Uran hijgt in de nek van leider Carapaz na beresterke Zwitserse klimtijdrit

  Ronde van Zwitserland: Rit 7
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 23.2 km
  location 12:33: Disentis - 17:20: Andermatt
  trophy Rigoberto Urán
  einde
  startfinish
  01023.2

   Op de voorlaatste dag van de Zwitserse rittenkoers kregen de renners een loodzware klimtijdrit voorgeschoteld. Een kolfje naar de hand van Rigoberto Uran. Hij maakte indruk op de bergflanken van de de Oberalppass, een col van 1e categorie, en nadert zo tot op 17" van leider Carapaz.  

   Uran doet uitstekende zaak voor eindklassement

   Het recept van de dag: 15 kilometer klimmen en 15 kilometer dalen. De klassementsmannen waren alvast gewaarschuwd. Dit atypische en loodzware parcours op en over de Oberalppass zou weleens voor een  een minutenspel kunnen zorgen. 

    

   Het was Rigoberto Uran, toen 5e in het klassement, die meteen het vuur aan de schenen legde bij zijn rechtstreekse concurrenten.

    

   Hij ging zowel bergop als bergaf als een bezetene tekeer en zet zo zijn klassementsambities in de Tour de France kracht bij. Hij kwam maar liefst 40 seconden sneller over de streep dan de zilveren Alaphilippe.

    

   De Colombiaan springt zo van de 5e naar de 2e plaats en start morgen met maar 17 seconden achterstand op leider Carapaz. Het belooft dus nog een spannende ontknoping te worden in Zwitserland.

    

   Achter Uran en Alaphilippe, die morgen uit de rittenkoers stapt om bij de geboorte van zijn kindje te zijn, verraste Gino Mäder met een 3e plaats. Ook Tom Dumoulin (5e) toont meteen dat hij een snelle leerling is. 

   Gino Mäder (3e) was dé verrassing van de dag

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Rigoberto UránEFN36:02
   2Julian AlaphilippeDQT+40
   3Gino MäderTBV+54
   4Richard CarapazIGD+54
   5Tom DumoulinTJV+56
   6Mattia CattaneoDQT+58
   7Domenico PozzovivoTQA+1:00
   8Rui CostaUAD+1:00
   9Søren KraghDSM+1:04
   10Stefan KüngGFC+1:05

   Fase per fase

   1. 17 uur 20 match afgelopen
   2. Uran was buitencategorie! 17 uur 20.
   3. 17 uur 16. Uran 2e in het klassement! Schachmann en Fuglsang moeten Uran voor laten gaan in het algemeen klassement. De Duitser verliest 1'15 op Uran en de Deen moet zelfs 1'43" prijsgeven. .
   4. 17 uur 14. Alaphilippe 2e. Alaphilippe kan met een gerust hartje naar het thuisfront trekken. Hij komt weer knap als 2e over de streep. De volgende keer dat we hem zien, is het papa Julian. .
   5. 17 uur 05. Uran oppermachtig! Uran lijkt de grootste uitdager van Carapaz te worden voor het eindklassement. Hij blaast iedereen weg en eindigt 1 minuut (!) sneller dan de rest! Fuglsang en Schachmann stellen voorlopig teleur .
   6. 17 uur 02. Machtsverhoudingen verschuiven. De topprestaties stapelen zich nu in sneltempo op. Uran en Alaphilippe komen als eerste en tweede door aan het tussenpunt én Cattaneo en Costa finishen als 3e en 4e aan de eindmeet .
   7. 16 uur 49. Italië boven. De Italiaanse klassementsmannen knallen op de flanken van de Alpencol. Na een 2e tussentijd van Cattaneo komt Pozzovivo als eerste langs de meetpaal. Zijn ze geïspireerd door de wervelende start van hun nationale voetbalploeg? De Azzurri zette Turkije gisteren met 3-0 opzij in de openingsmatch van het EK. .
   8. Via Cattaneo (2e). Cattaneo is op weg om een goede zaak te doen voor zijn klassement. De Italiaan van Deceuninck-Quick Step moet enkel Mäder voor zich dulden aan het eerste (en enige) tussenpunt.  . 16 uur 45.
   9. 16 uur 41. De klassementsmannen zijn vertrokken. Ook Alaphilippe - die maandag zowaar 5e werd - Schachmann, Fuglsang en leider Carapaz mogen gaan bikkelen voor hun klassement. Zien we straks grote verschuivingen in het klassement? Schachmann oogt alleszins vlijmscherp. .
   10. King Küng koninklijk 3e. 16 uur 39.
   11. 16 uur 33. We zijn begonnen aan de top 10. Rui Costa is de eerste die zijn klassement mag verdedigen. Na de Portugees volgen Pozzovivo, Chaves, Oomen en Woods. .
   12. Een oppermachtige Mäder. 16 uur 26.
   13. 16 uur 24. Mader 1, Dumoulin 2, Küng 3! Dumoulin was op weg naar de hotseat, maar dé verrassing Gino Mäder onttroont de Nederlander met 2 seconden vooraleer die kon gaan zitten. Beide heren kunnen veel kracht putten uit dit resultaat. Voor Mäder is dit een absolute topprestatie en voor Dumoulin geeft dit een goed beeld van zijn groeicurve.  Ook Küng doet beter dan hij zelf verwacht had. Hij komt toch als 3e binnen. .
   14. 16 uur 21. Schoon volk aan de start. Ondertussen klimmen er enkele mooie namen het startpodium op. Leknessund, Cattaneo (maandag 3e) en onze landgenoot Tiesj Benoot mogen elkaar straks een loef afsteken. .
   15. -9" voor Mäder. Er wordt gretig haasje over gespeeld aan het eerste tussenpunt. Gino Mäder scheert nu verrassend als primus over de top van de Oberalppass. Hij klokt zowaar 9 seconden sneller dan Dumoulin af.  Specialisten Dennis en Küng vallen voorlopig net van het podium met een respectievelijke 4e en 5e plek.  . 16 uur 17.
   16. -6" voor Dumoulin. Dumoulin is voorlopig de beste bergop. Hij komt 6 seconden sneller dan Kragh Andersen voorbij de 1e meetpaal. Dit belooft voor de Nederlandse specialist. . 16 uur 15.
   17. 16 uur 04. Hallo Hirschi. Marc Hirschi, het enigma van dit wielerseizoen, begint aan zijn tijdrit. Trapt hij vandaag wat vraagtekens van zich af? Het eerste deel zou hem alvast moeten liggen. .

   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritFrauenfeld - Frauenfeld10,9 kmKüngKüng
   2wegwedstrijdNeuhausen - Lachen178 kmvan der PoelKüng
   3wegwedstrijdLachen - Pfaffnau182,1 kmvan der Poelvan der Poel
   4wegwedstrijdSt. Urban - Gstaad171 kmBisseggervan der Poel
   5wegwedstrijdGstaad - Leukerbad175,2 kmCarapazCarapaz
   6wegwedstrijdAndermatt - Disentis130,1 kmKronCarapaz
   7individuele tijdritDisentis - Andermatt23,2 kmUránCarapaz
   8wegwedstrijdAndermatt - Andermatt159,5 kmMäderCarapaz