Groene Sam Bennett dubbelt in Breda, Tim Merlier schiet uit klikpedaal

  Vuelta a España: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 193.2 km
  location 12:53: Breda - 16:59: Breda
  trophy Sam Bennett
  einde
  startfinish
  0306090120150193.2

   2 op 2: Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) heeft in Breda zijn tweede ritzege op een rij geboekt in de Vuelta. De groene trui was net als gisteren sneller dan Mads Pedersen (Trek-Segafredo). Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) kon zijn kansen niet verdedigen in de laatste rechte lijn. Jumbo-Visma levert met Edoardo Affini de nieuwe leider.

   De 3e etappe in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Sam Bennett doet zijn kunstje van gisteren nog eens over. De Ier werd andermaal uitstekend gebracht door Van Poppel en maakte het opnieuw sterk af.
    
   • Verliezer van de dag: Zijn val leek op het eerste zicht niet heel serieus, maar Michael Woods heeft de wedstrijd toch moeten verlaten. Een aderlating voor deze Vuelta. De Canadees was één van de kanshebbers voor een mooi eindklassement. 
    
   • Morgen: Geen etappe morgen, de renners krijgen een rustdag voorgeschoteld die ook zal moeten dienen om het wielercircus van Breda naar het Baskenland te verhuizen.

   Sam Bennett is andermaal de snelste van het pak

   Ook de laatste etappe in Nederland was er eentje voor de sprintkanonnen in het peloton.

    

   Al snel kozen 7 renners het hazenpad om een dagje in de aanval te rijden. Onder hen twee Belgen: Thomas De Gendt en Jan Bakelants.

    

   De 7 bleven steeds in het vizier van het peloton, maar mochten wel strijden om bergpunten en een tussensprint. Thomas De Gendt toonde zich tweemaal de snelste. Julius van den Berg blijft wel leider in het bergklassement.

    

   Onderweg moest de Vuelta onverwacht al afscheid nemen van één van de potentiële smaakmakers. Oudgediende Michael Woods kwam met een ploegmaat ten val en moest noodgedwongen de koers verlaten. De Canadees liep een hersenschudding op.

    

   Met nog 20 kilometer te gaan, werden alle vluchters gegrepen en mocht er gesprint worden voor de zege. Tim Merlier kon zijn 3e plaats van gisteren niet verbeteren. In volle sprint kende hij problemen met de ketting.

    

   Sam Bennett mocht wel andermaal zegevieren. De Ier was opnieuw net sneller dan Mads Pedersen. 

    

   Na Gesink en Teunissen verandert de  rode trui nu opnieuw van schouders. Ze blijft wel binnen dezelfde ploeg. Edoardo Affini is de gelukkige. 

   Bennett: "Dit geeft een vertrouwensboost"

   "Het was een zware sprint met een lastige aanloop. Het was niet makkelijk om het wiel van Danny (van Poppel) te houden, maar het was weer een masterclass van hem."

    

   "Deze zege geeft echt een vertrouwensboost. Ik wil toch weer de hele ploeg bedanken. Ze hebben de hele dag gewerkt."

   Uitslag Rit 3Uitslag Rit 3

   Fase per fase

   1. 17 uur . Sam Bennett is de snelste, Merlier schiet uit klikpedaal.

    Sam Bennett is de snelste, Merlier schiet uit klikpedaal

   2. 16 uur 58. Sam Bennett pakt de 2 op 2! Merlier moest in de sprint even inhouden vanwege zijn klikpedaal en deed uiteindelijk niet mee. Pedersen is andermaal 2e en Mclay wordt 3e. .
   3. 16 uur 58. Ook Intermarché komt piepen. Veel kanshebbers voor de zege! .
   4. De vod. De laatste kilometer gaat in. Wie sprint naar de zege in de 3e etappe van deze Vuelta? . 16 uur 57.
   5. 16 uur 56. Merlier heeft nog 3 ploegmaats in steun. Ook Groves wordt nu gebracht. .
   6. 16 uur 55. Het doel van Jumbo is schijnbaar om Sam Oomen te doen winnen. Als dat gebeurt, kan hij de nieuwe leider worden. .
   7. 16 uur 53. Rode trui Mike Teunissen zet zich op kop van het peloton. Ook het groen van Bennett is makkelijk te herkennen. De Ier schuift stilaan op. UAE meldt zich met Ackermann. .
   8. 16 uur 51. Voorlopig is het nog rustig in het peloton. De brede en rechte baan is daar een reden voor. Ook Bahrain meldt zich inmiddels vooraan. Het is wachten op Bora en Trek. .
   9. 16 uur 50. Tim Merlier wordt goed omringd door zijn manschappen. Ook Jumbo is goed vertegenwoordig aan de kop van het peloton. .
   10. 16 uur 48. Nog 10 kilometer. We beginnen aan de finale. Kan Merlier dadelijk naar de zege sprinten of gaat Bennett voor een 2/2? .
   11. 16 uur 47. Michael Woods is na zijn valpartij naar het ziekenhuis gebracht voor scans. Die wezen uit dat hij geen breuken had. Een hersenschudding heeft de Canadees echter wel opgelopen. .
   12. 16 uur 42. Hergroepering. Het peloton heeft de koplopers te pakken. Intussen lost Thomas De Gendt de rol helemaal. In het gezelschap van De Tier en Impey ziet hij het peloton wegrijden. .
   13. 16 uur 39. Het peloton staat op het punt om de vluchters in te rekenen. Een verdienstelijke poging. De voorbereiding voor de sprint kan zo beginnen, of krijgen we nog een late aanval? .
   14. Carapaz. Carapaz slipt in een bochtje en komt zo ten val. Geen probleem, maar de INEOS-kopman moet wel even een inhaalrace rijden. Sivakov en Rodriguez helpen een handje. . 16 uur 36.
   15. 16 uur 33. Dat was meteen het laatste wapenfeit van onze landgenoot. De Gendt laat zich als uitzakken en zal dadelijk worden opgeslokt door het peloton. .
   16. 16 uur 33. De Gendt pikt ook de tussensprint mee.

    De Gendt pikt ook de tussensprint mee

   17. 16 uur 32. Bij de tussensprint in Sint Willebrord komt Thomas De Gendt als eerste over de finishlijn. Op die manier spijst hij de Lotto-ploegkassa een beetje. .
   18. Thomas De Gendt trekt nog eens door. 16 uur 27.
   19. 16 uur 20. De tussensprint in Sint Willebrord begint te naderen. De ontsnapping heeft nog steeds een voorsprong van 42 seconden en zo zal die sprint hoogstwaarschijnlijk van weinig belang zijn.  .
   20. 16 uur 13.