Jesus Herrada laat Spanjaarden kraaien van plezier in Vuelta, Remco Evenepoel blijft leider

  Vuelta a España: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 190 km
  location 12:32: Camargo - 17:05: Cistierna
  trophy Jesús Herrada
  einde
  startfinish
  0306090120150190

   In de 7e etappe van de Vuelta hebben de vluchters hun kans gegrepen. De Spanjaard Jesus Herrada (Cofidis) versloeg zijn 4 metgezellen in de sprint, onze landgenoot Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck) eindigde 4e. De rode leiderstrui blijft in handen van Remco Evenepoel.

   De 7e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Het Spaanse wielrennen klimt plots uit het dal. Na 121 ritten zonder zege in een grote ronde brak Marc Soler de ban, 2 dagen later verwent ook Jesus Herrada het thuispubliek.

   • Verliezer van de dag: Fred Wright charmeerde in de Tour en is ook in deze Vuelta een smaakmaker. Woensdag eindigde hij 3e, ook vandaag liet hij zich vangen in de sprint en grijpt hij weer naast de jackpot. De verdiende beloning blijft helaas voor de Brit uit.

   • Morgen: Tijd voor de tweede aankomst bergop: de Collado Fancuaya is een nieuwkomer, goed voor 9 km klimmen met een gemiddelde stijging van 10%.

   Sterke kopgroep draait het peloton een loer

   Mads Pedersen klonk zelfverzekerd bij de start. Volgens de Deen stond een sprint met een uitgedund peloton in de sterren geschreven en had de kopgroep geen kans op slagen. 

    

   Hij liet zijn ploegmaats van Trek-Segafredo dan ook snoeihard buffelen op de Puerto de San Glorio, een schijnbaar eindeloze klim van meer dan 20 kilometer. 

    

   Tim Merlier en Pascal Ackermann begonnen al snel te zwemmen, de elastiek van Sam Bennett knakte in het zicht van de top. 

    

   Pedersen had echter te veel volk opgesoupeerd en had vooral niet gekregen waarop hij gehoopt had door de snelle terugkeer van de groene trui. 

    

   Het logische gevolg was een denkoefening in de grote groep, maar het tactische steekspel sleepte te lang aan. 

    

   Bovendien had de kudde de kwaliteiten van de 5 vluchters - Jimmy Janssens, Fred Wright, Samuele Battistella, Jesus Herrada en Harry Sweeny - danig onderschat.

    

   Het verval bij het vijftal was niet spectaculair genoeg, het peloton beet zijn tanden stuk. 

    

   Voorin begonnen ze pas na de vod te pokeren en de te gretige Wright maakte de verkeerde keuze met een te lange sprint. 

    

   De ervaren Herrada schatte de dalende spurt beter in en maakte het af voor een slapende Battistella en balende Wright, Janssens werd 4e. 

    

   Het peloton sprintte op een half minuutje voor de kruimels, Remco Evenepoel rondde zijn eerste rode dag zonder zorgen af.

   Jimmy Janssens: "Ik had meer moeten gokken"

   Jimmy Janssens (33) kon Alpecin-Deceuninck geen tweede zege op een rij schenken. "Het was lastig", reageerde hij aan de finish na zijn 4e plaats.

    

   "We hadden in het begin niet veel ruimte en moesten flink doorrijden. In de finale had ik iets meer moeten gokken en dat is mislukt."

    

   "Maar ik ben er wel van overtuigd dat ik een rit kan winnen. Anderen zijn dat misschien minder. Er zijn een paar mensen die in mij geloven en dat bewijs ik vandaag."

    

   In de sprint werd Janssens 4e. "Ik rijd vooral in dienst en dan vergeet je wat een finale rijden betekent. Dat kwam ik misschien tekort en een sprint heb ik ook niet echt."

   Uitslag Rit 7Uitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Jesús HerradaCOF4:30:58
   2Samuele BattistellaAST+0
   3Fred WrightTBV+0
   4Jimmy JanssensADC+0
   5Harry SweenyLTS+0
   6Sam BennettBOH+29
   7Jake StewartGFC+29
   8Kaden GrovesBEX+29
   9Mads PedersenTFS+29
   10Daniel McLayARK+29