Richard Carapaz grijpt bergop de macht in de Ronde van Zwitserland

  Ronde van Zwitserland: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 175.2 km
  location 13:00: Gstaad - 17:07: Leukerbad
  trophy Richard Carapaz
  einde
  startfinish
  0306090120150175.2

   De eerste (en enige) aankomst bergop heeft meteen voor spektakel in de Ronde van Zwitserland gezorgd. Een indrukwekkende en slimme Richard Carapaz (Ineos-Grenadiers) haalde de dubbel binnen: ritzege en leiderstrui. Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech) strandde op de 2e plaats.

   Mathieu van der Poel wilde zijn leiderstrui gisteren al met de glimlach afstaan, maar bleef onverwacht nog in het geel. 

    

   Hij wist maar al te goed dat deze bergrit - met de enige aankomst bergop - te zwaar op zijn maag zou liggen, maar Van der Poel nam in stijl afscheid van het geel. 

    

   De leider glipte zowaar mee in de vlucht van de dag, maar op 30 kilometer van de finish zat zijn training erop.

    

   In de finale - met een tweetrapsraket als scherprechter - werd de favorietengroep heel snel uitgedund. 

    

   Jakob Fuglsang schoot zijn kogel op het eerste deel af en snelde naar de ontsnapte Esteban Chaves, die hij op de slotklim op zijn plaats zette. 

    

   De Deen stak zijn hand uit naar de dubbel, tot Richard Carapaz zijn guidon vanonder nam. 

    

   De kopman van Ineos Grenadiers fladderde in geen tijd tot bij de Deen, die de Ecuadoraan daarna voor geen meter loste. 

    

   In de zware laatste hectometers maakte Fuglsang er een lange sprint van, maar op 25 meter van de finish gooide Carapaz nog een extra blokje hout op het vuur. 

    

   De voormalige Girowinnaar was de slokop van de dag en begint in poleposition aan het zware klimwerk van de komende dagen.

   Carapaz: "Tour is het hoofddoel"

   "We wilden vandaag een stap zetten in het algemeen klassement en die gele trui pakken", reageerde Carapaz na afloop. "De ritzege is mooi meegenomen."

    

   Carapaz wil zijn leiderstrui met verve verdedigen. "Ik ben hier natuurlijk om me voor te bereiden op de Tour, mijn hoofddoel."

    

   "Maar winnen is altijd mooi. Het is fijn om vast te stellen dat de conditie goed is. Die eindzege zal ik niet laten liggen."

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

   Fase per fase

   1. 17 uur 11. Aan de finish: Carapaz, Fuglsang, Woods, Hamilton, Uran, Schachmann, Alaphilippe, Pozzovivo, Chaves en Oomen. .
   2. 17 uur 09. Intussen is ook Benoot binnen op 3'38". .
   3. 17 uur 06. Op 37 seconden finishen Woods, Alaphilippe en co. .
   4. 17 uur 05. Carapaz met ultieme inspanning. Fuglsang laat zijn tanden zien, maar op 25 meter van de finish neemt Carapaz hem toch te grazen. De kopman van Ineos Grenadiers wint en wordt ook de nieuwe leider! .
   5. 17 uur 05. Fuglsang springt nu weg uit het wiel van Carapaz. Die weerstaat voorlopig. .
   6. 17 uur 04. Fuglsang kleeft al een poos aan het wiel van Carapaz. De Deen pakt het verstandig aan.  .
   7. 17 uur 03. Alaphilippe en trawanten kijken ook te veel naar elkaar: hun achterstand is een half minuutje. .
   8. Laatste km. Daar is de vod. Krijgen we een sprint tussen Carapaz en Fuglsang? De zware pentes zijn alvast op.  . 17 uur 03.
   9. 17 uur 01. De gele trui lijkt om de schouders van Carapaz te zullen hangen, maar zet hij de kroon op het werk met een ritzege? Van Fuglsang is hij nog niet verlost.  .
   10. 17 uur . De voormalige Giro-winnaar wil niet pokeren: hij probeert Fuglsang meteen te lozen, maar de Deen is niet van gisteren en pareert.  .
   11. 16 uur 59. Nog 3 kilometer: Carapaz bij Fuglsang. Net na de boog van de laatste 3 kilometer heeft Fuglsang het vlaggen: een indrukwekkende Carapaz heeft het gat in geen tijd gedicht.  .
   12. 16 uur 58. In de achterhoede slingert Alaphilippe meer en meer van links naar rechts. Hij mag de leiderstrui vergeten.  .
   13. 16 uur 58. Fuglsang loert over zijn schouder en dat is meestal een veeg teken. Carapaz ziet hoe de blauwe stip steeds groter wordt. .
   14. 16 uur 57. Carapaz richting Fuglsang? . Carapaz speelde na het werk van Dunbar even verstoppertje, maar op het grote mes snelt hij Chaves als een wildeman voorbij. Hij gaat op zoek naar Fuglsang. De rest past.  .
   15. 16 uur 56. Er moet iets gebeuren bij de achtervolgers en dat heeft Woods begrepen. Hij wekt de rest tot leven, Carapaz neemt niet veel later de guidon vanonder.  .
   16. 16 uur 54. Nog 5 kilometer. Fuglsang Chaves op 10" Tolhoek, Oomen, Woods, Uran, Hamilton, Schachmann, Alaphilippe, Carapaz en Pozzovivo op 40" .
   17. 16 uur 53. De Deen kan er een dubbelslag van maken. De bonificatieseconden liggen te lachen aan de finish en op Alaphilippe moet hij 38 seconden uitwissen.  .
   18. 16 uur 51. Fuglsang solo. Chaves kan het tempo van Fuglsang niet aan. De Deen dumpt de Colombiaan. Slaat hij hier op 5 kilometer van de finish zijn beslissende move?  .
   19. 16 uur 49. Dunbar zal Carapaz alleszins niet meer kunnen assisteren. Tolhoek doet dat wel nog voortreffelijk voor Oomen. De Nederlanders voeren de achtervolgers aan.  .
   20. 21". Het kopduo nuttigt het versnellingsapparaat weer: we klimmen richting Leukerbad. Fuglsang en Chaves bewaren op 7,5 kilometer van de finish nog altijd een 20-tal seconden.  . 16 uur 48.
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritFrauenfeld - Frauenfeld10,9 kmKüngKüng
   2wegwedstrijdNeuhausen - Lachen178 kmvan der PoelKüng
   3wegwedstrijdLachen - Pfaffnau182,1 kmvan der Poelvan der Poel
   4wegwedstrijdSt. Urban - Gstaad171 kmBisseggervan der Poel
   5wegwedstrijdGstaad - Leukerbad175,2 kmCarapazCarapaz
   6wegwedstrijdAndermatt - Disentis130,1 kmKronCarapaz
   7individuele tijdritDisentis - Andermatt23,2 kmUránCarapaz
   8wegwedstrijdAndermatt - Andermatt159,5 kmMäderCarapaz