VIDEO: Hoogtepunten van een uitgeregende bergrit: O'Connor troeft Colombianen af, Pogacar dikt bonus aan

  De winnaars van de dag: O'Connor pakt de rit, Pogacar zit nog wat steviger in het geel.

  De weergoden waren de renners ook in de 2e bergrit in de Tour niet goed gezind. Mathieu van der Poel en Primoz Roglic pasten voor de lastige tocht in het helse weer. De Colombianen Nairo Quintana en Sergio Higuita hadden er wel zin in, maar botsten op Ben O'Connor. Ook Pogacar deed weer een zaakje. Bekijk hier de momenten van de rit.

  1. Colbrelli pareert gevaarlijk manoeuvre van Matthews

  Michael Matthews en Sonny Colbrelli knokken voor de punten aan de tussensprint, al neemt Matthews dat iets te letterlijk. Met een onnodig en gevaarlijk manoeuvre probeert hij Colbrelli af te troeven, maar de Italiaan is hem te snel af.

  In de nasleep van de sprint ontstaat een grote kopgroep met heel wat interessante namen, ook Dylan Teuns en wereldkampioen Julian Alaphilippe
  zijn erbij.

  2. Poels klopt Quintana in millimetersprint voor de bergpunten

  Op de Col des Saisies valt de ruime kopgroep uiteen, onder impuls van Wout Poels. De bollentrui lijkt solo op weg naar de volle buit op de col van 1e categorie, maar net voor de top komt Nairo Quintana nog gevaarlijk opzetten. De Colombiaanse berggeit doet er alles aan om Poels te remonteren, de Nederlander redt het met een banddikte.

  3. Quintana doet zaakjes op de Col du Pré, Merlier stapt uit de Tour

  De bollenkansen van Poels krijgen een flinke knauw op de Col du Pré, de eerste col buiten categorie in deze Tour. Hij speelt nog even jojo, maar moet een groepje met Woods, Quintana, Higuita, O'Connor en Hamilton uiteindelijk wel laten rijden.

  Quintana ruikt zijn kans en legt zijn metgezellen het vuur aan de schenen. Hij komt na 13 kilometer klimmen als eerste boven op de Col du Pré en doet een dikke zaak met 20 bergpunten. In het peloton laat Wout van Aert het intussen lopen, Tim Merlier houdt het helemaal voor bekeken en stapt uit de Tour.

  4. Colombiaanse entente op de Cormet de Roselend, Quintana steviger in de bollen

  Op weg naar de Cormet de Roselend bundelen Quintana en Higuita de krachten. De Colombianen dulden ook O'Connor in hun wiel, maar op de top is het wel weer Quintana die de bergpunten wegkaapt.

   

  In de afdaling moet O'Connor de rol lossen bij het Colombiaanse duo, in het peloton duikt met McNulty dan weer een ploegmaat van Pogacar het decor in. Eenmaal op het vlakke sluit O'Connor vooraan weer aan bij Quintana en Higuita. De Australiër van AG2R-Citroën rijdt zelfs even virtueel in het geel met het peloton op meer dan 8 minuten en dus laat Pogacar zijn ploegmaats werken. 

  5. Quintana valt plots helemaal stil op de slotklim

  Consternatie wanneer Nairo Quintana op de lange slotklim naar Tignes plots parkeert. Het licht gaat helemaal uit bij de nieuwe bergkoning. O'Connor en Higuita wachten niet, in het peloton duwt het team van de gele trui het gaspedaal in.

  6. Colombiaans drama, O'Connor gooit ook Higuita overboord

  Het Colombiaanse fiasco wordt nog wat groter wanneer het ook voor Higuita te snel gaat op de slotklim. O'Connor gaat er op 17 kilometer van de finish alleen vandoor en loopt in geen tijd meer dan een halve minuut uit.

  Het groepje van de gele trui peuzelt intussen de vroege aanvallers op, ook Teuns wordt bij de lurven gegrepen. Eén Belg blijft verrassend lang meepeddelen met Pogacar en co: Jasper Stuyven.

  7. Ineos grijpt het commando in de favorietengroep

  O'Connor is op weg naar een dubbelslag: ritwinst en geel. Bij UAE lijken ze O'Connor het geel ook te gunnen, maar dat is buiten Ineos gerekend. Onder impuls van een wonderbaarlijk herrezen Thomas drijft het Britse team het tempo weer de hoogte in.

  8. Carapaz probeert het, Pogacar doet het

  Carapaz moet het tempowerk van Thomas en Castroviejo afronden, maar zijn demarrage maakt niet veel indruk op Pogacar. De gele trui bedankt Ineos voor het tempowerk en fladdert zelf nog eens weg.

  9. O'Connor boekt mooiste zege uit carrière, Pogacar loopt verder uit

  Ben O'Connor triomfeert in Tignes na een perfect uitgekiende aanval. Net als gisteren hoort ook Pogacar weer bij de winnaars van de dag. De gele trui smeert concurrenten Carapaz, Mas, Uran en Vingegaard daags voor de rustdag nog een halve minuut extra aan.

  Lees ook: