Remco Evenepoel blaast concurrentie weg en zit nog steviger op zijn rode troon

  Vuelta a España: Rit 9
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 171.4 km
  location 12:53: Villaviciosa - 17:26: Les Praeres
  trophy Louis Meintjes
  einde
  startfinish
  0306090120150171.4

   Daags voor de rustdag heeft Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) na een demonstratie op een loodzware slotklim zijn rode voorsprong in de Vuelta nog een pak verstevigd. De leider reed zijn uitdagers in de vernieling en werd 4e. Enric Mas staat nu op 1'12", Primoz Roglic op 1'53". De ritzege belandde in het mandje van vluchter Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert).

   Rit 9 van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Louis Meintjes bezorgt Intermarché-Wanty-Gobert de zoveelste mooie overwinning van dit seizoen. De Zuid-Afrikaanse klimmer maakte zich niet druk over de aanvallen van zijn medevluchters en bewees op de slotklim dat hij met voorsprong de beste van de kopgroep was.
   • Klassement: Een nieuwe hoogdag voor Remco Evenepoel. In zijn kenmerkende stijl versmachtte hij alle concurrenten op de steile slotklim. Zijn voorsprong in het klassement wordt alleen maar groter.
   • Morgen: De renners mogen een dagje tot rust komen na dit zware weekend. Dinsdag vliegen ze er weer in met een belangrijke tijdrit.

   Er is voorlopig niets te doen aan Remco Evenepoel in deze Vuelta. "Morgen kan me niets overkomen", liet hij zich gisteren per ongeluk ontvallen na de rit, maar die uitspraak bleek zeker geen overmoed.

    

   Na een geanimeerde start kregen uiteindelijk 10 renners een vrijgeleide om weg te rijden. Met Thymen Arensman - de elfde in het klassement - zat daar oorspronkelijk een gevaarlijke klant bij, maar de Nederlander besloot zich toch weer te laten uitzakken naar het peloton.

    

   Quick-Step hoefde zich dan ook geen zorgen te maken over het klassement. Ze controleerden rustig het peloton, goed wetende dat alles toch zou beslist worden op de ultrasteile slotklim.

    

   Louis Meintjes kreeg gezien de zware slotklim de favorietenrol toebedeeld in de kopgroep. Enkele metgezellen probeerden het dan maar op een andere manier. Onze landgenoot Jimmy Janssens anticipeerde en glipte enkele kilometers voor de voet weg samen met Samuele Battistella.

   Meintjes overvleugelt Janssens, Evenepoel demonstreert

   Janssens ging vroeg aan op Les Praeres, maar viel vrij snel stil. Meintjes overvleugelde de twee vluchters en fladderde naar ritwinst. Battistella moest vrede nemen met een tweede plaats.


   De groep der favorieten verbrokkelde meteen tijdens de eerste hectometers van het geitenpad. Evenepoel nam, net zoals de vorige dagen, het heft in eigen handen. Hij dreef het tempo langzaam op en versmachtte op die manier de concurrentie.


   Primoz Roglic moest al op meer dan twee kilometer van de streep passen. De Spaanse drietand Mas, Ayuso en Rodriguez probeerden samen de schade te beperken, maar ook zij kwamen tekort.


   Evenepoel breidt zijn voorsprong in het klassement verder uit en gaat de rustdag in met een comfortabele leidersplaats. Mas is de eerste achtervolger op 1'12". Het verdere verloop van deze Vuelta kan wel eens heel mooi worden voor ons landje.

   Evenepoel rijdt iedereen een voor een uit het wiel:

   Louis Meintjes: "Eindelijk sta ik op het podium van een WorldTour-wedstrijd"

   Louis Meintjes: "Dit is iets heel speciaal. Ik heb nog nooit op het podium gestaan van een WorldTour-wedstrijd, dus dit was echt een doel."

    

   "De laatste dagen kon ik de klassementsrenners niet volgen, dus het beste alternatief was om het via een vroege vlucht te proberen. Mijn team was goed attent in het begin van de wedstrijd en ikzelf probeerde het een keer en het was meteen de goede."

    

   "Ik was niet heel zeker van mijn stuk. De rest heeft me onderweg wat meer laten werken omdat ze wisten dat ik een goede klimmer ben, dus ik wist niet of ik voldoende energie over had. Maar op de slotklim moest ik niet veel meer nadenken. Het was gewoon ieder voor zich."

   Uitslag Rit 9Uitslag Rit 9

     naamploegresultaat
   1Louis MeintjesIWG4:32:39
   2Samuele BattistellaAST+1:01
   3Edoardo ZambaniniTBV+1:14
   4Remco EvenepoelQST+1:34
   5Filippo ConcaLTS+1:58
   6Juan AyusoUAD+2:08
   7Simon GuglielmiARK+2:08
   8Enric MasMOV+2:18
   9Carlos RodríguezIGD+2:20
   10Primož RoglicTJV+2:26