Van der Breggen dubbelt op WK: na goud in tijdrit nu ook goud in wegrit

  Wereldkampioenschappen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 143 km
  location 12:49: Imola - 17:00: Imola
  trophy Anna van der Breggen
  einde
  startfinish
  020406080100120143

   Anna van der Breggen heeft 2 dagen na haar wereldtitel in het tijdrijden ook de wereldtitel op de weg binnengehaald. Ze reed op het zware parcours in Imola weg in de voorlaatste ronde. Titelverdedigster Annemiek van Vleuten sprintte ondanks een gebroken pols nog naar het zilver.

   Het WK wielrennen bij de vrouwen in een notendop

   • Sleutelmoment: Nederland pakt op de voorlaatste beklimming van de Gallisterna met een drietrapsraket uit: eerst Vos, daarna Van Vleuten en ten slotte Van der Breggen. Die laatste slaat meteen een forse kloof en bouwt die voorsprong in de volgende 35 kilometer alleen maar uit.
    
   • Winnares van de dag: Anna van der Breggen was als topfavoriete aan de wedstrijd begonnen en maakte het ook met veel panache waar. Ze zal haar regenboogtrui geen heel jaar dragen, want in principe zet ze een punt achter haar carrière na de Spelen in Tokio.

    

   • Statistiek: Anna van der Breggen is pas de 2e vrouw die in hetzelfde jaar de wereldtitel pakt in de tijdrit én de wegrit. De Franse wielergrootheid Jeannie Longo deed het haar in 1995 in Duitama voor.

   Bekijk: Twee dagen na de tijdrit wint Van der Breggen ook de wegrit

   Valerie Demey kleurt openingsfase met solo

   Van de Belgen werd op het zware parcours in Imola weinig verwacht,  zeker niet na het forfait van Julie Van de Velde. Toch reed Valerie Demey zich in de beginfase in de kijker. In de tweede ronde tekende ze voor de eerste aanval van de dag.

    

   Niemand ging mee met Demey en na een tiental kilometer werd ze weer opgeslokt. Met een 50e plaats werd ze wel nog de beste Belgische.

    

   Na die aanval bleef de wedstrijd lang gesloten. Een groep met schaduwfavorieten zoals Brennauer, Hannah Barnes, Majérus en de Nederlandse Pieters dacht met een voorgift aan de finale te kunnen beginnen.

    

   Uiteindelijk dienden ze als springplank voor de kleppers in het peloton. In de voorlaatste ronde maakte de Gallisterna, duidelijk de scherprechter op dit WK, zijn reputatie waar.

    

   De aanval van Marianne Vos diende als aperitiefhapje, die van titelverdedigster Annemiek van Vleuten was meteen een stevige hoofdschotel waarvoor enkel Elisa Longo-Borghini, Cecilie Uttrup Ludwig en Anna van der Breggen aanschoven.

   Bekijk: Longo-Borghini probeert deur wat dicht te doen, maar Van Vleuten sprint naar zilver

   Goud én zilver voor Nederland

   Het nagerecht werd uiteindelijk geserveerd door Van der Breggen zelf. Op de laatste stroken van de Gallisterna deklasseerde ze haar rivalen. Die hadden de boodschap begrepen. Even dachten ze zich nog te verenigen in de achtervolging, maar algauw lieten ze zich toch inlopen door het peloton.

    

   In de slotronde konden Longo-Borghini en Van Vleuten op diezelfde Gallisterna opnieuw wegrijden, maar de Nederlandse condor Van der Breggen was al lang gaan vliegen.

    

   Van Vleuten en Longo-Borghini mochten sprinten om het zilver. Van Vleuten leek weinig last te hebben van haar pols, die ze 1,5 week geleden nog maar brak. Longo-Borghini probeerde de deur nog dicht te doen, maar dat hinderde Van Vleuten niet. Zo kregen we dezelfde 1-2 als vorig jaar in Harrogate, maar wel in omgekeerde volgorde.

   Rituitslag WereldkampioenschappenRituitslag Wereldkampioenschappen

     naamploegresultaat
   1Anna van der BreggenNED4:09:57
   2Annemiek van VleutenNED+1:20
   3Elisa Longo BorghiniITA+1:20
   4Marianne VosNED+2:01
   5Liane LippertDUI+2:01
   6Elizabeth DeignanGBR+2:01
   7Katarzyna NiewiadomaPOL+2:01
   8Cecilie LudwigDEN+2:41
   9Lisa BrennauerDUI+3:08
   10Marlen ReusserZWI+3:08

   Bekijk: Van der Breggen pinkt traantje weg tijdens podiumceremonie

   Fase per fase

   1. 17 uur . Zilver voor Van Vleuten! Van Vleuten maakt het Nederlandse succes compleet. Longo-Borghini probeert de deur nog wat dicht te doen in de sprint, maar Van Vleuten wurmt zich er onvervaard nog tussen. Marianne Vos sprint even later naar de 4e plaats. .
   2. 16 uur 58. Van der Breggen dubbelt. Zoals verwacht geen tierlantijntjes voor Anna van der Breggen. Ze heeft de benen voldoende laten spreken vandaag. .
   3. 16 uur 58. Van der Breggen lacht naar bondscoach Loes Gunnewijk en steekt haar duim in de lucht. .
   4. Laatste km. Anna van der Breggen is aan de laatste kilometer begonnen. "Kippenvel zal ze sowieso hebben, of er nu publiek is of niet", zegt Lieselot Decroix. . 16 uur 57.
   5. 16 uur 55. Ook Van Vleuten en Longo-Borghini blijven uit de greep van de achtervolgers. Titelverdedigster Van Vleuten eindigt dus ondanks een gebroken pols weer op het podium. .
   6. 16 uur 55. Eender welke andere renster zou al lang nagedacht hebben welk zegegebaar ze zou maken, maar zo is Anna niet. Lieselot Decroix.
   7. 16 uur 53. Anna van der Breggen draait het circuit van Imola op. Nog iets meer dan 3 kilometer scheidt haar van een 2e wereldtitel. Dit kan niet meer misgaan. .
   8. 16 uur 51. Ik denk dat het podium stilaan vastligt. Ruben Van Gucht.
   9. 16 uur 50. Het verschil tussen Van Vleuten en Longo-Borghini en de achtervolgers is 25 seconden. Die 2 hebben elkaar gevonden, want ze weten zich allebei verzekerd van een medaille. .
   10. 16 uur 47. Achter Van Vleuten en Longo-Borghini rijdt een vijftal met Lippert, Vos, Deignan, Uttrup Ludwig en Niewiadoma. .
   11. Tijdsverschil. Door de versnelling in het peloton is het verschil wel verkleind tot 1'40", maar we zitten al in de laatste 10 kilometer en die zijn voor een groot deel dalend. Van der Breggen heeft, als ze veilig op de fiets blijft, gewonnen spel. . 16 uur 47.
   12. 16 uur 46. Allemaal grote namen in deze finale van het WK. Hier zitten geen pannenkoeken bij. Ruben Van Gucht.
   13. 16 uur 45. Longo-Borghini valt aan, Van Vleuten volgt met monsterverzet.

    Longo-Borghini valt aan, Van Vleuten volgt met monsterverzet

   14. 16 uur 44. Longo-Borghini en Van Vleuten ronden de top met zo'n 150 meter voorsprong op een groepje met onder meer Vos. .
   15. 16 uur 43. Met een monsterverzet rijdt Van Vleuten toch naar Uttrup Ludwig, maar Longo-Borghini rijdt een eindje verderop. .
   16. 16 uur 42. Uttrup Ludwig en Longo-Borghini smijten zich dan toch in de laatste steile stroken. De Nederlandse vrouwen moeten passen. Rijden hier zilver en brons weg? .
   17. 16 uur 41. Ik snap niet waarom ze niets proberen op de klim. Maar wij voelen natuurlijk hun benen niet. Lieselot Decroix.
   18. Heuvel. Het peloton is aan de laatste keer Gallisterna begonnen. Voorlopig is het tempo niet al te verschroeiend. . 16 uur 38.
   19. 16 uur 36. Nog meer Nederlandse medailles? Nederland heeft nog 6 rensters in het peloton, dus het zou zomaar nog meer rensters op het podium kunnen krijgen. Vos en Pieters kunnen het afmaken in een sprint, Van Vleuten is er ook nog om een pijl te verschieten op de slotklim en ook Blaak, Van Dijk en Vollering houdt Oranje nog achter de hand. Wat een weelde! .
   20. 16 uur 34. De Britten krijgen hulp van de Italiaanse vrouwen, die absoluut in de medailles willen eindigen in eigen land. Van der Breggen laat het allemaal niet aan haar hart komen. Ze blijft maar uitlopen. .