Teuns zorgt voor Belgische hoogdag in Tour, ontketende Pogacar verovert geel

Tour de France: Rit 8
wegwedstrijd Wegwedstrijdregen  17°Cdistance 150.8 km
location 13:19: Oyonnax - 17:13: Le Grand-Bornand
trophy Dylan Teuns
einde
startfinish
020406080100120150.8

  Dylan Teuns heeft in de eerste bergrit van de Tour de France voor een tweede Belgische ritzege gezorgd, zijn tweede uit zijn carrière. Teuns kon in een dollemansrit over 3 cols de indrukwekkende Tadej Pogacar net afhouden. Pogacar neemt het geel over van Mathieu van der Poel, die niet al te lang aandrong. Wout van Aert komt op plaats 2 in de stand.

  De 8e etappe van de Tour in een notendop:

  • Winnaar van de dag (1): Na zijn prestigieuze ritzege op La Planche des Belles Filles in 2019 bleef Dylan Teuns (29) een beetje ter plaatse trappelen. Hij miste veel afspraken, maar deze ritzege smaakt extra zoet. Is dit zijn volledige doorbraak?

  • Winnaar van de dag (2): Tadej Pogacar had zijn uitdagers, als die er nog waren, in de tijdrit al samengeveegd in een hoekje. Daar deed hij vandaag nog een schepje bovenop. De soevereine Sloveen kan in een zetel naar Parijs reizen.

  • Doorzetter van de dag: Wout van Aert zette vol in op geel, maar was uiteraard niet opgewassen tegen een oppermachtige Pogacar. Dankzij zijn ijzersterke kop bezet hij wel nog altijd de 2e plaats in het klassement. Blijft hij die plaats verdedigen?

  • Morgen: Daags voor de eerste rustdag krijgen we in de tweede Alpenrit de eerste aankomst bergop in deze Tour. Lepelt de Sloveense gele trui in Tignes iedereen nog eens naar binnen?

  Samenvatting van rit 8 met juichende Teuns, en Pogacar die Tour nu al naar zijn hand zet

  Wout van Aert wil, maar geraakt niet weg

  "Ze koersen alsof ze geen roadbook hebben: elke dag zien we een klassieker." 

   

  Onze commentatoren kregen ook op le huitième jour van de Tour een etappe om duimen en vingers bij af te likken. 

   

  In barre weersomstandigheden moesten we een telraam nuttigen om het aantal aanvallen in de lange studieronde te noteren. 

   

  Een hyperactieve Wout van Aert bewoog hemel en aarde om weg te raken, maar een alerte Tadej Pogacar schaduwde de Belgische kampioen. 

   

  Een passieve Mathieu van der Poel, vrijwel meteen geïsoleerd, toonde zich een hele dag apathisch en had bij de start mentaal al afscheid genomen van zijn gele trui. 

  VIDEO: Van Aert krijgt geen vrijgeleide

  Teuns haalt Woods van zijn wolk

  De toppers in het klassement kregen uiteindelijk geen toegangsbewijs voor een omvangrijke kopgroep met enkele ronkende namen, die weliswaar al volledig uitgeteld waren in het klassement. 

   

  Michael Woods leek er over de beste papieren te beschikken, maar de tweetrapsraket Col de Romme en Col de la Colombière had nog enkele prettige plotwendingen in petto. 

   

  Zo kwam Dylan Teuns uit een schijnbaar verloren positie tot bij de Canadese tête de la course, die op 2 kilometer van de laatste top de ritzege helemaal door zijn handen zag glippen. 

   

  Teuns had bergop uitstekend ingedeeld en mocht dankzij zijn zelfkennis en gouden benen dromen van een ritzege in Le Grand-Bornand.

  VIDEO: Teuns gaat op zoek naar Woods

  Pogacar rolt iedereen op, op Teuns na

  Het gevaar kwam echter uit het favorietengroepje. Tadej Pogacar besloot om de Tour na 8 dagen nog wat meer in een wurggreep te houden. 

   

  De Sloveen was helemaal ontketend, fladderde - nota bene op zijn buitenblad - van het ene stationnetje naar het andere mikpunt en had op de top van de Colombière een achterstand van amper 12 seconden op Teuns. 

   

  Maar Pogacar hoefde geen risico's meer te nemen en Teuns reed een vlekkeloze afdaling. 

   

  Onze landgenoot boekte dankzij een meesterwerkje na 2019 een nieuwe ritzege in de Tour, Pogacar heeft de rest nog wat meer gedegradeerd. 

   

  Een schouderklopje was er ook voor Van Aert, die met al zijn weerbaarheid de schade (2e op 1'48") nog enigszins beperkte op de gele Pogacar, die normaal gezien vertrokken is voor een heerschappij tot in Parijs.

  VIDEO: Geniet nog eens mee van de slotfase van de zege van Teuns

  Benoot: “Ik ben nog niet 100 procent”

  Dé Belg van de dag was natuurlijk Dylan Teuns, maar ook Tiesj Benoot reed zich vandaag in de kijker. Even zat hij zelfs samen met ploegmaat Kragh Andersen op kop, maar uiteindelijk kwam hij te kort om mee te doen voor de ritzege.

   

  “Het ging beter dan ik gedacht had. Er werd lang gekoerst vooraleer er een groep wegreed. Pogacar koerste zelf ook mee. We reden met 20 man weg en hij zat erbij. Bora-Hansgrohe heeft toen het gat dicht gereden, maar daar zag je al dat hij zich heel goed voelde."

   

  "Uiteindelijk raakte we met zo’n 15 renners voorop, met Kragh Andersen en ik erbij. In de afdaling van de eerste col van eerste categorie zijn we nog weggereden, maar ik ben nog niet 100 procent. Het gaat beter en beter, zeker na gisteren. Ik hoop nu volledig te herstellen en dan komen er nog veel kansen.”

   

  De rit leverde weer een strijd van man tegen man op, met Tadej Pogacar als dé uitblinker bij de klassementsrenners. Ook Benoot kon alleen bewonderend toekijken bij de demonstratie van de Sloveen. “Ik heb er wel van genoten om hem te zien passeren, dat was indrukwekkend. Je zag de klassementsrenners één voor één passeren. Dit is reclame voor het wielrennen.”

  Vangramberen: "Overwinning voor zijn overleden grootvader"

  Vangramberen: "Pogacar heeft alles en iedereen aan flarden gereden"

  Rituitslag Rit 8
  naamploegresultaat
  1Dylan TeunsTBV3:54:41
  2Ion IzagirreAPT+44
  3Michael WoodsISN+47
  4Tadej PogacarUAD+49
  5Wout PoelsTBV+2:33
  6Simon YatesBEX+2:43
  7Aurélien Paret-PeintreACT+3:03
  8Guillaume MartinCOF+3:03
  9Mattia CattaneoDQT+4:07
  10Jonas VingegaardTJV+4:09
  naamploegresultaat
  1Tadej PogacarUAD29:38:25
  2Wout van AertTJV+1:48
  3Alexey LutsenkoAPT+4:38
  4Rigoberto UránEFN+4:46
  5Jonas VingegaardTJV+5:00
  6Richard CarapazIGD+5:01
  7Wilco KeldermanBOH+5:13
  8Enric MasMOV+5:15
  9David GauduGFC+5:52
  10Pello BilbaoTBV+6:41

  Fase per fase

  1. 17 uur 18. Intussen strompelen "de uitdagers" van Pogacar binnen, maar zij moeten nu nog meer focussen op ereplaatsen. Van Aert bereikt ook de finish op 5'44". Hij mag tevreden zijn van zijn dag. Knap gestreden! .
  2. 17 uur 14. Izagirre wordt op 44 seconden 2e, dan zien we Woods en Pogacar. .
  3. 17 uur 13. Teuns torent boven iedereen uit! Chapeau, Dylan Teuns! Hij deelde de Colombière meesterlijk in en houdt na een geweldige afdaling stand. Laat dit nummertje vooral niet in de schaduw van de dominantie van Tadej Pogacar staan. Zijn ploeg Bahrein-Victorious wint voor de tweede dag op rij. .
  4. Laatste km. Daar is de vod, zo meteen volgt de verlossing. Na La Planche des Belles Filles in 2019 volgt nu (eindelijk) de bevestiging in Le Grand-Bornand. En hoe? We zijn niet chauvinistisch, maar deze ritzege heeft hij geenszins gestolen.  . 17 uur 11.
  5. 17 uur 09. Op de top was het verschil volgens onze man op de motor 12 seconden. De chrono zegt nu dat het verschil is aangedikt tot 48 seconden. Teuns rijdt met andere woorden ook een superbe afdaling.  .
  6. 17 uur 08. Nog 4 kilometer: zonder calamiteiten komt Teuns hier als triomfator uit dit slagveld.  .
  7. 17 uur 06. Niet te gek, Dylan! Hij waait wel erg breed uit in een bocht. Gelukkig blijft hij overeind.  .
  8. 17 uur 05. Pogacar wordt bijgebeend door Woods en Izagirre. Da's ook al een veeg teken. Nog 6 kilometer! .
  9. 17 uur 04. Teuns lijkt een vliegmachine: Pogacar verachtert en wordt nu op 30 tellen geklokt.  .
  10. 17 uur 03. Van Aert doet er toch nog alles aan om zo netjes mogelijk in het klassement te blijven staan. Petje af! .
  11. Teuns knalt in zijn eentje door. 17 uur 03.
  12. 17 uur 02. Terwijl Carapaz 3 minuten na Pogacar over de top strompelt, dalen we de boog van de laatste 10 kilometer voorbij. Er is een Belgische ritzege in de maak na een knap staaltje zelfkennis van Teuns. .
  13. 17 uur 01. Pogacar heeft Teuns niet meteen in het vizier. Da's een gunstig teken voor de leider: 18 seconden. .
  14. 16 uur 59. Het zou onverstandig zijn van Pogacar om nu risico's te nemen in de afdaling. We hopen dat de Sloveense heerser die boodschap te horen krijgt, want dat zou natuurlijk in de kaart van Teuns spelen. .
  15. Col de la Colombière. Dylan Teuns zet zijn naam in vetjes op deze col, maar doet hij dat ook na de afdaling in Le Grand-Bornand? Het verschil op Tadej Pogacar en Michael Woods: 15 seconden.  Alles is nog speelbaar. . 16 uur 58.
  16. 16 uur 57. Nog 400 meter tot de top. Teuns zal die normaal bereiken met een minimale voorsprong op Woods en Pogacar. .
  17. 16 uur 55. Teuns solo! Je zou nu toch hopen dat ook Pogacar genade toont, want Teuns kiepert Woods overboord. Wat een prachtprestatie, hoe dan ook! .
  18. 16 uur 55. Pogacar heeft de zege geroken en ik denk niet dat hij die zal laten liggen. Michel Wuyts .
  19. 16 uur 54. Nog 1 kilometer tot de top. Komt Pogacar nog voor de laatste klimmeters bij de leiders Woods en Teuns? Het wordt kantje boord.  .
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdBrest - Landerneau197,8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2wegwedstrijdPerros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183,5 kmvan der Poelvan der Poel
  3wegwedstrijdLorient - Pontivy182,9 kmMerliervan der Poel
  4wegwedstrijdRedon - Fougères150,4 kmCavendishvan der Poel
  5individuele tijdritChangé - Laval27,2 kmPogacarvan der Poel
  6wegwedstrijdTours - Châteauroux160,6 kmCavendishvan der Poel
  7wegwedstrijdsemi bergetappeVierzon - Le Creusot249,1 kmMohoricvan der Poel
  8wegwedstrijdbergetappeOyonnax - Le Grand-Bornand150,8 kmTeunsPogacar
  9wegwedstrijdbergetappeCluses - Tignes144,9 kmO'ConnorPogacar
  10wegwedstrijdAlbertville - Valence190,7 kmCavendishPogacar
  11wegwedstrijdbergetappeSorgues - Malaucène198,9 kmvan AertPogacar
  12wegwedstrijdSaint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159,4 kmPolittPogacar
  13wegwedstrijdNîmes - Carcassonne219,9 kmCavendishPogacar
  14wegwedstrijdsemi bergetappeCarcassonne - Quillan183,7 kmMollemaPogacar
  15wegwedstrijdbergetappeCéret - Andorra la Vella191,3 kmKussPogacar
  16wegwedstrijdbergetappeEl Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17wegwedstrijdbergetappeMuret - Col du Portet178,4 kmPogacarPogacar
  18wegwedstrijdbergetappePau - Luz Ardiden129,7 kmPogacarPogacar
  19wegwedstrijdMourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20individuele tijdritLibourne - Saint-Émilion30,8 kmvan AertPogacar
  21wegwedstrijdChatou - Parijs108,4 kmvan AertPogacar