Roglic neemt revanche op Cort op "Spaanse Muur van Hoei"

  Vuelta a España: Rit 11einde
  29 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAntequera - AankomstValdepeñas de Jaén -
  Afstand133,6 km
  020406080100120133.6

   Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft de 11e rit in de Vuelta gewonnen. De Sloveen had de meeste jus in de benen op de nijdige klim in de slotkilometer. Odd Christian Eiking kon de schade beperken en blijft in het rood.

   Rit 11 in de Vuelta in een notendop

   • Winnaar van de dag: Primoz Roglic kwam gisteren dan wel ten val en verloor ook nog eens (met de glimlach) zijn rode trui, maar toch maakte hij er geen geheim van dat hij zijn zinnen op de rit naar Valdepeñas de Jaen had gezet. Hij zette zijn ploeg dan ook een hele dag aan het werk. Toch werd het uiteindelijk nog kielekiele, vooral door de opnieuw ijzersterke vluchter Magnus Cort.
    
   • Verliezer van de dag: Michael Matthews had veel vertrouwen in zichzelf voor de nochtans pittige finale, maar uiteindelijk was al dat werk van BikeExchange voor niets. Matthews, die exact een jaar geleden voor het laatst won, bolde op meer dan een halve minuut van Roglic binnen.
    
   • Statistiek: Primoz Roglic zit al aan 7 ritzeges in de Vuelta, in amper 3 jaar tijd. Maakt hij er ook straks 3 eindzeges op een rij van? De sterren staan alvast goed.

   Bekijk de spannende ontknoping in Valdepeñas de Jaen

   2 Belgen in de vlucht, geen bisnummertje voor Cort

   "Ik voelde me eigenlijk niet zo goed", verklapte Primoz Roglic vlak na de finish aan een ploegmaat. Een angstaanjagende gedachte, want de Sloveen was op de steile muur naar de finish duidelijk de sterkste, ook al deed Enric Mas een verdienstelijke poging om hem het vuur aan de schenen te leggen.

    

   De honger bij de twee tenoren zorgde ervoor dat vluchter Magnus Cort in de laatste rechte lijn alsnog werd gegrepen, in tegenstelling tot de 6e etappe, toen Roglic net te laat kwam om de Deen te overrulen.

    

   Cort was de sterkste van een vluchtersgroepje, met daarbij ook de Belgen Harm Vanhoucke en Edward Planckaert. Zij moesten er op de klim van 2e categorie op een twintigtal kilometer van het einde af.

    

   Wie er toen al lang niet meer bij was, was Jasper Philipsen. De sprinter van Alpecin-Fenix had graag zijn totaal van 2 zeges nog aangedikt, maar een griepje beslist daar anders over. Philipsen heeft zijn koffers gepakt en richt zich nu op de rest van het seizoen.

   Roglic: "Toch veel afgezien"

   Primoz Roglic sprak zoals gebruikelijk meer met de pedalen dan met zijn mond. "Ik wist dat deze finish me zou liggen", zei hij terwijl hij aan het uitrijden was. "Ik heb nochtans veel afgezien, maar had toch genoeg over voor de winst."

    

   Roglic had wel nog mooie woorden over voor zijn concurrenten. "Cort deed het weer sterk. Vorige keer was hij 1e en ik 2e, nu waren de rollen omgekeerd. Mas maakte ook een sterke indruk op het einde. Gelukkig had ik net iets meer over."

   Rituitslag Rit 11Rituitslag Rit 11

   Fase per fase

   1. 17 uur 32. Racket Roglic haalt slag thuis op spectaculaire slotklim.

    Racket Roglic haalt slag thuis op spectaculaire slotklim

   2. 17 uur 30. Voor Roglic is het zijn 2e ritzege in deze Vuelta, de 7e in totaal (zonder eindzeges). Hij bewijst in ieder geval dat er nog verval is op zijn conditie. .
   3. 17 uur 30. Roglic onweerstaanbaar! Mas mocht even dromen van de zege, maar tegen de versnelling van Roglic had hij geen verhaal. Mas, Haig en Yates komen iets na hem over de finish. Eiking behoudt zijn trui. .
   4. 17 uur 29. Nee, Mas knalt het peloton over Cort. .
   5. 17 uur 29. Hebben ze zich niet misrekend? .
   6. 17 uur 29. Mas en Roglic hebben een kloofje geslagen op de rest. Maar ze houden in en zo rijdt Cort weer weg. .
   7. 17 uur 29. Ze naderen nu snel op Cort, het zal niets worden voor de Deen. .
   8. 17 uur 28. Nu wordt het enorm steil voor Cort, terwijl achter hem Roglic en Mas een duel uitvechten. Ook Haig zit erbij. .
   9. 17 uur 28. Het zit er nog altijd in dat hij het haalt. Michel Wuyts.
   10. 17 uur 28. Cort is aan de klim begonnen. Het tempo zit er nog altijd mooi in. Hij begint wel om te kijken. .
   11. Laatste km. Cort heeft nog een dikke 15 seconden over, wanneer hij onder de rode vod duikt. Maar nu moet het eigenlijk nog beginnen. . 17 uur 27.
   12. 17 uur 26. Terwijl Cort op een zeurend stuk zit, waar hij heel wat snelheid verliest, kunnen ze in het peloton blijven jassen. Stilaan raken de knechten wel op. .
   13. 17 uur 25. Zoals de Waalse Pijl? Het koersverloop is bijna een kopie van de laatste edities van de Waalse Pijl, waarbij een of een handvol vluchters hoopvol naar de voet van de Muur van Hoei trekken en daar vervolgens worden weggeblazen. Kan Cort aan dat patroon ontsnappen? .
   14. 17 uur 24. Hij gaat het opnieuw doen, hé? José De Cauwer.
   15. 17 uur 23. Er wordt veiligheid ingebouwd in het peloton en zo loopt Cort Nielsen weer uit: 30 seconden. .
   16. 17 uur 22. Het peloton heeft de afdaling ingezet (hopelijk gaat alles goed). Cort zal wellicht wel nog een voorsprong hebben aan de voet van het muurtje. Maar heeft hij die ook nog op de top? .
   17. 17 uur 20. Cort komt als eerste boven Caruso pakt punten.

    Cort komt als eerste boven Caruso pakt punten

   18. Cort op de top. Op de top kijkt Cort Nielsen nog eens om. Het peloton volgt op 23 seconden en neemt De La Cruz net ervoor te grazen. Bollenman Caruso sprokkelt nog wat extra bergpunten. . 17 uur 19.
   19. 17 uur 18. De La Cruz komt tot op 20 seconden van Cort, die een groot verzet blijft rondmalen. De top is al op 500 meter, het dreigt allemaal net voor of na samen te komen. .
   20. 17 uur 16. Aanval De La Cruz. David De La Cruz vindt het tempo in het peloton niet hoog genoeg en neemt wat voorsprong. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Burgos - Burgos7.1 kmRoglicRoglic
   2/>Caleruega - Burgos167 kmPhilipsenRoglic
   3/>Santo Domingo de Silos - Picón Blanco202.8 kmTaaramäeTaaramäe
   4/>El Burgo de Osma - Molina de Aragón163.9 kmJakobsenTaaramäe
   5/>Tarancón - Albacete184.4 kmPhilipsenElissonde
   6/>Requena - Alto de la Montaña de Cullera158.3 kmCortRoglic
   7/>Gandía - Balcón de Alicante152 kmStorerRoglic
   8/>Santa Pola - La Manga del Mar Menor173.7 kmJakobsenRoglic
   9/>Puerto Lumbreras - Alto de Velefique188 kmCarusoRoglic
   10/>Roquetas de Mar - Rincón de la Victoria189 kmStorerEiking
   11/>Antequera - Valdepeñas de Jaén133.6 kmRoglicEiking
   12/>Jaén - Córdoba173 kmCortEiking
   13/>Belmez - Villanueva de la Serena203.7 kmSénéchalEiking
   14/>Don Benito - Pico Villuercas165.7 kmBardetEiking
   15/>Navalmoral de la Mata - El Barraco197.5 kmMajkaEiking
   16/>Laredo - Santa Cruz de Bezana180 kmJakobsenEiking
   17/>Unquera - Lagos de Covadonga185.8 kmRoglicRoglic
   18/>Salas - Altu d'El Gamoniteiru162.6 kmLópezRoglic
   19/>Tapia - Monforte de Lemos191.2 kmCortRoglic
   20/>Sanxenxo - Castro de Herville202.2 kmChampoussinRoglic
   21Padrón - Santiago de Compostela33.8 kmRoglicRoglic