VIDEO: Hoogtepunten van de 1e bergrit: Teuns demonstreert, Pogacar deelt oplawaai uit

  Het plannetje van Dylan Teuns pakte perfect uit.

  De regen viel met bakken uit de lucht in de eerste bergrit van deze Tour, maar dat weerhield de renners er niet van om er stevig in te vliegen. Dylan Teuns deelde zijn rit perfect in en triomfeerde na een bijzonder straf nummer in Le Grand-Bornand. Ook Tadej Pogacar haalde stevig uit, hij neemt nu al een stevige optie op een tweede Tourzege.

  1. Peloton al snel in 2 stukken, Van Aert roert zich

  Geen rustige aanloop in deze eerste bergetappe, het peloton breekt snel in 2 stukken. Ex-Tourwinnaars Geraint Thomas en Chris Froome kunnen het tempo niet aan en moeten al bijzonder vroeg in de rit de rol lossen.

   

  Wout van Aert heeft wel goede benen en peddelt mee in het eerste peloton. Op
  ruim 126 km van de finish rolt hij een eerste keer met zijn spieren. Met overmacht rijdt hij een gat dicht op 3 koplopers met daarbij onder meer Mattia Cattaneo. Knappe actie, maar uiteindelijk worden de koplopers weer gegrepen.

  2. Ook Roglic ziet sterretjes

  Ook de onfortuinlijke Primoz Roglic kan zijn zwanenzang niet meer uitstellen. De gehavende Sloveen moet al snel de rol lossen en krijgt het gezelschap van Pierre Latour, de Franse Tour-hoop.

  3. Poels begint aan lange solotocht

  Wout Poels, ook in het begin van de rit al bijzonder actief, springt weg op ruim 90 km van de finish en pakt de bergpunten op de eerste 2 beklimmingen.  Achter de Nederlander ontstaat een kopgroep met daarbij Tiesj Benoot en Dylan Teuns. Poels laat zich uiteindelijk op 56 km wijselijk inlopen door de 17 tegenaanvallers, maar pakt opnieuw de bergpunten op de  Côte de Mont-Saxonnex, de eerste echte col van deze rit.

  4. Woods countert DSM-aanval van Andersen en Benoot

  In de afdaling van de Côte de Mont-Saxonnex glippen DSM-ploegmaats Kragh Andersen en Benoot weg in de afdaling. Op de flanken van de Col de Romme gaat Kragh Andersen solo, maar een ontketende Michael Woods vliegt de
  Deen al snel voorbij.

  5. Formolo rijdt de boel aan diggelen, Van der Poel en Van Aert lossen

  In het peloton legt Formolo er in dienst van Pogacar duchtig de pees op tijdens de beklimming van de Col de Romme. Voor geletruidrager Mathieu van der Poel gaat het te snel en ook Wout van Aert wordt overboord gegooid. Ook Richie Porte kan het tempo niet aan.

  6. Pogacar ontbindt zijn duivels

  Op enkele kilometers van de top van de Col de Romme vindt Tadej Pogacar het welletjes. De Tourwinnaar plaatst een stevige versnelling. Richard Carapaz haakt als enige nog even aan, maar bij een nieuwe demarrage van Pogacar moet ook de Ineos-kopman de rol lossen.

  7. Woods zet dapper door, Teuns peddelt mee in de achtervolging

  Michael Woods komt als eerste boven op de Col de Romme, de voorlaatste klim van de dag. De Canadees van ISN zet zijn eerste achtervolgers op meer dan een minuut. Dat zijn onder meer Poels, Quintana, Martin, Yates, Cattaneo, Izagirre en Teuns.

  Pogacar passeert de top op 3'30" en deelt een stevige klets uit aan Carapaz, die meteen al ruim een minuut moet prijsgeven op de Sloveen. Ook voor Van Aert loopt de schade op, zijn gele droom is definitief voorbij.

  8. IJzersterke Teuns gaat op de Colombière op en over Woods

  Woods snijdt ook als eerste de Col de la Colombière aan, maar Teuns gaat in zijn ééntje op zoek naar de eenzame leider en heeft de Canadees in een mum van tijd te pakken. Met de top in zicht schudt hij Woods ook nog eens van zich af.

   

  In de achtergrond blijft Pogacar gas geven. Met een rotvaart en ogenschijnlijk zonder moeite raapt hij de ene na de andere renner op. Pogacar zet de Tour in de eerste bergrit meteen helemaal naar zijn hand.

  9. Teuns triomfeert na schitterend nummer, Pogacar pakt geel

  Pogacar komt een tiental seconden na Teuns boven op de Col de la Colombière, maar de motor van Teuns valt niet meer stil. Meer zelfs, hij loopt in de afdaling verder uit op Pogacar, die het gezelschap krijgt van Woods en Izagirre.

   

  Teuns triomfeert in Le Grand-Bornand na een meesterlijk nummer. Maar de andere winnaar van de dag is zonder twijfel Tadej Pogacar.  Hij verovert op de 8e Tourdag al het geel en deelt zijn concurrenten een enorme oplawaai uit. Enkel pech kan hem nog van een tweede Tourzege houden.

  Lees ook: