Carapaz triomfeert in Ronde van Zwitserland, Mäder wint slotetappe voor eigen volk

  Ronde van Zwitserland: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig distance 159.5 km
  location 12:52: Andermatt - 17:02: Andermatt
  trophy Gino Mäder
  einde
  startfinish
  020406080100120140159.5

   Richard Carapaz is als eindwinnaar uit het Zuid-Amerikaans duel om de eindzege in de Ronde van Zwitserland gekomen. Hij weerstond de aanvallen van Rigoberto Uran in de slotrit. De ritzege in de 8e en laatste opdracht was voor de Zwitser Gino Mäder.

   3 Belgen in de vlucht van de dag

   Het was meteen koers vanaf kilometer 1 in de slotetappe van de Ronde van Zwitserland. De Nederlander Wout Poels vertrok op een missie om alsnog de bergtrui te veroveren. Hij eindigde op twee van de drie beklimmingen ook als eerste boven, maar kwam net tekort voor de bergtrui.

    

   De vlucht van de dag die dan gevormd werd, was behoorlijk Belgisch gekleurd. Dries Devenyns trok er als eerste landgenoot op uit en kreeg ook Tiesj Benoot en zijn ploegmakker Mauri Vansevenant met zich mee. Ze zouden een kopgroep van zo'n 15 renners vormen. 

   Uran probeert wel, maar Carapaz houdt stand

   Op de laatste beklimming van de dag, de Gotthardpass, kon Benoot zich aanvankelijk nog in het wiel van Hermann Pernsteiner nestelen. Totdat de renner van DSM de Oostenrijker toch moest laten gaan.

    

   Wanneer Pernsteiner werd gegrepen, was het aan de klassementsmannen. Uran wilde zijn achterstand van 17 seconden op Carapaz goedmaken en stuurde zijn ploegmaat Neilson Powless op pad. Daarna deelde Uran zelf twee speldenprikken uit, maar Carapaz bleef in het wiel van de Colombiaan. 

    

   De eindzege van Carapaz kwam niet meer in gevaar. Op zo'n vijftien kilometer van de meet snelden Michael Woods en Gino Mäder nog weg om te vechten voor de dagzege. Uiteindelijk was het de Zwitser Mäder die voor eigen volk victorie kon kraaien. 

   Rituitslag Rit 8Rituitslag Rit 8

   Fase per fase

   1. 16 uur 55. Enkele seconden later bolt ook Richard Carapaz binnen. Hij sleept de eindwinst van de Ronde van Zwitserland in de wacht.  .
   2. 16 uur 54. Gino Mäder wint! De Zwitser triomfeert voor eigen volk. Hij klopt Woods in een spurt met twee.  .
   3. 16 uur 52. Laatste kilometer! Jakob Fuglsang geeft er in de groep der favorieten nog een snok aan. Carapaz lijkt zijn leiderspositie vast te houden.  .
   4. 16 uur 50. Het ziet er naar uit dat Mäder en Woods het zullen uitvechten voor de dagzege. Wie gaat er met de overwinning aan de haal? .
   5. 16 uur 47. We gaan de laatste vijf kilometer in van deze Ronde van Zwitserland. Krijgen we nog een aanval van Uran?  .
   6. 16 uur 45. In de afdaling sluit Gino Mäder aan bij Michael Woods. De Zwitser wil wel een gooi doen naar de ritzege.  .
   7. 16 uur 38. Woods komt als eerste boven op de laatste klim van deze Ronde van Zwitserland. Niet veel later volgen ook Carapaz en Uran in een fel uitgedund groepje.  .
   8. 16 uur 37. Uran gaat opnieuw! Daar is de volgende speldenprik van Rigoberto Uran. Carapaz is echter op zijn hoede en remonteert de Colombiaan van EF Education-Nippo.  .
   9. 16 uur 36. Michael Woods gaat nu solo. Hij kletst Cattaneo uit het wiel. De Canadees doet hier een gooi naar de ritzege. .
   10. 16 uur 35. Ondertussen zit Uran weer in het wiel van Carapaz. Zal hij straks nog eens proberen aan te vallen?  .
   11. 16 uur 33. Woods is de volgende die aan de boom schudt. Mattia Cattaneo van Deceuninck-Quick Step reageert en rijdt mee naar de kop van de koers. .
   12. 16 uur 32. Nu gaat Uran! Rigoberto Uran heeft  zijn moment gekozen. Hij probeert nu weg te springen naar zijn ploegmaat Powless. Carapaz zit meteen in het wiel van Uran.  .
   13. 16 uur 30. Bij INEOS blijven ze gewoon tempo rijden. Met Powless vooraan heeft Uran straks misschien een springplank. Zo kan hij misschien nog iets forceren.  .
   14. 16 uur 28. Powless raapt de laatste vluchter van de dag op. Pernsteiner heeft zijn stinkende best gedaan, maar nu is het aan de klassementsmannen.  .
   15. 16 uur 22. Powless, ploegmaat van Uran, steekt het vuur aan de lont. Hij probeert te versnellen op zo'n 18 kilometer van de streep. Wat doet INEOS? .
   16. 16 uur 20. Benoot wordt nu opgeraapt door het peloton. Zijn avontuur zit er dus op voor vandaag. Hoe lang kan Pernsteiner het nog uitzingen?  .
   17. 16 uur 14. Benoot moet lossen. Pernsteiner heeft nog een versnelling in de benen en rijdt er nu ook Benoot af. De Oostenrijker gaat nog even alleen door.  .
   18. 16 uur 10. De voorsprong van de twee vluchters Benoot en Pernsteiner bedraagt nog 22 seconden. Het is nu Benoot die het tempo bepaalt.  .
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritFrauenfeld - Frauenfeld10,9 kmKüngKüng
   2wegwedstrijdNeuhausen - Lachen178 kmvan der PoelKüng
   3wegwedstrijdLachen - Pfaffnau182,1 kmvan der Poelvan der Poel
   4wegwedstrijdSt. Urban - Gstaad171 kmBisseggervan der Poel
   5wegwedstrijdGstaad - Leukerbad175,2 kmCarapazCarapaz
   6wegwedstrijdAndermatt - Disentis130,1 kmKronCarapaz
   7individuele tijdritDisentis - Andermatt23,2 kmUránCarapaz
   8wegwedstrijdAndermatt - Andermatt159,5 kmMäderCarapaz