Klein tikje: Evenepoel kan Roglic niet volgen en moet bijna minuut toegeven

  Vuelta a España: Rit 14
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 160.3 km
  location 13:13: Montoro - 17:22: Sierra de la Pandera
  trophy Richard Carapaz
  einde
  startfinish
  0306090120160.3

   De eerste barstjes in het pantser. Remco Evenepoel heeft voor het eerst in de Vuelta tijd moeten toegeven. Hij kon een aanval van Primoz Roglic op de steile Sierra de la Pandera niet beantwoorden en verloor iets minder dan een minuut. De ritzege in de bergrit was voor Richard Carapaz, zijn tweede etappezege.

   De 14e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Primoz Roglic heeft met zijn 3e plaats een goede zaak in het klassement gedaan. De Sloveen reed op de zware slotklim weg van Evenepoel en pakt in totaal 51 seconden terug op de rode trui.
    
   • Winnaar van de dag (2): Richard Carapaz moest zijn klassementsambities al snel laten varen, maar kan toch tevreden zijn over zijn Vuelta met twee ritzeges en een veelbelovende positie in het bergklassement.
    
   • Verliezer van de dag: Remco Evenepoel moest voor het eerst zijn meerdere erkennen in deze Vuelta. Op de Sierra de la Pandera kon hij Roglic en Mas niet volgen. Zijn voorsprong op Roglic bedraagt nog 1'49".
    
   • Morgen: De rit vandaag was al pittig, maar morgen krijgen de renners misschien wel de koninginnenrit voor de wielen geschoven. Krijgen we opnieuw vuurwerk te zien?

   Vroege vlucht met Richard Carapaz krijgt wat ruimte

   Een aangekondigd zwaar klimweekend begon vandaag met een lange aanloop en eindigde met een finish op de Sierra de la Pandera.

    

   Veel interesse in een vlucht van de dag, maar het was heel lang wachten op een succesvolle poging. Nibali, Vine, De Gendt en Bakelants probeerden het allemaal.

    

   Pas na 80 kilometer reed er een groepje definitief weg, met onder meer Richard Carapaz. 

    

   Het groepje hield lang stand, maar naarmate het klimwerk toenam, moesten bijna alle renners toch lossen.  Carapaz, Conca, Champoussin en Leon Sanchez waren de beste overblijvers. 

    

   Op de slotklim ontbond Carapaz zijn duivels en toonde hij dat hij de beste klimmer van het groepje was. De Olympische kampioen bleef alles en iedereen voor en veroverde zo zijn tweede zege in deze Vuelta.

   Roglic slaat zijn slag, Evenepoel krijgt een tik

   In het peloton nam Jumbo-Visma na lang beulwerk van Quick-Step Alpha-Vinyl de controle over. Voerde Roglic iets in zijn schild?

    

   Jazeker. Met nog 4 kilometer te gaan opende de Sloveen de debatten met een versnelling. Niemand kon reageren. Evenepoel bleef zitten en keek naar zijn metertje. 

    

   De Sloveen reed steeds meer weg van Evenepoel en ook Mas, Rodriguez,  Lopez en Almeida lieten de Belg nu achter. 

    

   Roglic en Lopez stoomden door naar de eenzame overblijver Carapaz, maar de olympische kampioen hield stand. Lopez en Roglic bolden 8 seconden later over de meet. 

    

   Niet veel later kwamen ook Mas en Rodriguez over de finishlijn gereden. Het was uiteindelijk 48 seconden wachten op Evenepoel nadat Roglic aankwam.

    

   De Belg bolde samen met pechvogel Ayuso (lekke band) over de finish. Zo bleef de schade al bij al beperkt. In het klassement volgt Roglic nu op 1'49", Mas op 2'43".

   Carapaz: "Ik ga het morgen nog eens proberen"

   "Alles was een kwestie van timing", aldus Carapaz. "Het was een lange finale, die moeilijk en grillig verliep. Het goede ritme zoeken en aanhouden bleek van cruciaal belang. De bonus van 4 minuten kwam natuurlijk ook goed uit. Nadien moest ik enkel nog het goede moment uitkiezen."

    

   De Ecuadoriaan heeft nu al twee ritzeges op zijn naam staan, maar heeft duidelijk nog meer ambitie. Zo ziet hij de loodzware koninginnenrit van morgen wel zitten. "We gaan het morgen alleszins proberen. Het is een omgeving die ik goed ken", lichtte hij een tipje van de sluier op.  

   Uitslag Rit 14Uitslag Rit 14

     naamploegresultaat
   1Richard CarapazIGD4:09:27
   2Miguel Ángel LópezAST+8
   3Primož RoglicTJV+8
   4João AlmeidaUAD+27
   5Carlos RodríguezIGD+36
   6Enric MasMOV+36
   7Thymen ArensmanDSM+51
   8Remco EvenepoelQST+56
   9Juan AyusoUAD+56
   10Wilco KeldermanBOH+1:24

   Fase per fase

   1. 17 uur 25. Evenepoel blaast na de finish.

    Evenepoel blaast na de finish

   2. 17 uur 23. Alles ligt nog open. Deze Vuelta is nog niet gereden. Renaat Schotte.
   3. 17 uur 23. Tweede ritwinst voor Carapaz, Evenepoel moet voor het eerst tijd toegeven.

    Tweede ritwinst voor Carapaz, Evenepoel moet voor het eerst tijd toegeven

   4. 17 uur 22. Evenepoel verliest 51 seconden op Roglic en beperkt de schade zo min of meer. Het verschil in de stand bedraagt nog 1'50".  .
   5. 17 uur 22. Mas en Rodriguez komen 26 seconden later binnen.  .
   6. 17 uur 22. Lopez wordt tweede en dat wil zeggen dat Roglic 4 bonificatieseconden krijgt. Nu halen wij de chronometer boven. .
   7. 17 uur 21. Carapaz wint! Zijn tweede ritwinst deze Vuelta is een feit! Prachtige ritwinst voor Richard Carapaz. .
   8. 17 uur 20. De zege lijkt naar Carapaz te gaan. Roglic en Lopez zullen het podium hoogstwaarschijnlijk vervolledigen.  .
   9. 17 uur 19. Nog 1 kilometer en Carapaz behoudt zijn voorsprong. Is hij op weg naar zijn tweede zege? Roglic en Lopez volgen op 14 seconden. .
   10. 17 uur 19. Roglic is de beste op de slotklim en knalt Mas uit het wiel. Evenepoel is intussen weer bij Ayuso. Hij heeft zich goed herpakt. .
   11. 17 uur 17. Op dit moment verliest Evenepoel 45 seconden op Roglic en Mas, al moet er nog 1.5 kilometer worden geklommen. Er liggen ook bonificatieseconden te wachten natuurlijk. .
   12. 17 uur 16. Ayuso gaat op en over Evenepoel met zijn vervangfiets. Geen goed teken voor de Belg. Roglic en Mas volgen op 16 seconden van Carapaz. .
   13. 17 uur 16. Ayuso laat Evenepoel achter.

    Ayuso laat Evenepoel achter