Jacky Loomans: long-, keel- en botkanker, maar nog altijd rallyrijder

 do 26 april 2018 11:47
Jacky Loomans heeft zijn glimlach niet verloren.
Vorige week zette Jacky Loomans zijn beste beentje voor in de 10e Morocco Desert Challenge. De dokters gaven Loomans tot Pasen 2017, maar de Limburgse optimist is een overlever.

"Geen gekke dingen gedaan"

In tegenstelling tot de meeste rallyraids ligt de nadruk in de Morocco Desert Challenge op de amateurs en niet op de topteams. Het was dus de ideale gelegenheid voor de 66-jarige Loomans om aan de start te komen in Marokko.

"Ik was niet naar daar gegaan om het klassement te winnen. Daarom heb ik tussendoor een snipperdagje gekomen, nadat ik nogal brutaal met mijn auto was neergekomen na een duin. Ik had mijn rug bezeerd en had echt last achter mijn stuur."

"Ik heb voor mijn vertrek naar Marokko thuis moeten beloven dat ik geen gekke dingen zou doen. Dat heb ik dus ook niet gedaan."

Sportweekend-reportage met Jacky Loomans:

"Gevochten en heel veel geluk gehad"

Anderhalf jaar geleden viel het plafond op Loomans' hoofd toen hij te horen kreeg dat hij kanker had. "Ik zit momenteel in de extra tijd. De dokters hadden gezegd dat als ik Pasen 2017 zou halen dat ik dan heel gelukkig mocht zijn."

"Maar ik ben er nu nog. Alles wat ik nu krijg, is pure bonus. Wat er allemaal scheelt? Ik heb longkanker, slokdarmkanker, keelkanker, darmkanker en ook botkanker. Ik heb 30 kilogram verloren..."

"Maar ik heb een speciale therapie gevolgd die heel goed werkt. Ik heb diep gezeten na het verdict, maar ik heb gevochten en heb ook heel veel geluk gehad."

"Ik werk opnieuw, weliswaar halve dagen, en ik rijd rally's. Die rally's zijn ook een motivatie om door te gaan."

Het volledige interview met Jacky Loomans: