Niets aan te doen! Wout van Aert sprint in Lausanne sneller dan Matthews en gele trui Pogacar

  Tour de France: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  25°Cdistance 186.3 km
  location 13:19: Dole - 17:33: Lausanne
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  0306090120150186.3

   Wout van Aert heeft zijn tweede ritzege in deze Tour veroverd. De finish in Lausanne zat hem als gegoten en dat bewees hij dan ook door met veel overmacht te winnen. Michael Matthews moest voor de 2e keer tevreden zijn met een 2e plaats, gele trui Tadej Pogacar werd 3e en sprokkelt zo weer wat boni's.

   De 8e etappe in de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Alweer eentje. Wout van Aert blijft deze Tour domineren. Na vier dagen in het geel, is het nu weer raak voor onze landgenoot. Al zijn 8ste ritoverwinning ooit in de Tour.
    
   • Knecht van de dag: Nathan Van Hooydonck is de opvolger van Tim Declercq. Onze landgenoot reed een bijzonder sterke etappe en hield de voorsprong van de vluchters de hele tijd binnen de perken.
    
   • Morgen: Opnieuw een overgangsetappe, maar wel een lastige. Krijgen de vluchters dan wel toelating?

   Wout van Aert sprintte naar de zege

   Aangekondigde vlucht komt er niet

   Wat werd aangekondigd als een ideale etappe voor de vluchters, werd uiteindelijk toch een sprint tussen de beste punchers van het peloton.

    

   Fred Wright, Mattia Cattaneo en onze landgenoot Frederik Frison kleurden deze etappe met een lange vlucht. Maar zij leken op geen enkel moment kans te maken op de ritzege.

    

   De Brit Wright spartelde nog het langst tegen, hij werd pas gegrepen in de laatste 5 km. De schuld van het snoeiharde tempo waarmee het peloton de slotklim in Lausanne opraasde.

    

   Aan die snelheid was het onmogelijk om aan te vallen. We kregen dus een sprint op de macht. En dan is er maar één grote topfavoriet: Wout van Aert.

    

   In de laatste meters leek onze landgenoot even ingesloten te zitten, maar uiteindelijk timede Van Aert zijn sprint perfect. 

    

   In de laatste honderd meter kwam hij op en over Michael Matthews en sprintte hij naar de zege. Van Aert pakt zo belangrijke punten voor de groene trui. Zijn voorsprong op Fabio Jakobsen dikt verder aan tot 115 punten.

    

   Michael Matthews werd 2e, Tadej Pogacar sprintte naar de 3e plek en graaide zo 4 belangrijke boniseconden mee in de strijd om de eindzege. 

   Wout van Aert: "Belangrijke punten voor de groene trui"

   "Ik ben super blij,  dit was een grote kans om punten voor de groene trui te nemen. Dat is me gelukt. Het was een zware klim. Ik moest wel vechten om in het wiel van Pogacar en zijn ploeggenoten te blijven. Ik wachtte op het juiste moment en kon het afmaken." 

    

   Voor Van Aert is het al zijn 2e overwinning in deze Tour. "Of het speciaal is dat ik win in de olympische stad Lausanne? Winnen is winnen. Waar dat is, maakt niet uit. Maar je kan het wel als een extraatje zien."

   Frederik Frison: "Was niet evident met drie"

   Frederik Frison was de verrassende naam in de kopgroep. "Het was de bedoeling om iemand van onze ploeg mee te hebben. Dat is ons ook gelukt."

    

   De renner van Lotto Soudal reed een hele dag samen voorop met Mattia Cattaneo en Fred Wright. "Helaas waren we maar met drie. De andere twee jongens waren niet echt zoals mijn profiel,  het waren meer klimmers. Dus het was nogal moeilijk voor mij om stand te houden."

    

   Frison moest zijn medevluchters dan ook laten gaan, nog voor de echte finale losbarstte. "Vanaf het moment dat ze echt begonnen door te trekken, had ik het snel begrepen. Het was echt niet evident om met drie voorop te rijden tegen een jagend peloton."

   Rituitslag Stage 8Rituitslag Stage 8