O'Connor liquideert de Colombianen in Tignes, Pogacar blinkt gele trui op

Tour de France: Rit 9
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 144.9 km
location 13:10: Cluses - 17:37: Tignes
trophy Ben O'Connor
einde
startfinish
020406080100120144.9

  Ben O'Connor gaat de eerste rustdag van de Tour de France in met een brede glimlach na een fantastische solo in de Alpen. De Australiër van AG2R-Citroën triomfeerde in een kletsnatte klim naar Tignes, met de 2e plek in het klassement als mooie bonus. Tadej Pogacar blonk zijn gele trui nog wat op met een late uitval.

  De 9e etappe van de Tour in een notendop:

  • Winnaar van de dag (1): Ben O'Connor (25) moest in het coronaseizoen vechten voor een broodheer in 2021. In het slot van de Giro stelde hij dankzij een ritzege zijn toekomst veilig. AG2R-Citroën viste hem op bij NTT, waar lange tijd onzekerheid was over het voortbestaan. De Australiër betaalt de Fransen nu uit.

  • Winnaar van de dag (2): Zijn ploegmaats bewezen nog eens dat Tadej Pogacar zich geen zorgen hoeft te maken, maar met een tactisch tempo leken ze het geel in de schoot van Ben O'Connor te werpen. Tot Ineos op de proppen kwam, maar zij kregen dan weer lik op stuk van de soevereine Sloveen.

  • Morgen: Het peloton rust maandag uit in Tignes, dinsdag is een nieuwe massasprint besteld.

  Samenvatting van de 9e Tourrit, met winst voor O'Connor en opnieuw ijzersterke Pogacar

  Van der Poel stapt af, Van Aert denkt aan de toekomst

  Daags voor de rustdag maakten de smaakmakers van de eerste week hun rekening. 

   

  Mathieu van der Poel trok zijn koerstenue wel aan, maar zette net als Primoz Roglic zijn handtekening niet op het startblad. 

   

  Wout van Aert hield dan weer woord: op de eerste col van buiten categorie in deze Tour zwaaide hij richting de tv-camera en gaf hij zijn klassement - verstandig als hij is - helemaal op. 

   

  Van Aert had geen zin om zich in een tweede koude en regenachtige Alpendag voor de zoveelste keer uit elkaar te trekken, maar de Colombiaanse berggeiten voelden zich wel kiplekker. 

   

  Nairo Quintana was een van de grote roergangers en forceerde na een resem zweepslagen een definitieve split met landgenoot Sergio Higuita en de Australiër Ben O'Connor. 

  VIDEO: O'Connor gaat solo

  O'Connor steekt er met kop en schouders bovenuit

  De Colombianen spraken dezelfde taal en met kunst- en vliegwerk in de afdalingen zetten ze O'Connor - virtueel in het geel - voortdurend onder druk.

   

  Maar wie laatst lacht, best lacht. Meteen na de voet van de slotklim naar Tignes kwam Quintana de man met de hamer tegen en op 17 kilometer van de finish kreeg ook de tweede Colombiaanse lastpost een draai om de oren. 

   

  De Colombiaantjes zakten er daarna volledig door, Mattia Cattaneo was uiteindelijk nog "best of the rest". Maar met een achterstand van liefst 5'07" werden de andere aanvallers stuk voor stuk in de schaduw van O'Connor gezet.

  VIDEO: Carapaz valt aan, Pogacar countert

  Ineos houdt Pogacar in geel, maar krijgt zelf een nieuwe uppercut

  En de favorieten? Daar heerste vandaag vooral de gewapende vrede. Meer nog: Tadej Pogacar en zijn sterke UAE-maats leken de rest in slaap te wiegen.

   

  Met een geniepige glimlach leek de Sloveen het geel - en alle verplichtingen - zelfs af te staan aan O'Connor, maar Ineos stak daar een stokje voor.

   

  Een herboren Geraint Thomas draaide de vijs aan voor Richard Carapaz, maar de gele trui gaf geen krimp bij een schuchtere prik.

   

  Integendeel: Pogacar besliste dan maar om iedereen een lesje te leren. Met de vingers in de neus schonk hij Carapaz en co met zijn boemerang nog een halve minuut als toetje na 9 dagen. O'Connor is nu 2e op 2'01".

  Bekijk de slotfase:

  Pogacar: "Schrik om geel net voor de rustdag te verliezen"

  Voor de tweede dag op rij smeerde Tadej Pogacar zijn concurrenten tijd aan. Maar genieten was er door het helse weer toch niet echt bij voor de Sloveen. "Het weer was verschrikkelijk vandaag, nog erger dan gisteren. Het was bijzonder koud en het regende de hele dag. Heel veel renners hebben flink afgezien, ik ben blij dat het achter de rug is en dat er morgen een rustdag is."

   

  "Deze weersomstandigheden hebben natuurlijk een impact, maar ik maak me meer zorgen over de zware ritten die er nog aankomen. Daar zie ik het meeste af en dat weten de concurrenten ook. Daarom heb ik geprobeerd om dit weekend tijd te pakken."

   

  Ben O'Connor reed vandaag een tijd virtueel in het geel. Heeft Pogacar overwogen om het geel af te staan? "O'Connor was bijzonder sterk vandaag, ik moet hem feliciteren. Ik had wel wat schrik op het einde dat ik de gele trui net voor de rustdag nog zou kwijtspelen. Daarom heb ik nog die versnelling geplaatst. De gele trui verliezen was geen drama geweest, maar ik geniet ervan om hem te dragen."

   

  "Ineos maakte het zwaar, Carapaz voelde zich wellicht goed en hij viel aan. Daar heb ik respect voor en daarna deed ik een tegenaanval. Waarom? Als ik dat niet doe, dan zouden er vroeger of later wel aanvallen van de andere concurrenten volgen, kom ik misschien in de problemen, dus viel ik zelf aan. Zoals ik al zei gisteren, aanvallen is de beste verdediging en op het einde draait alles goed uit."

  Rituitslag Rit 9Rituitslag Rit 9

    naamploegresultaat
  1Ben O'ConnorACT4:26:43
  2Mattia CattaneoDQT+5:07
  3Sonny ColbrelliTBV+5:34
  4Guillaume MartinCOF+5:36
  5Franck BonnamourBBK+6:02
  6Tadej PogacarUAD+6:02
  7Richard CarapazIGD+6:34
  8Jonas VingegaardTJV+6:34
  9Enric MasMOV+6:34
  10Rigoberto UránEFN+6:34