Ga naar de inhoud

Bart De Wever spreekt vlot Latijn, maar de voetbalclubs ook

 ma 26 mei 2014 13:17
De Wever begon traditiegetrouw zijn toespraak met een Latijnse spreuk.
N-VA-voorzitter Bart De Wever begon zijn overwinningstoespraak na de verkiezingen gisteren met de Latijnse spreuk "Vicit vim Virtus". Dat betekent "moed heeft het geweld overwonnen". Als u het nog niet wist: ook in de voetbalwereld wordt een aardig woordje Latijn gesproken. Een overzicht.

Mens sana in corpore sano

Bij Anderlecht wordt veel belang gehecht aan "een gezonde geest in een gezond lichaam". De vertaling van die Latijnse spreuk staat centraal in het clublogo van paars-wit. Anderlecht ging de mosterd halen bij de Romeinse dichter Juvenalis.

Facta, non verba

"Geen woorden, maar daden", dat is de leuze van de fanatieke Feyenoord-aanhang. De spreuk staat niet officieel in het clublogo, maar duikt op op spandoeken en tatoeages van de harde kern.

Tene quod Bene

"Behoud wat goed is" prijkt als wijsheid in het logo van vierdeklasser Beerschot-Wilrijk. De Latijnse spreuk zou door katholieke kanunniken in Antwerpen geïntroduceerd zijn ten tijde van de Beeldenstorm in de 16e eeuw.

Superba in Proelio

"Trots in de strijd" is de officiële leuze van de club van Vincent Kompany, Manchester City. De Latijnse spreuk staat onderaan in het officiële clublogo.

Nil satis nisi optimum

"Niets anders dan het beste is goed genoeg" vinden ze bij Everton. De woede bij de fans was dan ook groot toen de clubleiding vorig jaar besloot om een nieuw logo te presenteren, zonder de traditionele Latijnse spreuk. De club beloofde de spreuk opnieuw op te nemen in het logo, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

Audere est facere

Ook Tottenham had lange tijd een Latijnse spreuk in zijn clublogo. In 2006 koos de club voor een moderner logo, maar ook in Londen was dat tegen de zin van de supporters die verknocht waren geraakt aan "durven is doen".

Voluntas vincendi maior timore Perdendi

Als Bart De Wever nog inspiratie zoekt, kan hij misschien tips vragen aan Steven Defour. Ook de Rode Duivel toont zich een grote aanhanger van Latijnse spreuken. Hij heeft er maar liefst drie op zijn lichaam laten tatoeëren. Hij liet ze bewonderen in het Vier-programma "The Sky is the limit" en in een promotiefilm voor Nike.

  • Voluntas vincendi maior timore Perdendi ("de wil om te winnen is groter dan de angst om te verliezen").
  • "Exitus acta probat" ("het doel heiligt de middelen").
  • "Sola victoria satiat" ("enkel de overwinning schenkt voldoening").

Vini vidi vici

"Veni vidi vici" ("ik kwam, ik zag, ik overwon) is een bekende uitspraak van de Romeinse generaal Julius Caesar. Jonathan Legear gaf een paar jaar geleden de voorkeur aan zijn eigen interpretatie en verving "veni" door "vini".