Pinot wint nu ook weer op het hoogste niveau, Higuita als leider naar slottijdrit

  Ronde van Zwitserland: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 194.6 km
  location 11:12: Ambrì - 16:14: Malbun
  trophy Thibaut Pinot
  einde
  startfinish
  0306090120150194.6

   Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe) heeft Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech) uit de leiderstrui gereden in de Ronde van Zwitserland. De Colombiaan trekt naar de slotdag met een zeer beperkte voorsprong op Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). De ritzege was voor vluchter Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), zijn eerste WorldTour-zege sinds 2019. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) had een degelijke dag in het hooggebergte. 

   De zevende etappe van de Ronde van Zwitserland in een notendop

   • Winnaar van de dag: Twee maanden geleden stonden de tranen nog in Thibaut Pinots ogen in de Tour of the Alps, vandaag pakt de Fransman eindelijk nog eens een overwinning op het hoogste niveau.
   • Verliezers van de dag: Ion Izagirre deelde de slotklim naar Malbun slecht in en liet de ritzege glippen. Leider Jakob Fuglsang moest dan weer afstand nemen van eerste achtervolger Geraint Thomas, maar kreeg in de laatste kilometer zelf een klets.
   • Morgen: De Ronde van Zwitserland eindigt met een tijdrit rond Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein. Geraint Thomas moet daarin amper twee seconden goedmaken op pluimgewicht Sergio Higuita. Een eitje.

   Pinot pakt deugddoende zege, Thomas ruikt eindzege

   Er was wat angst dat de Ronde van Zwitserland door een uitbraak van corona zou gestaakt worden, maar dat bleek ongegrond. Op een drietal opgevers na kwam iedereen die gisteren finishte ook vandaag aan de start.

    

   Het uitgedunde peloton gebruikte de afdaling vanuit startplaats Ambri als schans om de Lukmanierpass op te zoeven. Op die lange beklimming ontsnapten negentien renners. Moniquet en Van Wilder vertegenwoordigden de Belgen, Matthews sprong mee om de tussensprints op te kuisen en de anderen gingen voor de rit.

    

   Toen de voorsprong plots meer dan zeven minuten bedroeg, was een heuse omwenteling mogelijk. Vluchters Burgaudeau en Pinot hadden uitzicht op het geel, maar Ineos en Israel - Premier Tech drukten die hoop de kop in. Ze deden net genoeg om het verschil zodanig te beperken, dat de vluchters op de slotklim naar Malbun mochten strijden voor de etappezege.

    

   Izagirre sprong over Loetsenko en leek op weg naar de bloemen. In de loden hitte had hij zichzelf echter overschat. Pinot haalde hem op ervaring terug en peddelde door naar de zege. Een dikke minuut na de Fransman nam Higuita met een wip de leiderstrui over van Fuglsang. Dé favoriet voor de eindzege blijft echter Thomas, die de schade meer dan beperkte.

   Pinot: "Ook in Tour de France etappes winnen"

   Ritwinnaar Thibaut Pinot was natuurlijk erg blij. "Dit is super voor mij. Ik wilde die overwinning en ben ze zelf gaan halen. Door gisteren met de besten te finishen, wist ik dat de vorm goed was."

    

   "Dit betekent veel voor mij. De Ronde van Zwitserland is een van de mooiste koersen van het jaar. Het is al enkele jaren geleden dat ik hier won in Sölden", herinnerde de Fransman van Groupama-FDJ zich zijn ritzege in 2015, toen wel op Oostenrijks grondgebied.

    

   "Dit bevestigt al het werk dat ik sinds het begin van het seizoen heb geleverd. Dit is goed met het oog op de Tour de France. Het doel is om ook daar etappes te winnen."

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Thibaut PinotGFC5:06:39
   2Óscar RodríguezMOV+25
   3Alexey LutsenkoAST+38
   4Sergio HiguitaBOH+1:19
   5Geraint ThomasIGD+1:30
   6Nicolas ProdhommeACT+1:40
   7Jakob FuglsangIPT+1:48
   8Domenico PozzovivoIWG+1:59
   9Sébastien ReichenbachGFC+2:09
   10Neilson PowlessEFE+2:19

   Fase per fase

   1. 16 uur 17. Evenepoel heeft geknokt en komt als twaalfde binnen op 2'30" van ritwinnaar Pinot. .
   2. 16 uur 16. Higuita trapt in de steile slotmeters wat op zijn adem, maar houdt net genoeg seconden over op Thomas om geel te pakken. Leuk, maar in de tijdrit is hij die morgen zo weer kwijt. Fuglsang mag de eindzege ook op zijn buik schrijven. .
   3. 16 uur 15. Thomas wipt weg achter de rug van Fuglsang. .
   4. 16 uur 14 match afgelopen
   5. 16 uur 13. Higuita is met een stevige inspanning op weg naar de gele trui. .
   6. De vod! Pinot snijdt de laatste kilometer aan, terwijl Higuita een kloofje slaat. . 16 uur 12.
   7. 16 uur 11. De ritzege is, zonder pech of inzinking, voor Thibaut Pinot. In de achtergrond probeert Higuita afstand te nemen. Dat moet wel, want als vederlicht klimmertje is zijn tijdrit onvoldoende om Thomas te verontrusten. .
   8. 16 uur 09. Op een steil stuk valt de favorietengroep uit elkaar. Sergio Higuita, de derde in de stand, gaat een paar meter voor Fuglsang en Thomas rijden. .
   9. 16 uur 07. Izagirre moet op zijn tanden bijten om bij de teruggekeerde Loetsenko te blijven. .
   10. 16 uur 06. Pletwals Pinot. Izagirre kraakt wanneer Pinot hem met forse tred passeert. .
   11. 20". Plots nadert Pinot met rasse schreden. De Fransman heeft Izagirre in het vizier, en er resten nog meer dan drie kilometer. In het pelotonnetje zorgt Ineos voor een strak tempo. . 16 uur 03.
   12. 16 uur . Even opletten! Izagirre maakt een zwieper wanneer hij een ijsblokje in zijn kraag laat vallen. Achter hem neemt Pinot afscheid van Loetsenko. .
   13. 15 uur 58. Opvallende figuur in het uitgedunde peloton is Küng, die zijn kilo's met veel zwier naar boven sleurt. .
   14. 15 uur 56. Izagirre fietst in zijn typische scheefgetrokken houding even snel als de groep der favorieten. Loetsenko en Pinot, inmiddels samen, gaan dan weer iets trager. .
   15. 25" en 30". Seconde per seconde peddelt Izagirre verder weg van Loetsenko en Pinot. Kan de Spanjaard zijn inspanning tot aan de streep rekken? . 15 uur 52.
   16. 15 uur 51. Fuglsang met Evenepoel. Beweging bij de mannen voor het klassement! Fuglsang heeft meer nodig dan een bonus van één seconde en probeert te ontsnappen en gebruikt Evenepoel als springplank. Ineos stelt snel orde op zaken. .
   17. 15 uur 48. Het ziet er vrij goed uit voor Izagirre. Loetsenko loert vooral achterom, maar Pinot nadert niet echt. Nog acht kilometer te klimmen. .
   18. 15 uur 45. Schachmann voert de snelheid op in het peloton met de favorieten. Daar houdt Evenepoel voorlopig aardig stand. .
   19. 15 uur 44. Izagirre alleen. Ion Izagirre doet een gooi naar de etappezege. De Bask is geen kleine coureur, hij heeft in alle grote rondes een rit gewonnen. .
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdKüsnacht - Küsnacht177,6 kmWilliamsWilliams
   2wegwedstrijdKüsnacht - Aesch198 kmLeknessundWilliams
   3wegwedstrijdAesch - Grenchen176,9 kmSaganWilliams
   4wegwedstrijdGrenchen - Brunnen190,8 kmImpeyWilliams
   5wegwedstrijdAmbrì - Novazzano190,1 kmVlasovVlasov
   6wegwedstrijdLocarno - Moosalp177,5 kmDenzFuglsang
   7wegwedstrijdAmbrì - Malbun194,6 kmPinotHiguita
   8individuele tijdritVaduz - Vaduz25,6 kmEvenepoelThomas