Ga naar de inhoud
Nederlandse Anna van der Breggen is de nieuwe wereldkampioene op de weg.
Nederlandse Anna van der Breggen is de nieuwe wereldkampioene op de weg.

Wereldkampioenschappen klassement

naamresultaatploeg
1
Anna van der Breggen
4:11:04
NederlandNED
2
Amanda Spratt
+3:42
AustraliëAUS
3
Tatiana Guderzo
+5:26
ItaliëITA
4
Emilia Fahlin
+6:13
ZwedenZWE
5
Malgorzata Jasinska
+6:13
PolenPOL
6
Karol-Ann Canuel
+6:17
CanadaCAN
7
Annemiek van Vleuten
+7:05
NederlandNED
8
Amy Pieters
+7:05
NederlandNED
9
Lucinda Brand
+7:17
NederlandNED
10
Ruth Winder
+7:17
Verenigde StatenVS
naamresultaatploeg
1
Anna van der Breggen
4:11:04
NederlandNED
2
Amanda Spratt
+3:42
AustraliëAUS
3
Tatiana Guderzo
+5:26
ItaliëITA
4
Emilia Fahlin
+6:13
ZwedenZWE
5
Malgorzata Jasinska
+6:13
PolenPOL
6
Karol-Ann Canuel
+6:17
CanadaCAN
7
Annemiek van Vleuten
+7:05
NederlandNED
8
Amy Pieters
+7:05
NederlandNED
9
Lucinda Brand
+7:17
NederlandNED
10
Ruth Winder
+7:17
Verenigde StatenVS

WK wielrennen 2018

  race winnaar
23/9 ploegentijdrit vrouwen Canyon-SRAM
23/9 ploegentijdrit mannen Quick Step-Floors
24/9 tijdrit junioren vrouwen Ammerlaan (Ned)
24/9 tijdrit beloften mannen Bjerg (Den)
25/9 tijdrit junioren mannen Evenepoel
25/9 tijdrit elite vrouwen Van Vleuten (Ned)
26/9 tijdrit elite mannen Dennis (Aus)
27/9 wegrit junioren vrouwen Stigger (Oos)
27/9 wegrit junioren mannen Evenepoel
28/9 wegrit beloften mannen Hirschi (Zwi)
29/9 wegrit elite vrouwen Van der Breggen (Ned)
30/9 wegrit elite mannen Valverde (Spa)

Indrukwekkende Van der Breggen soleert in stijl naar haar 1e wereldtitel

 za 29 september 2018 18:32
WK wegrit elite vrouwen
Wegwedstrijd
13 °C
155.6 km
12:20 Kufstein - 16:30 Innsbruck
Anna van der Breggen
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 155.6

  Anna van der Breggen heeft de tegenstand op een hoopje gereden in de WK-wegrit bij de vrouwen. De Nederlandse kopvrouw vertrok op net geen 40km van het einde en zag niemand meer terug. Voor de olympisch kampioene is het, na de zilveren plak op de tijdrit, de 2e medaille in Innsbruck. Van der Breggen won dit seizoen ook de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

  Samenvatting van de WK-wegrit bij de vrouwen

  Favorieten blijven lang op achtergrond, Belgen hebben mindere dag

  Voor de start van het wereldkampioenschap bij de vrouwen leek de vraag niet of er een Nederlandse zou winnen, maar eerder welke Nederlandse vrouw zou winnen. Een strijd tussen Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten stond in de sterren geschreven, maar die kwam er niet. Een snelle start kregen we wel te zien, al bleven de favorieten lang op de achtergrond.

   

  Het begin kreeg kleur door enkele aanvallen. De Colombiaanse Sanabria, de Poolse Nerlo en de Finse Lepisto zongen hun liedje het langste uit. Maar het was slechts uitstel van executie vooraleer zij gegrepen zouden worden door het peloton. In dat peloton ging Van Vleuten ongelukkig tegen de grond. Een val die haar nadien misschien wel de wereldtitel zou kosten.

   

  Op de eerste beklimming van de dag wisten de Belgische vrouwen al meteen hoe laat het was. Ze konden niet meedoen in de groep der favorieten en belandden al snel in achtervolgende groepen. Sofie De Vuyst zou als eerste Belgische over de streep komen, op de 28e plek.

  Bekijk slotkilometer van WK-wegrit bij de vrouwen: Van der Breggen wint solo

  Van der Breggen pakt uit met fantastische solo

  Met nog 2 rondes te gaan, kregen we een interessante, maar gevaarlijke koerssituatie. Een groepje van 6 reed een bonus van een minuut bij elkaar op het peloton. In dat peloton zaten nog alle favorieten, op eentje na: Amanda Spratt. Toen Ellen Van Dijk, de enige Nederlandse in de kopgroep, de rol vooraan moest lossen, moesten de Nederlandse favorieten wel in actie komen.

   

  Annemiek van Vleuten opende de debatten met een krachtige aanval, maar dé versnelling van de dag volgde enkele seconden later. Anna van der Breggen legde iedereen het zwijgen op en sprong meteen naar de koplopers.

   

  Daar kon enkel Spratt de Nederlandse volgen, maar ook zij moest al snel afhaken. Van der Breggen vertraagde geen enkele seconde en reed een indrukwekkende voorsprong bij elkaar. Niemand zou de olympische kampioene nog terugzien. Met nog 40 kilometer te gaan zette ze Spratt al snel op een paar minuten, daarachter volgden nog enkele rensters, het peloton zou uiteindelijk op ruim 8 minuten over de streep komen.

   

  Na lang wachten en verschillende zilveren medailles op een WK, was het uiteindelijk dan toch raak voor Van der Breggen. Ze kwam solo over de streep en pakte haar eerste wereldtitel ooit. De Australische Spratt werd tweede op maar liefst 3’42”. De Italiaanse Tatiana Guderzo pakte brons, op meer dan 5 minuten. 

   

  Annemiek van Vleuten sprong in de slotfase nog weg uit het peloton en reed naar een zevende plek, op evenveel minuten van de winnares. Na de finish moest ze meteen naar het ziekenhuis. Ze kon nog maar amper lopen na de harde val. 

  Van der Breggen: "Ik had het sowieso niet op deze manier verwacht"

  "Ik weet niet hoe je deze prestatie moet omschrijven", reageerde Van der Breggen na haar gouden race bij Sporza. "Ik had een goede dag en een goed team rond me heen, maar ik had het niet op deze manier verwacht. Doordat Spratt in de kopgroep zat, moesten we al snel beginnen. Ik voelde me heel goed en Annemiek was gevallen in het begin. Dat was een domper. Ze zei ook dat ze zich niet zo goed voelde."

   

  "Ik moet zeggen, de aanloop naar dit WK was niet de makkelijkste. Het parcours lag me en ik heb nog nooit zoveel druk gevoeld. Ik kreeg er zelfs last van. Pas toen ik over de streep reed, geloofde ik echt dat ik gewonnen had. Ik had verwacht dat de rest veel meer op mijn wiel zou zitten, maar mijn voorsprong werd alsmaar groter. Van tijdsverschillen wist ik niets, dus ik probeerde goed in te delen, want het was nog lang. Maar het is gelukt!"

  De Vuyst: "Al snel het gevoel dat ik geen topdag had"

  "Er werd vanaf de start al in een heel hoog tempo gereden", vertelt Sofie De Vuyst. "Daar had ik al het gevoel dat ik geen topdag had. Ik kwam terecht in een achtervolgend groepje en moest daarna aanklampen op elke klim. Vooraf wist ik dat ik een topdag nodig zou hebben om vooraan te rijden, dat had ik niet. 

   

  "Wat er moet gebeuren om van België ook een topland te maken bij de vrouwen? Meer proberen bergop te rijden en meer buitenlandse stages" weet De Vuyst. "Met België zitten we momenteel goed in de subtop, maar de wereldtop ontbreekt. Ik hoop dat een van de meisjes van vandaag de stap naar voren kunnen zetten in de toekomst."

   

  Ook Githa Michiels kende geen topdag. "Het was heel veel stress in het begin, me positioneren vergde veel energie. Mijn voorbereiding was ook niet ideaal, deze week heb ik afgezien met tandpijn. Ik hoop toch dat de federatie tevreden is over mijn prestatie en ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om hier mee te rijden. In de toekomst zal ik het mountainbiken zeker nog combineren met de weg. Dat zal me alleen maar sterker maken", aldus Michiels.

  Fase per fase

  16:39
  Sofie De Vuyst is de eerste Belgische op de 28e plaats.
  16:38
  Fahlin wordt vierde, Jasinska vervolledigt de top 5. Van Vleuten is toch nog uit het peloton ontsnapt en eindigt op de zevende plek, op evenveel minuten achterstand. Van de Belgische vrouwen is er nog geen spoor.
  16:36
  Het brons is voor Italië. Tatiana Guderzo reed haar concurrenten om de derde plek op de laatste klim nog uit het wiel en kon de laatste 16 km goed stand houden.
  16:35
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  16:34
  De zilveren medaille is voor de Australische Amanda Spratt. Ze was de laatste die Van der Breggen nog kon volgen, maar moest uiteindelijk ook breken. Desondanks een heel knappe tweede plaats.
  16:31

  Van der Breggen wint op enorm indrukwekkende wijze!

  De eerste wereldtitel voor Anna van der Breggen is een feit. De Nederlandse heeft de concurrentie helemaal op een hoopje gereden en komt na een solo van 40 km over de streep. De tranen rollen van haar gezicht, wat een prestatie!
  16:30

  Laatste kilometer!

  Wat een indrukwekkende solo heeft ze er van gemaakt. Ze kijkt achter zich, maar daat volgt een gat van meer dan 3 minuten.
  16:28

  2 km

  Het zit er bijna op voor Anna van der Breggen. Tussen de toejuichende supporters is ze op weg naar de wereldtitel. Intussen al 3'31" (!) voorsprong op Spratt.
  16:26

  "Het is een heel lange zegetocht voor Van der Breggen"

  Ruben Van Gucht
  16:21
  De olympische kampioene is beneden en heeft nog een dikke 6 km voor de boeg. Vertragen doet ze niet, integendeel, ze bouwt haar voorsprong uit tot meer dan 3 minuten op Amanda Spratt.
  16:15
  Van der Breggen komt boven op de laatste beklimming van de dag. Nu rest er haar nog, weliswaar zonder pech, 13 kilometer genieten. Al zullen de benen wel afzien.
  16:12

  Strijd om de medailles

  De Australische Spratt ligt nog steeds op koers voor de zilveren medaille. Ze heeft al een achterstand van 2'25" op de Nederlandse. Achter Spratt zijn er nog een viertal vrouwen die strijden om het brons. Tatiana Guderzo heeft er haar zinnen op gezet en versnelt. De Italiaanse wordt alsmaar kleiner voor haar concurrenten. Zijn de podiumplaatsen nu al verdeeld?
  16:08
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  16:05

  "Als dit een kermiskoers was, was de achtervolgende groep al uit de koers"

  Lieselot Decroix
  16:00

  "Anna van der Breggen is iemand die koersen wint door aan te vallen. Iemand die geen schrik heeft om al strijdend ten onder te gaan."

  Lieselot Decroix
  15:55

  Peloton op 4'23"

  De wedstrijd zit helemaal op slot. Van der Breggen is gaan vliegen. Achter haar hangen nog enkele eenzame rensters en groepjes die nog zicht hebben op een medaille. De groep met Van Vleuten en de Belgen volgt al op meer dan 4 minuten!
  15:52
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  15:50

  Laatste ronde

  Van der Breggen is net de streep gepasseerd en hoort de bel. Nog 23 km te gaan voor de Nederlandse, die de wereldtitel al kan ruiken.