref leidinggevend bij de beslissing."

In het hockey is het systeem veel transparanter.

Coen van Bunge, scheidsrechter in het hockey

"Als je dat in een praatclubje moet beslissen..."

Moet dat laatste, het beslissingsrecht voor de VAR, dan doorgetrokken worden naar het voetbal? "Ik denk dat het systeem dan transparanter zal worden", geeft Coen van Bunge aan.

 

In Moskou zitten ze ook nog eens met z'n vieren in een hok. "Je hebt dan 4 meningen. Als je dat in een praatclubje moet beslissen, dan duurt het een eeuwigheid en kom je altijd met het advies: ref, ga zelf maar kijken. In het hockey is er één videoref en hij beslist."

 

"Ik zou het systeem dus makkelijker maken. Zorg dat het duidelijk is in welke situatie de VAR gebruikt kan worden. En de teams moeten beslissen of ze de videoref aanvragen."