Mathieu van der Poel kraait victorie in Zwitserland na spetterende finale

  Ronde van Zwitserland: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  18°Cdistance 178 km
  location 13:10: Neuhausen - 17:24: Lachen
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  0306090120150178

   In de Ronde van Zwitserland heeft Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) zich meteen laten gelden. De Nederlandse kampioen was in de 1e rit in lijn de sterkste in een lastige finale. Stefan Küng blijft nipt leider.

   De tweede etappe bracht de renners tot in Lachen, maar het leek wel alsof de hemel aan het huilen was. De regen zorgde voor een gevaarlijke en ook zenuwachtige finale.

    

   Het peloton brak zo eerder in de afdaling dan op de eerste beklimmingen in deze Ronde van Zwitserland in stukken uit elkaar. BikeExchange had een plannetje met Matthews, maar die zou uitblinken door afwezigheid in de finale.

    

   Van de  vluchters was het de lokale held Claudio Imhof die het het langste kon uitzingen, al werd hij abrupt de mond gesnoerd op de Poggio-achtige beklimming in de laatste 10 kilometer.

    

   Op de klim toonde vooral Alaphilippe zich gretig en actief. Van der Poel moest een gaatje laten, maar kon op karakter toch met de besten over de top. Een elitegroepje met ook nog onder meer Carapaz, Schachmann, Woods en Fuglsang.

    

   Op slinkse wijze kon Van der Poel op 3 kilometer van de finish wegrijden van zijn concurrenten. Schachmann kon met veel moeite nog aansluiten vlak voor de rode vod. In de sprint was hij geen partij voor de Nederlandse kampioen.

    

   Gele trui Küng kwam 22 seconden na Van der Poel binnen en houdt zo 1 seconde over op Alaphilippe in het klassement. Schachmann is nu 3e op 2 seconden.

   Van der Poel: "Ik wist dat deze finale mij lag"

   In elke rittenkoers die Mathieu van der Poel dit jaar is gestart, heeft hij al een etappe kunnen winnen. "Dat was ook hier in Zwitserland mijn doel, maar omdat de ritten steeds lastiger worden, wist ik dat ik er snel bij moest zijn."

    

   "Ik had aan mijn team gevraagd om op 50 kilometer van de finish de koers hard te maken en dat hebben ze uitstekend gedaan. Ik wist dat deze finale mij moest liggen."

    

   "Als je ziet wie ik hier allemaal klop, dan mag je dit toch een knappe zege noemen. Ik heb er ook van genoten dat ik nog eens op mijn wegfiets kon rijden."

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

   Fase per fase

   1. 17 uur 24 match afgelopen
   2. 17 uur 23. Küng komt binnen op 22 seconden van Van der Poel. Het verschil met Alaphilippe is 19 seconden, maar wordt de wereldkampioen in dezelfde tijd gezet als de winnaar? Enkel dan neemt hij het geel over van Küng. .
   3. 17 uur 23. Van der Poel wint! Mäder komt er nog bij, maar Van der Poel zet meteen aan voor zijn sprint. Hij wint met grote overmacht, voor Schachmann, Poels en Garcia Cortina. .
   4. Laatste km. Van der Poel en Schachmann hebben slechts 25 meter voorsprong in de laatste kilometer. Mäder lijkt als enige nog terug te kunnen keren. . 17 uur 22.
   5. 17 uur 21. Schachmann neemt over van Van der Poel. Wellicht is de Duitser in een vlakke sprint niet snel genoeg voor de zege, maar hij kan ook een goeie zaak doen voor het klassement. .
   6. 17 uur 21. Schachmann heeft uiteindelijk als enige de sprong kunnen maken. De anderen zijn nog altijd niet ver, maar we naderen al de rode vod. .
   7. 17 uur 20. Ze zijn er nog niet helemaal bij. In de technische en ietwat natte finale kan Van der Poel zijn superieure techniek ten volle uitspelen. .
   8. 17 uur 20. Het is Gino Mäder die weer naar het wiel van Van der Poel rijdt, met achter hem onder meer Schachmann. .
   9. 17 uur 19. Stiekeme Van der Poel. Op de klim leek hij af te zien, maar Van der Poel is al weer helemaal hersteld en dus valt hij gewoon aan. Hij heeft een kleine bres. .
   10. 17 uur 17. Wie zit vooraan? Samenstelling kopgroep: Alaphilippe, Hirschi, Van der Poel, Garcia Cortina, Carapaz, Mäder, Schachmann en Woods. De voorsprong is niet groot, dus pokeren zit er niet bij. .
   11. 17 uur 16. Schachmann neemt het heft in handen in de afdaling. Op papier zijn Alaphilippe en Van der Poel de snelsten in een sprint, al is ook Garcia Cortina mee, een gevaarlijke klant. .
   12. Geen verschil op de top. En nog meer eens een cartouche van Alaphilippe. Ofwel kan hij het verschil niet maken ofwel wil hij het nog niet. Met een elitegroepje gaan we zo over de top. Nog 6 kilometer tot de finish. . 17 uur 15.
   13. 17 uur 14. Woods, Alaphilippe, Schachmann en Carapaz zijn de sterksten, maar ze krijgen de anderen er niet definitief af. In een 2e groepje zien we Hirschi. Waar zit Matthews? .
   14. 17 uur 14. Het tempo wordt enigszins gedrukt en zo kan Van der Poel, samen met onder meer Cosnefroy, toch weer terugkeren. Als ze daar maar geen spijt van krijgen! .
   15. 17 uur 13. Alaphilippe gaat, Van der Poel past. Nu is het de beurt aan Alaphilippe, maar ook hij kan de anderen niet meteen afschudden. Carapaz, Soler, Woods en Schachmann volgen. Van der Poel laat een gaatje. .
   16. 17 uur 12. Dunbar gooit zijn kaarten op tafel, maar ook Woods heeft een troef. Het is Schachmann die het gaatje weer dicht, met achter hem Carapaz en Alaphilippe. Van der Poel zit wat ver. .
   17. 17 uur 11. Küng zakt er een beetje door, maar hij probeert zich overeind te houden in de buik van het uitgedunde peloton. .
   18. 17 uur 11. De beren verscheuren Imhof, zonder al te veel om te kijken. Naast Alaphilippe zijn we alle grote namen: Van der Poel, Hirschi, Matthews en zelfs Benoot. .
   19. 17 uur 10. Devenyns rolt de rode loper uit voor zijn ploegmaat Alaphilippe. Het spel zit op de wagen! .
   20. 17 uur 10. Van der Poel zit nu al op de 2e plaats, goed omringd door een paar ploegmaats. .
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritFrauenfeld - Frauenfeld10,9 kmKüngKüng
   2wegwedstrijdNeuhausen - Lachen178 kmvan der PoelKüng
   3wegwedstrijdLachen - Pfaffnau182,1 kmvan der Poelvan der Poel
   4wegwedstrijdSt. Urban - Gstaad171 kmBisseggervan der Poel
   5wegwedstrijdGstaad - Leukerbad175,2 kmCarapazCarapaz
   6wegwedstrijdAndermatt - Disentis130,1 kmKronCarapaz
   7individuele tijdritDisentis - Andermatt23,2 kmUránCarapaz
   8wegwedstrijdAndermatt - Andermatt159,5 kmMäderCarapaz