Hectiek alom in de Vuelta! Bisnummer Pedersen, maar pech voor Evenepoel en valpartij voor Roglic

  Vuelta a España: Rit 16
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  27°Cdistance 189.4 km
  location 13:02: Sanlúcar de Barrameda - 17:48: Tomares
  trophy Mads Pedersen
  einde
  startfinish
  0306090120150189.4

   Dramatiek in de finale van de zestiende rit van de Vuelta. Remco Evenpoel kende pech nét op het moment dat Primoz Roglic alles en iedereen verraste met een aanval. De Sloveen leek zo op weg naar een droomdag, maar kwam in de laatste meters nog hard ten val. Mads Pedersen sprintte naar zijn tweede ritoverwinning. 

   Rit 16 kort samengevat:

   • Winnaar van de dag (1): Mads Pedersen verkeert in bloedvorm. Hij moest harken om het gat met Roglic te dichten, maar pakte daarna uit met een sterke sprint, goed voor zijn tweede ritzege.
   • Winnaar (2)/Verliezer van de dag (1): Primoz Roglic is na een late uitval 8 seconden dichter bij Remco Evenepoel gekomen. Hij kwam in de sprint wel hard ten val en zal daar ongetwijfeld last van hebben de komende dagen. Als hij morgen überhaupt nog kan starten.
   • Verliezer van de dag (2): Remco Evenepoel was nergens te bespeuren toen Roglic versnelde en verliest 8 seconden op zijn grote concurrent. Was het van niet beter kunnen of door een slechte positionering?
   • Verliezer van de dag (3): De slotfase van de rit bleek opnieuw te lastig voor Tim Merlier. Alles op Madrid dan maar voor de Belgische kampioen.
   • Morgen: De etappe van morgen gaat richting het Monasterio de Tentudia, de streep ligt na een beklimming van de 2e categorie.

   Roglic van de hemel naar de hel

   De saaiste etappe in deze Vuelta ontplofte volledig op het laatste stukje bergop. Op het moment dat Primoz Roglic aan de linkerkant versnelde, was Remco Evenepoel niet in de buurt. 

    

   Een paar seconden later werd duidelijk waarom: ineens stond de kopman van Quick Step-Alpha Vinyl in zijn rode trui langs de kant met een lekke band. Gelukkig voor de jonge Belg waren ze net het punt van de laatste drie kilometer gepasseerd, waardoor het tijdsverlies beperkt zou blijven.

    

   Roglic leek op weg naar een mentale overwinning om U tegen te zeggen, tot hij in de laatste rechte lijn hard tegen het asfalt smakte. 

    

   Op dat moment waren Pedersen, Ackermann, Van Poppel en Wright, de enigen die de Sloveen konden volgen, net aan hun sprint begonnen. 

    

   De drievoudige Vuelta-winnaar leek Wright met zijn elleboog te raken en had minuten nodig om te bekomen van zijn val.  

    

   En de zege? Die ging op een indrukwekkende manier naar Pedersen, die van ver was aangegaan. Het is al de tweede ritoverwinning voor de Deense ex-wereldkampioen. 

    

   Evenepoel kreeg uiteindelijk 8 seconden verliestijd aangesmeerd. Hij kreeg de tijd van de grote groep, Roglic die van Pedersen en co.. Het verschil tussen Evenepoel en Roglic is nu nog 1'26".

   Ritwinnaar Pedersen: "Zag niet wat er gebeurde in de sprint"

   "Iedereen was heel hard aan het werken, de hele dag", begint Pedersen met een bedanking aan zijn ploegmaats. "Ik had beloofd aan Alex Kirsch dat we zouden winnen vandaag. Hij is net vader geworden en miste de bevalling. Dit was voor hem en zijn dochtertje."

    

   Wat gebeurde er in de hectische slotfase? "Niemand had verwacht dat Roglic daar opeens voor de aanval ging kiezen", zegt Pedersen nog. "Een hele slimme zet. Ik moest enorm veel energie verspillen om het gat te dichten op hem."

    

   "Ik vind het dan ook heel spijtig dat hij ten val kwam in de finale. Ik heb het niet zien gebeuren, maar na de finish zag ik wel dat zijn kleren gescheurd waren. Enorm jammer, hij heeft dit jaar nog niet al te veel geluk gehad. Hopelijk heeft dit geen gevolgen voor zijn strijd om het rood."

   Uitslag Rit 16Uitslag Rit 16