LIVESTREAM WK gravel: Van der Poel en Florian Vermeersch laten elitegroep achter zich, verschillen groeien

 zo 6 oktober 2024 15:58
WK gravel
WK gravel
Gravel
185.7 km
12:00 Halle - 16:45 Leuven
nog 15 km
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 185.7

    Vandaag is het de beurt aan de mannen om in ons land het derde wereldkampioenschap gravelbiken te rijden. In 2022 was de WK-trui voor Gianni Vermeersch, vorig jaar ging de titel naar Matej Mohoric. Wie mag in Leuven zijn naam toevoegen aan het palmares? Volg de koers vanaf de start om 12 uur, vanaf 14.10 uur kan je kijken naar een livestream/VRT 1 of luisteren naar Radio 1.

    Fase per faselaatste update: een minuut geleden

    16:20

    Bijna 2 minuten

    De twee leiders moeten niet meer achterom kijken. Zonder een enorme inzinking of pech verdelen Van der Poel en Vermeersch goud en zilver. Wordt het net als gisteren beslist in een sprint? 

    16:17

    Nu kampeert Vermeersch toch even in het wiel van Van der Poel. Straks krijgt de Nederlander nog een paar oplopende stroken, waar hij in de vorige ronde iedereen onder druk zette. 

    16:13

    Wie pokert eerst?

    Vooraan gaat het nog altijd goed vooruit. Vermeersch slaat geen kopbeurt over. Hij zal toch iets speciaals moeten verzinnen om deze Van der Poel te kloppen. 

    16:09

    De profs passeren ondertussen de achterblijvers in de andere leeftijdscategorieën. Hopelijk heeft dat geen invloed in de finale zo meteen. 

    16:05

    Het verschil tikt de minuut aan. De gang is er al lang uit bij de achtervolgers. Zij lijken zich te moeten neerleggen bij de strijd om het brons. 

    16:03
    16:02

    In de vorige ronde maakte Florian Vermeersch niet de beste indruk, terwijl Van der Poel iedereen onder de druk kon zetten. De waardeverhoudingen kunnen veranderd zijn, maar simpel wordt het niet voor onze landgenoot. 

    15:57

    35 seconden

    Mathieu van der Poel en Florian Vermeersch denderen voort op de Brabantse gravelwegen. Ze beginnen aan de laatste 30 kilometer en lijken zich stilaan te verzekeren van goud en zilver. 

    15:53

    Opnieuw met 5

    Swift, Mohoric en Hermans komen toch weer bij G. Vermeersch en Stuyven. Is de angel er nu helemaal uit? Veel bonus hebben de twee leiders niet verloren. 

    15:51

    Vermeersch en Stuyven

    Het vijftal splitst. Opnieuw versnelt Gianni Vermeersch en nu schuift Stuyven mee. Zij willen met z'n tweeën naar voren rijden. 

    15:49

    De achtervolgers zijn elkaar meer aan het afmatten dan aan het helpen. Een aanval van Gianni Vermeersch levert niks op. 

    15:48

    Nog 35 kilometer

    Door het gekronkel door de bossen zien Vermeersch, Mohoric, Hermans en Swift de twee leiders niet meer rijden. Het verschil groeit verder: 23 seconden. 

    15:44

    Het kloofje wordt groter. Van der Poel en Florian Vermeersch vinden elkaar, in tegenstelling tot de 5 achtervolgers. 

    15:42

    De samenwerking is zoek bij de achtervolgers. Ze zien het tweetal wel nog rijden, maar hier kan de wereldtitel al uit hun handen glippen. 

    15:41

    De goeie jump? Florian Vermeersch gaat en krijgt Van der Poel mee

    15:40

    Florian Vermeersch en Van der Poel

    Op een onschuldig moment op de weg valt Florian Vermeersch aan. Enkel Mathieu van der Poel reageert. Wat doet de rest? 

    15:35

    7 leiders

    Deze 7 mannen zullen in het komende uur strijden om de zege: 

    Gianni Vermeersch (Bel)
    Quinten Hermans (Bel)
    - Mathieu van der Poel (Ned)
    - Connor Swift (GBr)
    - Matej Mohoric (Slv)
    - Florian Vermeersch (Bel)
    - Jasper Stuyven (Bel)

    15:31

    1'11"

    Er is al een groot verschil tussen de 7 leiders en de 9 achtervolgers. Bij de passage aan de streep volgen Merlier en co. op meer dan één minuut. We durven te zeggen dat de winnaar vooraan zit. 

    15:26

    Van der Poel haalt Vermeersch terug

    Gianni Vermeersch deelt een speldenprik uit, maar Van der Poel laat hem niet wegrijden. Zo lijkt er dus toch geen ploegenspel te zijn bij Alpecin-Deceuninck. 

    15:25

    Leuven is in zicht voor de volgende passage aan de streep. Daarna volgt nog eens de lokale ronde van bijna 48 kilometer. 

    15:18

    De elitegroep is in twee gesplitst. Tim Merlier is de grootste naam die de slag heeft gemist en duidelijk bergop niet de benen had om te volgen. 

    15:18

    Van der Poel gegrepen: toen waren ze nog met 7

    15:16

    Onenigheid

    Het botert niet tussen de Belgen vooraan. Jasper Stuyven uit zijn ongenoegen tegen onder meer Quinten Hermans en Gianni Vermeersch, die niet zo gretig jaagden op (wegploegmaat) Van der Poel. 

    15:14

    Met 7 vooraan

    Het heeft moeite gekost, maar vijf achtervolgers komen bij Swift en Van der Poel. Het was vooral Stuyven die een paar stevige inspanningen deed. Mohoric en Florian Vermeersch kunnen nog net mee. Hermans en Gianni Vermeersch maakten ook de sprong. 

    15:11

    Groot is de voorsprong niet van Van der Poel en Swift, die voorlopig niet overneemt. Onder meer Florian Vermeersch, Mohoric en Stuyven jagen op het duo. 

    15:11

    Flinke prik van Van der Poel, enkel Swift kan volgen

    15:10

    Nieuwe versnelling Van der Poel

    Connor Swift is de enige die Van der Poel kan volgen op een oplopende strook in het bos. De Nederlander probeert meteen zijn kloof uit te diepen. 

    15:07

    Timo Kielich, ook wegrenner bij Alpecin-Deceuninck, komt wat kopwerk doen met Meurisse. Ondertussen bengelt ex-profrenner Lawrence Naesen aan de staart. 

    15:03

    Rick Ottema

    In het wiel van Meurisse rijdt al constant Rick Ottema. Zijn aanwezigheid voorin is toch eerder verrassend. De Nederlander verzamelde dit jaar wat ereplaatsen in gravelkoersen in eigen land. Op de weg toonde hij deze week nog zijn vorm in de Elfstedenrace (16e).  

    14:57

    Xandro Meurisse lijkt zich neer te leggen bij de rol als tempomaker. Hij rijdt al een tijdje op kop van de groep. Zijn ploeg Alpecin heeft in totaal 5 renners vooraan. 

    14:51

    Nog 75 kilometer

    Met zo'n elitegroep lijkt het alsof we in de volle finale zijn, maar er moet nog 75 kilometer gefietst worden. Na zijn korte solo houdt Van der Poel zich al een tijdje gedeisd. 

    14:47

    Op een boerenweg ligt het tempo even hoog. Opnieuw komt Lindberg in de problemen, maar andermaal keert hij snel terug. 

    14:45

    Tiesj Benoot zal vloeken, want door pech zal hij niet kunnen meestrijden voor de wereldtitel. Hij zat in de elitegroep, maar loste door een lekke band. Nu volgt hij als eerste achtervolger op bijna 3 minuten. 

    14:43

    Veel Belgen

    De Belgen zijn met z'n tienen in de elitegroep voorin. Dat is niet per se een voordeel, want het is de vraag in welke mate ze zullen samenwerken.

    2 Nederlanders (Ottema en Van der Poel), 2 Slovenen (Mohoric en Govekar), de Brit Swift en de Deen Lindberg zijn de vreemde eenden in de bijt. 

    14:39

    Wanneer er even wordt versneld, zijn er enkele renners die toch al wat meer op de tanden bijten. De Deen Jonas Lindberg, een van de verrassingen voorin, heeft het niet makkelijk om te volgen. 

    14:37

    Binnen 2 jaar terug in België

    Gravelfans moeten niet lang wachten op een volgend kampioenschap in ons land. De Europese wielerbond heeft het EK van 2026 toegewezen aan Houffalize, waar al ieder jaar een Wereldbekerwedstrijd wordt verreden. In 2027 gaan ze naar koudere fronten met een EK in Lahti (Finland). 

    14:32

    Versnelling Ottema

    Rick Ottema deelt een prikje uit. Onder meer Swift, Vermeersch en Van der Poel zijn meteen mee. Al snel zijn ze opnieuw met 16 vooraan. 

    14:29

    De renners zijn al even bezig aan de lokale ronde in de buurt van Leuven. Die doen ze twee keer. 

    14:27

    Samensmelting

    Het groepje met Merlier is vooraan komen aansluiten. Ze zijn dus met 16 vooraan. Achter hen valt een groot gat. 

    14:24

    10 leiders en 6 achtervolgers

    Dit zijn de 10 leiders: 

    - Xandro Meurisse (Bel)
    - Matej Mohoric (Slv)
    - Connor Swift (GBr)
    - Florian Vermeersch (Bel)
    - Mathieu van der Poel (Ned)
    - Toon Aerts (Bel)
    - Quinten Hermans (Bel)
    - Timo Kielich (Bel)
    - Jasper Stuyven (Bel)
    - Gianni Vermeersch (Bel)

    Dit zijn de 6 achtervolgers: 

    - Rick Ottema (Ned)
    - Tim Merlier (Bel)
    - Matevz Govekar (Slv)
    - Lawrence Naesen (Bel)
    - Jonas Lindberg (Den)
    - Kevin Panhuyzen (Bel)

    14:17

    Van der Poel gegrepen

    Geen solo van 120 kilometer voor Mathieu van der Poel. Bij de eerste passage aan de streep rijdt hij in het gezelschap van 9 metgezellen. Zes anderen volgen op een 10-tal seconden. 

    14:15

    Live op VRT1

    Op VRT1 en op onze livestream mis je geen seconde van de ontknoping. Zo meteen kunnen we de eerste beelden aan je voorschotelen. 

    14:10

    15 seconden

    De achtervolgers, die Stuyven hebben bijgehaald, komen iets dichter. Die groep is wel gescheurd. Mohoric, Swift, Stuyven, Meurisse, Aerts, Kielich, Hermans, Florian Vermeersch en Gianni Vermeersch zijn de eerste achtervolgers. 

    14:06
    14:05

    Wielwissel Benoot

    Tiesj Benoot heeft een nieuw voorwiel nodig en verliest zo de aansluiting met de achtervolgers. Dit kan een streep door de rekening zijn voor de Belg. 

    14:02

    Het is de vraag wie Van der Poel nog kan terughalen. Perfecte samenwerking zal nodig zijn, maar dat is niet simpel met een groep van 20 renners. 

    13:53
    13:52

    Van der Poel solo!

    Na 70 kilometer rijdt Mathieu van der Poel al in z'n eentje aan de leiding. Jasper Stuyven is de eerste achtervolger op 30 seconden, kort gevolgd door een grote groep. 

    13:46
    Mathieu van der Poel schudt al eens stevig aan de boom in een omvangrijke kopgroep.
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    13:44

    3e editie

    Deze jonge discipline (op professioneel niveau) heeft pas sinds 2022 een officieel WK. Toen was het Gianni Vermeersch die de wereldtitel pakte. Vorig jaar was Matej Mohoric de primus op een lastig parcours in Veneto. 

    13:40

    De tijdsopname na 51 kilometer nemen we met een korreltje zout, want slechts 53 van de bijna 300 deelnemers hebben een tijd achter hun naam. Eén ding is zeker: de koers ligt open. 

    13:35

    Je moet proberen de focus te hebben zoals in een massasprint, maar de adrenaline doet zijn ding nog niet in het eerste uur.

    Tim Merlier
    13:35

    Tim Merlier: "Parcours is niet heel technisch"

    13:30

    Of is de kopgroep toch nog groter? Mannen als Merlier, Hermans en Aerts zouden nog niet gepasseerd zijn aan het tussenpunt, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Zij kunnen dus nog in de kop van de koers zitten. 

    13:23

    7 leiders

    We hebben een eerste echte elitegroep vooraan. Matej Mohoric, Mathieu van der Poel, Tiesj Benoot, Jasper Stuyven, Kevin Panhuyzen, Gianni Vermeersch en Florian Vermeersch zijn weggereden na zo'n 50 kilometer. Een versnipperd peloton volgt op 36 seconden. 

    13:20

    Van der Poel als topfavoriet gestart

    13:17

    Het eerste uur zal snel zijn, en wellicht op het randje van heel gevaarlijk.

    Jan Bakelants
    13:17

    Jan Bakelants: "Geen druk, maar beetje stress"

    13:13

    De Belgen zijn in overtal vooraan. Van de 30 leiders hebben er 16 een Belgisch vlaggetje achter hun naam. Onder meer Kevin Panhuyzen, Lawrence Naesen, Jan Bakelants en Greg Van Avermaet zijn er nog bij. 

    13:07

    Alerte Van der Poel

    Er ontstaan wat kloofjes. Zo'n 30 renners scheiden zich af na 39,5 kilometer. Mathieu van der Poel passeerde als tweede aan het checkpoint, in het spoor van Timo Kielich. Ook Gianni Vermeersch, Jasper Stuyven en Quinten Hermans rijden in de top 10. 

    Onder meer Daan Soete, Petr Vakoc, Sebastian Schönberger en Laurens Sweeck zijn niet mee. Zij volgen op 20 à 30 seconden van de staart van de groep. 

    12:55

    Het wordt een casino, hopen dat je een goed lotje trekt.

    Thijs Zonneveld
    12:54

    Thijs Zonneveld: "Positioneren is ontzettend belangrijk"

    12:52

    Ook echte gravelrenners

    In dit bont allegaartje zijn natuurlijk ook renners die 100% gefocust zijn op gravelkoersen. De namen Daniel Oss (2e in 2022), Petr Vakoc, Sebastian Schönberger en Paul Voss doen misschien nog een belletje rinkelen. 

    België heeft met onder meer Jan Bakelants en Greg Van Avermaet ook een paar ex-profs die in dat rijtje passen. Bij Nederland hoopt Thijs Zonneveld op een ereplaats, en ook gravelbondscoach Laurens ten Dam is erbij. 

    12:45

    Er zijn op het parcours verschillende checkpoints met tijdsopnames. Na 40 kilometer krijgen we een volgende update uit de koers. 

    12:41

    Bij de vrouwen brak de koers gisteren helemaal open na 70 kilometer, op een smalle strook. Is het ook bij de mannen wachten op dat punt? 

    12:36

    Ik gebruik vandaag een dropper seatpost, om mezelf recht te houden mocht ik vallen in een bocht.

    Matej Mohoric
    12:35

    Mohoric: "Parcours is heel mooi"

    12:31

    In de eerste 16 kilometer lijkt er nog niet veel gebeurd te zijn. Bijna 200 renners rijden nog wiel in wiel, met Van der Poel en Mohoric helemaal vooraan. 

    12:28

    Eén tegen de rest?

    Met zijn techniek, kracht en uithoudingsvermogen steekt Van der Poel er in principe bovenuit in dit deelnemersveld. In gravelkoersen wint bijna altijd de sterkste in koers, maar lukt dat ook vandaag?

    Echte steun uit het Nederlands kamp zal er wellicht niet zijn. Er staat geen enkele andere Nederlandse WorldTour-renner aan de start, maar er zijn wel nog sterke gravelrenners bij onze noorderburen. 

    12:11

    Matevz Govekar leidt het compact peloton na 4 kilometer koers. Hij is ploegmaat én landgenoot van Matej Mohoric. De kans is groot dat Govekar dus vooral in dienst rijdt vandaag. 

    12:05

    Na een lus rond Halle van zo'n 12 kilometer zullen we iets meer weten over de koerssituatie. Daarin zal nog geen verschil gemaakt worden, maar het blijft wel belangrijk om vooraan te rijden. 

    12:00

    START

    Een groot peloton is begonnen aan de 3e editie van het WK gravel. Opent iemand al snel de debatten? 

    11:58

    Nu staat iedereen echt klaar. Positioneren is enorm belangrijk, dus we mogen een snelle start verwachten. 

    11:55

    De renners die op de eerste rij mogen starten worden nog één voor één voorgesteld. Daar is onder meer Petr Vakoc bij. De Tsjech is gestopt met profwielrennen, maar is nu een sterke gravelrenner. 

    11:44

    Indrukwekkend Belgisch ensemble

    De Belgische kanshebbers op een hoge eindnotering vandaag zijn niet op 2 handen te tellen. Het is wel de vraag of er een blok zal gevormd worden in een discipline die vooral individueel is. 

    11:38

    Uniek deelnemersveld

    Bijna 300 renners staan klaar voor het WK gravel. Daar zijn allerlei mannen bij. Enerzijds zijn er de ervaren WorldTour-renners. Mathieu van der PoelJasper Stuyven en Tim Merlier worden naar voren geschoven als topfavorieten.

    Daar kan je gerust Gianni VermeerschQuinten Hermans en Florian Vermeersch nog bijzetten. En vergeet ook Tiesj Benoot en de Mexicaanse ontdekker Isaac del Toro niet. 

    Ook veel veldrijders tekenen present, één week voor de echte start van hun seizoen. Eli IserbytMichael VanthourenhoutLaurens SweeckCameron MasonDaan Soete en Felipe Orts komen de benen testen. 

    Tot slot zijn er ook nog een grote krans ex-renners die de gravelsmaak helemaal te pakken hebben. Onder meer Greg Van AvermaetJan Bakelants en Laurens Ten Dam staan aan de start. 

    11:29

    De renners zijn al in de startzone. Ze zullen stilaan al naar hun startplek geroepen worden. Vertrekken doen ze om klokslag 12 uur. 

    11:21
    Foto 1: hoe het gisteren was. Foto 2 en 3: hoe het vandaag eruit zal zien.
    11:17

    Veiliger

    Het heikel puntje op het parcours dat Lotte Kopecky gisteren nog bekritiseerde, is aangepakt. Enkele gevaarlijke bochten (op asfalt) aan het einde van de startlus in Halle zijn beter aangeduid. 

    11:08

    Hoe fit is Mohoric?

    Het is afwachten of Mohoric ook vandaag mee zal doen voor de prijzen. Zo'n 2 weken geleden kwam hij ten val op training voor een gravelkoers in Girona. Daardoor moest hij niet alleen voor die wedstrijd maar ook voor het WK op de weg passen. Op papier is dit voornamelijk vlak parcours ook minder geschikt voor de Sloveen. 

    11:02

    Vorig jaar

    De titelverdediger is Matej Mohoric. De Sloveen was de sterkste na een slijtageslag op de Italiaanse gravelwegen. Florian Vermeersch moest zich pas diep in de finale gewonnen geven tegen Mohoric. 

    09:42

    De Cauwer: "Meer kans op pech bij de mannen"

    José De Cauwer geeft vanmiddag commentaar bij de gravelrit. "Ik zie vandaag minder oranje vooraan dan bij de vrouwen gisteren, in de breedte is het toch een ander veld. Maar de twee Vermeerschen (Gianni en Florian, red), Stuyven en nog anderen kunnen meedoen tegen Van der Poel."

    "Bij de mannen zal het er iets bruter en harder aan toegaan, pech zal meer om de hoek komen kijken. Zij rijden iets agressiever en gaan sneller, dus is er meer kans op pech."

    Twee jaar geleden was Gianni Vermeersch de eerste wereldkampioen, Van der Poel eindigde derde. De twee zijn ploegmaats bij Alpecin-Deceuninck. "Daar begint het, maar daar eindigt het misschien niet. Mathieu zal niet gevangen zitten en zal zijn eigen koers rijden."

    "Voor de Vermeerschen of Stuyven zou een podium fantastisch zijn. Ik ben benieuwd, het is een supermooi parcours door de Brabantse Bossen. Het gravel leeft!"

    09:42

    De kans dat Mathieu van der Poel wint of bij de beteren is – zonder materiaalpech – staat in principe vast.

    Cocommentator José De Cauwer
    08:15

    Kijk vanaf 14.15 uur naar WK op Sporza

    Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer voorzien de koers bij de mannen van de nodige commentaar op de livestream van de tv-uitzending van VRT 1. Ruben Van Gucht presenteert en doet de interviews.

    04/10/24
    17:15

    Topfavoriet

    Overal waar Van der Poel start, behoort hij tot de topfavorieten. Dat is op het WK gravel niet anders. "Je moet eerlijk zijn: als je ziet hoe hij rondreed in de WK-wegrit, vrees ik dat er weinig aan te doen zal zijn", stelt Gianni Vermeersch over zijn ploegmakker.

    "Maar het moet altijd gereden worden en ook materiaalpech speelt een rol. Er kan altijd iets gebeuren."

    "Ikzelf ben ziek teruggekeerd uit Canada", tempert onze landgenoot de verwachtingen. "Ik heb 4 dagen niet kunnen trainen en moest antibiotica nemen. In Binche was ik wel weer in orde, maar ik zal moeten zien hoe het gaat."

    17:08

    Als je ziet hoe Mathieu van der Poel rondreed in de WK-wegrit, vrees ik dat er weinig aan te doen zal zijn.

    Gianni Vermeersch
    17:04

    Ex-wereldkampioen Gianni Vermeersch: "Ik ga altijd de eerste zijn"

    In 2022 was een Belg de allereerste renner die zich wereldkampioen gravel mocht noemen. Gianni Vermeersch won in Veneto de eerste editie.

    "Het is iets dat je altijd blijft meedragen", blikt hij enkele dagen voor een nieuw WK nog eens terug. "Het blijft speciaal voor mij en ik ga altijd de eerste zijn."

    "We hadden nochtans pas laat beslist dat ik zou meedoen. En Mathieu van der Poel stond aan de start, dus dan rijd je normaal voor de 2e plek."

    "Maar alles viel in de plooi", geniet hij nog steeds. "Daniel Oss en ik reden al vroeg weg en we bleven voorop. Het was een heel unieke dag."