Ga naar de inhoud

O'Connor liquideert de Colombianen in Tignes, Pogacar blinkt gele trui op

Tour de France
Wegwedstrijd
19 °C
144.9 km
13:10 Cluses - 17:37 Tignes
Ben O'Connor
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 140
 9. 144.9

  Ben O'Connor gaat de eerste rustdag van de Tour de France in met een brede glimlach na een fantastische solo in de Alpen. De Australiër van AG2R-Citroën triomfeerde in een kletsnatte klim naar Tignes, met de 2e plek in het klassement als mooie bonus. Tadej Pogacar blonk zijn gele trui nog wat op met een late uitval.

  De 9e etappe van de Tour in een notendop:

  • Winnaar van de dag (1): Ben O'Connor (25) moest in het coronaseizoen vechten voor een broodheer in 2021. In het slot van de Giro stelde hij dankzij een ritzege zijn toekomst veilig. AG2R-Citroën viste hem op bij NTT, waar lange tijd onzekerheid was over het voortbestaan. De Australiër betaalt de Fransen nu uit.

  • Winnaar van de dag (2): Zijn ploegmaats bewezen nog eens dat Tadej Pogacar zich geen zorgen hoeft te maken, maar met een tactisch tempo leken ze het geel in de schoot van Ben O'Connor te werpen. Tot Ineos op de proppen kwam, maar zij kregen dan weer lik op stuk van de soevereine Sloveen.

  • Morgen: Het peloton rust maandag uit in Tignes, dinsdag is een nieuwe massasprint besteld.

  Samenvatting van de 9e Tourrit, met winst voor O'Connor en opnieuw ijzersterke Pogacar

  Van der Poel stapt af, Van Aert denkt aan de toekomst

  Daags voor de rustdag maakten de smaakmakers van de eerste week hun rekening. 

   

  Mathieu van der Poel trok zijn koerstenue wel aan, maar zette net als Primoz Roglic zijn handtekening niet op het startblad. 

   

  Wout van Aert hield dan weer woord: op de eerste col van buiten categorie in deze Tour zwaaide hij richting de tv-camera en gaf hij zijn klassement - verstandig als hij is - helemaal op. 

   

  Van Aert had geen zin om zich in een tweede koude en regenachtige Alpendag voor de zoveelste keer uit elkaar te trekken, maar de Colombiaanse berggeiten voelden zich wel kiplekker. 

   

  Nairo Quintana was een van de grote roergangers en forceerde na een resem zweepslagen een definitieve split met landgenoot Sergio Higuita en de Australiër Ben O'Connor. 

  VIDEO: O'Connor gaat solo

  O'Connor steekt er met kop en schouders bovenuit

  De Colombianen spraken dezelfde taal en met kunst- en vliegwerk in de afdalingen zetten ze O'Connor - virtueel in het geel - voortdurend onder druk.

   

  Maar wie laatst lacht, best lacht. Meteen na de voet van de slotklim naar Tignes kwam Quintana de man met de hamer tegen en op 17 kilometer van de finish kreeg ook de tweede Colombiaanse lastpost een draai om de oren. 

   

  De Colombiaantjes zakten er daarna volledig door, Mattia Cattaneo was uiteindelijk nog "best of the rest". Maar met een achterstand van liefst 5'07" werden de andere aanvallers stuk voor stuk in de schaduw van O'Connor gezet.

  VIDEO: Carapaz valt aan, Pogacar countert

  Ineos houdt Pogacar in geel, maar krijgt zelf een nieuwe uppercut

  En de favorieten? Daar heerste vandaag vooral de gewapende vrede. Meer nog: Tadej Pogacar en zijn sterke UAE-maats leken de rest in slaap te wiegen.

   

  Met een geniepige glimlach leek de Sloveen het geel - en alle verplichtingen - zelfs af te staan aan O'Connor, maar Ineos stak daar een stokje voor.

   

  Een herboren Geraint Thomas draaide de vijs aan voor Richard Carapaz, maar de gele trui gaf geen krimp bij een schuchtere prik.

   

  Integendeel: Pogacar besliste dan maar om iedereen een lesje te leren. Met de vingers in de neus schonk hij Carapaz en co met zijn boemerang nog een halve minuut als toetje na 9 dagen. O'Connor is nu 2e op 2'01".

  Bekijk de slotfase:

  Pogacar: "Schrik om geel net voor de rustdag te verliezen"

  Voor de tweede dag op rij smeerde Tadej Pogacar zijn concurrenten tijd aan. Maar genieten was er door het helse weer toch niet echt bij voor de Sloveen. "Het weer was verschrikkelijk vandaag, nog erger dan gisteren. Het was bijzonder koud en het regende de hele dag. Heel veel renners hebben flink afgezien, ik ben blij dat het achter de rug is en dat er morgen een rustdag is."

   

  "Deze weersomstandigheden hebben natuurlijk een impact, maar ik maak me meer zorgen over de zware ritten die er nog aankomen. Daar zie ik het meeste af en dat weten de concurrenten ook. Daarom heb ik geprobeerd om dit weekend tijd te pakken."

   

  Ben O'Connor reed vandaag een tijd virtueel in het geel. Heeft Pogacar overwogen om het geel af te staan? "O'Connor was bijzonder sterk vandaag, ik moet hem feliciteren. Ik had wel wat schrik op het einde dat ik de gele trui net voor de rustdag nog zou kwijtspelen. Daarom heb ik nog die versnelling geplaatst. De gele trui verliezen was geen drama geweest, maar ik geniet ervan om hem te dragen."

   

  "Ineos maakte het zwaar, Carapaz voelde zich wellicht goed en hij viel aan. Daar heb ik respect voor en daarna deed ik een tegenaanval. Waarom? Als ik dat niet doe, dan zouden er vroeger of later wel aanvallen van de andere concurrenten volgen, kom ik misschien in de problemen, dus viel ik zelf aan. Zoals ik al zei gisteren, aanvallen is de beste verdediging en op het einde draait alles goed uit."

  Rituitslag Rit 9
  naamresultaatploeg
  1
  Ben O'Connor
  4:26:43
  AG2R - Citroën TeamACT
  2
  Mattia Cattaneo
  +5:07
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  3
  Sonny Colbrelli
  +5:34
  Bahrain VictoriousTBV
  4
  Guillaume Martin
  +5:36
  CofidisCOF
  5
  Franck Bonnamour
  +6:02
  B&B Hotels p/b KTMBBK
  6
  Tadej Pogacar
  +6:02
  UAE Team EmiratesUAD
  7
  Richard Carapaz
  +6:34
  INEOS GrenadiersIGD
  8
  Jonas Vingegaard
  +6:34
  Jumbo - VismaTJV
  9
  Enric Mas
  +6:34
  Movistar TeamMOV
  10
  Rigoberto Urán
  +6:34
  EF Education - NippoEFN
  naamresultaatploeg
  1
  Tadej Pogacar
  34:11:10
  UAE Team EmiratesUAD
  2
  Ben O'Connor
  +2:01
  AG2R - Citroën TeamACT
  3
  Rigoberto Urán
  +5:18
  EF Education - NippoEFN
  4
  Jonas Vingegaard
  +5:32
  Jumbo - VismaTJV
  5
  Richard Carapaz
  +5:33
  INEOS GrenadiersIGD
  6
  Enric Mas
  +5:47
  Movistar TeamMOV
  7
  Wilco Kelderman
  +5:58
  BORA - hansgroheBOH
  8
  Alexey Lutsenko
  +6:12
  Astana - Premier TechAPT
  9
  Guillaume Martin
  +7:02
  CofidisCOF
  10
  David Gaudu
  +7:22
  Groupama - FDJGFC

  Fase per fase

  1. 17 uur 43. Carapaz, Mas, Uran en Vingegaard verliezen een half minuutje. .
  2. 17 uur 42. Colbrelli is een magnifieke 3e, voor G.Martin.  En daar is Pogacar al: na Bonnamour wordt hij 6e op 6 minuten. .
  3. 17 uur 41. Op 5'07" (!) is Cattaneo na een remonte een eervolle tweede. .
  4. 17 uur 39. En wat met de andere favorieten? Mas wil toch een antwoord formuleren. Uran, Carapaz en co wachten iets langer. .
  5. 17 uur 37. Tussen heel wat enthousiaste supporters danst Pogacar naar de top. Als deze trend zich voortzet, gaat hij met een gigantische voorsprong Parijs bereiken.  .
  6. 17 uur 37. O'Connor heeft onderweg heel Colombia geliquideerd. . Michel Wuyts .
  7. 17 uur 36. O'Connor wint! Petje af voor Ben O'Connor: hij was met kop en schouders de sterkste vluchter. In Tignes boekt hij de mooiste zege uit zijn carrière.  .
  8. 17 uur 36. Pogacar heeft de rest in slaap gewiegd en maakt ze nu keihard wakker. Hij gaat zijn bonus nog uitbouwen. .
  9. Laatste km. Nog 1.000 meter voor O'Connor. . 17 uur 35.
  10. 17 uur 35. Carapaz valt aan, Pogacar countert krachtig.

   Carapaz valt aan, Pogacar countert krachtig

  11. 17 uur 34. En nu Pogacar himself. Hij gaat ze allemaal nog eens een lesje leren. De rest staat stil, Pogacar fladdert nog maar eens weg. Sja... .
  12. 17 uur 34. Daar is de versnelling van Carapaz. Pogacar laat een metertje, maar dat hoeft niets te betekenen. De eerste in de problemen: Loetsenko. .
  13. 17 uur 33. Top: nog 2 kilometer. De bergtrui moet hij aan Quintana laten, maar O'Connor is boven en kan zich nu naar de finish laten glijden.  .
  14. 17 uur 32. Er verschijnt een grote glimlach op het gezicht van O'Connor. Hij deelt al een vuistje uit aan zijn ploegleider. Dat betekent dat hij het geel wellicht uit zijn hoofd gezet heeft. .
  15. 17 uur 31. Thomas legt er nog een extra laagje op. Volgen: Carapaz, Pogacar, Gaudu, Loetsenko, Mas, Kelderman, Vingegaard en Uran.  .
  16. 17 uur 29. "Carapaz zal zeker nog een aanval plaatsen", voorspelt José De Cauwer. We zijn benieuwd. De favorieten moeten nog 4 kilometer klauteren.  .
  17. 17 uur 27. Nog 4 kilometer. Over 2 kilometer is O'Connor verlost van de ellende. Er wacht een beloning, maar Ineos boort hem vermoedelijk een geel delirium door de neus.  .
  18. 17 uur 27. In de achterhoede is Cattaneo overigens bezig met een sterk nummertje. Hij gaat naar de 2e plaats in de daguitslag.  .
  19. Pogacar laat zich meeglijden met de trein van Ineos. 17 uur 26.
  20. 17 uur 25. De vraag is: speelt Pogacar een spel? Had hij gevraagd aan zijn ploegmakkers om het tempo te milderen en het geel uit handen te geven? . Michel Wuyts .
  Tour de France
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  26/06Brest - Landerneau
  Vlak
  197,8 km
  Julian Alaphilippe
  Julian Alaphilippe
  2
  27/06Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne
  Vlak
  183,5 km
  Mathieu van der Poel
  Mathieu van der Poel
  3
  28/06Lorient - Pontivy
  Vlak
  182,9 km
  Tim Merlier
  Mathieu van der Poel
  4
  29/06Redon - Fougères
  Vlak
  150,4 km
  Mark Cavendish
  Mathieu van der Poel
  5
  30/06Changé - Laval
  tijdrit
  27,2 km
  Tadej Pogacar
  Mathieu van der Poel
  6
  01/07Tours - Châteauroux
  Vlak
  160,6 km
  Mark Cavendish
  Mathieu van der Poel
  7
  02/07Vierzon - Le Creusot
  Semi Bergetappe
  249,1 km
  Matej Mohoric
  Mathieu van der Poel
  8
  03/07Oyonnax - Le Grand-Bornand
  Bergetappe
  150,8 km
  Dylan Teuns
  Tadej Pogacar
  9
  04/07Cluses - Tignes
  Bergetappe
  144,9 km
  Ben O'Connor
  Tadej Pogacar
  rustdag 05/07
  10
  06/07Albertville - Valence
  Vlak
  190,7 km
  Mark Cavendish
  Tadej Pogacar
  11
  07/07Sorgues - Malaucène