Sam Bennett herademt in de Vuelta, Tim Merlier heeft geen gepast antwoord

  Vuelta a España: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 175.1 km
  location 13:36: 's-Hertogenbosch - 17:25: Utrecht
  trophy Sam Bennett
  einde
  startfinish
  0306090120150175.1

   Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) heeft de tweede etappe in de Ronde van Spanje gewonnen en heeft zichzelf zo weer op de kaart gezet. De Ier, al een hele poos op de sukkel, was de snelste in een massasprint. Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) eindigde 3e. Mike Teunissen (Jumbo-Visma) is de nieuwe leider.

   De 2e etappe in een notendop:

   Winnaar van de dag (1): Sam Bennett is de eerste individuele winnaar van de Vuelta 2022. De Ier liet zijn goede vorm zien en klopte sprintbommen Pedersen en Merlier op de meet.

    

   Winnaars van de dag (2): Nederlands feestje in Utrecht. Julius van den Berg veroverde de eerste bergtrui van deze Vuelta en Mike Teunissen is de nieuwe rode trui na zijn 4e plek in deze etappe.

    

   Verliezer van de dag:  De Vuelta van Steff Cras (Lotto-Soudal) zit er jammer genoeg al op. De Belgische klimmer kwam ten val met Poels en ploegmaat Malecki en moet de wedstrijd noodgedwongen verlaten.

   Felle strijd om de eerste bergtrui

   Op papier een doodnormale sprintersetappe, maar de rit van vandaag kende toch iets meer spanning onderweg.

    

   Na 4 kilometer was de vroege vlucht van de dag al een feit. 5 renners, met onder meer Nederlanders Julius van den Berg en Jetse Bol, trokken op avontuur.

    

   Het peloton leek de groep eerst een vrijgeleide te geven, maar bedacht zich al snel. De voorsprong van de 5 slonk zienderogen en ei zo na werd de groep gegrepen door het peloton onder leiding van Jimmy Janssens en Floris De Tier (Alpecin-Deceuninck).

    

   Reden voor die inhaalspoging? Na 100 kilometer wachtte namelijk een kort klimmetje waar bergpunten te rapen vielen. De eerste bergtrui van de Vuelta, lag dus te wachten op een renner.

    

   Het peloton kwam dicht, maar net niet dicht genoeg. De 5 konden het liedje nog net uitzingen en thuisrijder Julius van den Berg veroverde de felbegeerde trui.

    

   Lees verder onder de foto.

   Bennett haalt het in Utrecht

   De kopgroep hield het nadien voor bekeken en zo ontstond een nieuwe fase in de koers. 

    

   Het peloton leek tevreden met de bestelde sprint en weinig renners maakten nog aanstalten om het pak te verrassen.

    

   Luis Angel Maté probeerde het op zijn eentje, maar de Spanjaard werd ook al snel weer ingerekend. 

    

   Sprinten dus. 

    

   Maar voor de winnaar bekend was, gingen Cras, Poels en Malecki nog tegen het asfalt. Een stevige smak die meteen het einde betekent voor de Vuelta van Steff Cras (Lotto-Soudal). Onze landgenoot bleef liggen en kon duidelijk niet meer verder.

    

   Onderweg had Mads Pedersen de tussensprint al voor zijn rekening genomen en ook in de eindsprint leek de Deen lange tijd op weg naar de zege. 

    

   Danny van Poppel kwam echter nog opsteken met een geweldige lead-out en de Nederlander katapulteerde Sam Bennett zo in extremis nog voorbij Pedersen. 

    

   Tim Merlier wordt uiteindelijk 3e. Mike Teunissen viel net naast het podium, maar mocht uiteindelijk wel nog vieren omdat hij morgen in de rode trui mag rondrijden.

   Sam Bennett: "Goed gevoel om weer te winnen in een grote ronde"

   Sam Bennett (Bora-Hansgrohe): "Danny van Poppel bracht me met heel veel snelheid en katapulteerde me voorbij Pedersen. Het is dus echt de verdienste van de ploeg."

    

   "Het is een goed gevoel dat ik weer een etappe kan winnen in een grote ronde. Ik won al sinds 2018 in elke grote ronde die ik reed minstens een etappe en ik ben blij dat ik die reeks kan verderzetten."

    

    

   Mike Teunissen (Jumbo-Visma): "We zijn hier natuurlijk voor Primoz (Roglic), maar de ploeg vertelde me vanmorgen dat ik ook mocht meesprinten als Roglic veilig en wel was. Daar wil ik iedereen voor bedanken. Het is heel speciaal om de rode trui te mogen dragen in Nederland."

   Uitslag Rit 2Uitslag Rit 2

     naamploegresultaat
   1Sam BennettBOH3:49:34
   2Mads PedersenTFS+0
   3Tim MerlierADC+0
   4Mike TeunissenTJV+0
   5Pascal AckermannUAD+0
   6Daniel McLayARK+0
   7Itamar EinhornIPT+0
   8Jake StewartGFC+0
   9John DegenkolbDSM+0
   10Kaden GrovesBEX+0

   Fase per fase

   1. 17 uur 32. Bennett klopt iedereen in Utrecht.

    Bennett klopt iedereen in Utrecht

   2. 17 uur 28. Teunissen in het rood. Mike Teunissen eindigt 4e in de sprint en neemt de rode trui over van ploegmaat Gesink. .
   3. 17 uur 25. Sam Bennett wint! Sam Bennett is de snelste in Utrecht! De Ier wordt uitstekend gebracht door Van Poppel en klopt Pedersen nipt op de streep. Tim Merlier eindigt 3e. .