Stefan Küng zet openingstijdrit in Zwitserland naar zijn hand, Vermeersch knap 8e

  Ronde van Zwitserland: Rit 1
  individuele tijdrit Individuele tijdritbewolkt  16°Cdistance 10.9 km
  location 14:17: Frauenfeld - 17:20: Frauenfeld
  trophy Stefan Küng
  einde
  startfinish
  010.9

   De eerste leider in de Ronde van Zwitserland is thuisrijder Stefan Küng. De tempobeul van Groupama-FDJ was in een tijdrit van 10,9 km vier tellen sneller dan zijn landgenoot Stefan Bissegger. Florian Vermeersch was de beste Belg, op de 8e plaats. Tom Dumoulin eindigde bij zijn comeback 16e. 

   Tom Dumoulin maakt rentree met 16e plaats

   Het was in deze tijdrit vooral uitkijken naar Tom Dumoulin. De Nederlander maakte na een sabbatperiode zijn comeback in het peloton. Dumoulin kon in zijn voorbereiding op de Spelen in Tokio wel geen podium pakken, hij finishte uiteindelijk als 16e.

    

   Nog een Nederlander die zijn rentree vierde was Mathieu van der Poel. Hij was de afgelopen maand te bewonderen op zijn mountainbike. Bij zijn eerste koers op de weg sinds de Ronde van Vlaanderen werd de Nederlander 25ste op 38 seconden.

    

   In een natte tijdrit was het de Zwitser Stefan Bissegger die al vroeg de snelste tijd neerzette. Hij nam de plaats van Jungels over in de hotseat. Vervolgens was het lang wachten, zelfs ex-wereldkampioen Rohan Dennis kwam niet in de buurt.

    

   Het was wachten op Europees kampioen Stefan Küng om het vuur aan de schenen van zijn landgenoot te leggen. Küng reed uiteindelijk 4 seconden sneller dan Bissegger. In het vervolg van de tijdrit kwam niemand meer in de buurt.

   Alaphilippe beste van de klassementsmannen

   Voor de klassementsmannen was het vandaag kwestie om niet al te veel tijd te verliezen op de concurrenten. Maximilian Schachmann zette de toon, maar Carapaz bleef in het spoor van de Duitser. 

    

   Het was uiteindelijk Julian Alaphillipe die de beste zaak deed. Hij zette de vijfde tijd neer en pakte 20 seconden op zijn concurrenten. Jakob Fuglsang was ongetwijfeld de verliezer van de dag, hij verliest bijna een halve minuut op de andere klassementsmannen.

    

   Opmerkelijk was dat Fuglsang een auto moest ontwijken tijdens zijn tijdrit. De Deen kon er nog net omheen rijden.

    

   Bij de Belgen noteren we de goede uitslag van Florian Vermeersch. Hij finishte op een 8e plaats. Dries Devenyns eindigde op de 13e plaats op 30 seconden van Küng. 

   Küng: "Ik woon maar 1 km van het parcours"

   Stefan Küng is de eerste dagwinnaar in Zwitserland. "Eerlijk gezegd had ik dit 2 weken geleden niet verwacht. Ik had nogal een speciale voorbereiding op deze Ronde van Zwitserland en stond toen nog lang niet waar ik nu sta."

    

   "Ik heb enorm afgezien, maar elke dag trainde ik goed en voelde ik me sterker en sterker worden. Ik win hier vandaag, fantastisch", zegt de Zwitserse tempobeul.

   Küng reed tijdens de tijdrit in zijn achtertuin."Ik woon hier amper 1 km vandaan. Dit zijn mijn trainingswegen, ik ken hier elke bocht. Ik ken iedereen van de organisatie. Mijn familie en vrienden stonden hier langs de kant van de weg."

   "Als je dan kan winnen, is dat wel speciaal. En ik mag ook nog eens de leiderstrui aantrekken." 

   Hoelang wil Küng zijn leiderstrui verdedigen? "Morgen is best wel een lastige rit, veel zal afhangen van het koersverloop. Ik ga zo lang mogelijk aanklampen en deze trui verdedigen."  

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

     naamploegresultaat
   1Stefan KüngGFC12:00
   2Stefan BisseggerEFN+4
   3Mattia CattaneoDQT+12
   4Tom ScullyEFN+15
   5Julian AlaphilippeDQT+19
   6Jonas RutschEFN+22
   7Jannik SteimleDQT+22
   8Florian VermeerschLTS+22
   9Søren KraghDSM+22
   10Rohan DennisIGD+23

   Fase per fase

   1. 17 uur 20 match afgelopen
   2. 17 uur 18. Sivakov zal geen gevaar meer vormen. .
   3. 17 uur 10.
   4. 17 uur 08. Cattaneo heeft 3e plaats beet! De Italiaan duwt Scully van het podium. Hij finisht op 12''. .
   5. 17 uur 06. Laatste renner rolt van het podium. Pavel Sivakov (Ineos) mag deze tijdrit afsluiten.  .
   6. 17 uur 04. Cattaneo is vertrokken. De Italiaan van Deceuninck-Quick Step kan ook een stukje tijdrijden. Hijst hij zich nog op het podium? .
   7. 17 uur . Jakob Fuglsang verliest tijd. De Deen komt pas op 50'' van Küng binnen en verliest zo al 30'' op Alaphilippe, Schachmann en Carapaz. .
   8. 16 uur 56. Auto op het parcours! Waanzin! Fuglsang moet even uitwijken voor een auto op het parcours. Gelukkig komt het niet tot een botsing. .
   9. 16 uur 42. Sterke Jannik Steimle. De Duitser zet een goede tijd neer en nestelt zich op een 7e plaats mooi in de top 10 op 22''. .
   10. 16 uur 41. De laatste renners van elke ploeg druipen van het startpodium. Binnen 5 minuten is het ook de beurt aan Sep Vanmarcke. Vlak achter hem vertrekt Jakob Fuglsang. .
   11. 16 uur 33. Florian Vermeersch voorlopig 6e! Knappe tijd van de Belg van Lotto-Soudal. Hij komt binnen op 22''. .
   12. 16 uur 30. Scully op plaats 3! Lang heeft Alaphillipe niet op het podium gestaan. Tom Scully neemt zijn derde plaats over op 15'' van küng. .
   13. 16 uur 22. Alaphillipe sprint naar 3e plaats! Wat een tijdrit van de Fransman. Hij laat enkele hardrijders achter zich. De renner van Deceuninck-Quick Step neemt ook meteen 10'' voorsprong op concurrenten als Carapaz en Schachmann. .
   14. 16 uur 15. Alaphillipe vertrokken. De Fransman gaat in deze ronde voor een goed eindklassement. Kan hij in de buurt blijven van zijn concurrenten? .
   15. 16 uur 12.
   16. 16 uur 10. Küng klopt Bissegger! De Zwitser is vier seconden sneller dan zijn landgenoot. Bissegger mag de hotseat dus vrijmaken voor de Europese kampioen tijdrijden. .
   17. 16 uur 09. Daar komt Küng!  .
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritFrauenfeld - Frauenfeld10,9 kmKüngKüng
   2wegwedstrijdNeuhausen - Lachen178 kmvan der PoelKüng
   3wegwedstrijdLachen - Pfaffnau182,1 kmvan der Poelvan der Poel
   4wegwedstrijdSt. Urban - Gstaad171 kmBisseggervan der Poel
   5wegwedstrijdGstaad - Leukerbad175,2 kmCarapazCarapaz
   6wegwedstrijdAndermatt - Disentis130,1 kmKronCarapaz
   7individuele tijdritDisentis - Andermatt23,2 kmUránCarapaz
   8wegwedstrijdAndermatt - Andermatt159,5 kmMäderCarapaz