Net niet voor Evenepoel: Roglic houdt wereldkampioen van winst na pittig sprintje in Catalonië

Ronde van Catalonië: Rit 1
wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  14°Cdistance 164.6 km
location 13:06: Sant Feliu de Guíxols - 16:53: Sant Feliu de Guíxols
trophy Primož Roglic
einde
startfinish
0306090120164.6

  Het was bijna meteen bingo voor Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) in de Ronde van Catalonië. In de openingsrit kwam de wereldkampioen in een lastige sprint net te laat om Primoz Roglic (Jumbo-Visma) nog te passeren. Een zware valpartij tegen de stoeprand ontsierde de finale.

  Rit 1 in Catalonië kort samengevat:

  • Winnaar van de dag: Primoz Roglic lijkt dit seizoen niet te kloppen in een sprintje bergop. De Sloveen toonde zich opnieuw de sterkste in de hellende laatste rechte lijn. Al kreeg hij met Remco Evenepoel (2e) deze keer wel een waardige concurrent. 
   
  • Opvallend: Evenepoel zat te ver om Roglic nog van de overwinning te houden. Al was zijn remonte op z'n zachtst uitgedrukt indrukwekkend. Onze landgenoot heeft het laatste jaar hard gewerkt aan zijn explosiviteit. Dat zijn eindschot zo sterk geworden is, verraste duidelijk ook specialist Roglic.
   
  • Morgen: Onze landgenoot hoeft niet te lang te wachten om revanche te nemen op zijn Giro-concurrent. Morgen wacht de eerste aankomst bergop. Kan onze landgenoot boven de 2.000 meter gelijkmaken?
   
  • Beste Belgische bijrol: Het heuvelachtige parcours inspireerde Rune Herregodts om de eerste etappe in de kopgroep te kleuren. De 24-jarige renner deed er een gooi naar de bolletjestrui, maar moest ultiem het hoofd buigen. De Nederlander Jetse Bol deed zijn naam alle eer aan.

  Generale voor de Giro

  Dat Remco Evenepoel en Primoz Roglic staan te trappelen om elkaar de eerste mentale tikjes uit te delen, werd in de openingsetappe van de Ronde van Catalonië meteen duidelijk. 


  Vooraf werd de heuvelachtige rit op naam van de snelle mannen geschreven, maar de gele brigade van Jumbo-Visma zoog de benen van de krachtpatsers - met een ware uitputtingsslag in de slotkilometers - helemaal leeg. Het ging zo snel de renners in de buik van het peloton nog over elkaar tuimelden.

   

  Roglic bedankte zijn ploegmakkers voor het beulenwerk en gebruikte de hellende laatste rechte lijn het beste als lanceerplatform. De Sloveen ging op en over een sterke Ilan Van Wilder, op weg naar zijn vierde overwinning van het seizoen.

   

  Maar wanneer hij nog eens achter zich keek, was er deze keer geen gapende leegte te zien ... Wel het verbeten gelaat van Remco Evenepoel.

   

  Als een duiveltje uit een doosje zat Evenepoel - die van te ver moest komen - hem plots op de hielen. De wereldkampioen gooide zijn fiets nog langs die van zijn concurrent, maar moest toch - uit frustratie - op zijn stuur kloppen.

   

  Dit belooft voor de komende week. De verschrikte blik van Roglic aan de meet sprak alvast boekdelen: kwam er dit seizoen - op "zijn" terrein - al iemand dichter bij de Sloveen?

  Uitslag Rit 1
  naamploegresultaat
  1Primož RoglicTJV3:48:17
  2Remco EvenepoelSOQ+0
  3Ide SchellingBOH+0
  4Maxim Van GilsLTD+0
  5Giulio CicconeTFS+0
  6Ethan HayterIGD+0
  7Dorian GodonACT+0
  8Ilan Van WilderSOQ+0
  9Milan MentenLTD+0
  10Bryan CoquardCOF+0
  naamploegresultaat
  1Primož RoglicTJV3:48:07
  2Remco EvenepoelSOQ+4
  3Ide SchellingBOH+6
  4Maxim Van GilsLTD+10
  5Giulio CicconeTFS+10
  6Ethan HayterIGD+10
  7Dorian GodonACT+10
  8Ilan Van WilderSOQ+10
  9Milan MentenLTD+10
  10Bryan CoquardCOF+10

  Fase per fase

  1. 16 uur 54 match afgelopen
  2. 16 uur 53. Daar is ook Remco Evenepoel, als een duivel uit een doosje ... .
  3. 16 uur 53. Van Wilder gaat aan, maar Roglic lijkt de snelste. .
  4. 16 uur 52. Bouwman trekt de sprint aan voor Roglic, die Van Wilder aan zijn wiel heeft. .
  5. 16 uur 52. Jumbo-Visma schudt- met de wereldkampioen tijdrijden Foss serieus aan de boom in loodzware eindfase: wie heeft nog jus voor het laatste knikje? .
  6. 16 uur 48. Nog 3 kilometer. De klassementsmannen schuiven onder aanvoeren van Richard Carapaz op. Welke snelle mannen hangen er nog aan? Het is al een slopende eindfase geweest ... .
  7. Valpartij in het peloton. Een ferme valpartij in de buik van het peloton. Een man van Alpecin-Deceuninck knalt tegen een UAE'er aan. Vooral Cataldo lijkt er niet goed aan toe. . 16 uur 45.
  8. 16 uur 42. Soudal-Quick Step neemt het stokje van de geelhemden over. Zo komt ook Remco Evenepoel een eerste keer aan de kop van het peloton piepen. .
  9. 16 uur 41. Robert Gesink toont meteen zijn waarde bij Jumbo-Visma. De ervaren Nederlander zet zich op kop van het peloton en maakt de koers nu zeer hard. Kan hij hier al de beentjes van de snelle mannen leegzuigen? De kopgroep hebben ze inmiddels ook in het vizier. .
  10. 16 uur 25. Bolwerken. Jetse Bol (11 punten) is opnieuw de eerste die over de top van de beklimming bolt. De Nederlander zal zo meteen de bolletjestrui mogen aanmeten op het podium. Miquel Pau (8) blijft tweede, onze landgenoot Rune Herregodts derde (6). .
  11. 16 uur 23. Jojo met Jumbo. Jumbo-Visma komt een eerste keer aan de kop van het peloton piepen. Niet om de Catalaanse zon op hun aangezicht te laten schijnen, wel om het tempo ferm de hoogte in te jagen. Steven Kruijswijk laat de mannen in de staart van het pak schreeuwen om hun moeder. Zou Roglic al meteen willen toeslaan? .
  12. 16 uur 18. Ook in het peloton vallen de eerste slachtoffers van de opeenstapeling aan hoogtemeters. De meest prominente naam die moet laten gaan: Hugo Hofstetter. Likt de snelle Fransman zijn wonden na zijn val in de Bredene Koksijde Classic nog? Hij was toen betrokken bij de massale tuimelperte waar Victor Campenaerts een ruggenwervel brak. .
  13. Alt de Romanya (4,6 kilometer aan 5,5%). De kopgroep begint met een dikke minuut voorsprong aan de Alt de Romanya, de laatste beklimming van de dag. Aan de voet wint Rune Herregodts de tussensprint. Kan hij op de top - na 4,6 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5% - ook nog een ultieme gooi doen naar de bollen. Goe nieuws voor onze landgenoot: Miquel Pau moet meteen lossen. . 16 uur 13.
  14. 15 uur 51. Een maat voor niets. Het duo van Euskaltel-Euskadi wordt opnieuw opgeslokt door het peloton, dat het tempo stilletjes aan het opdrijven is. Vooral de mannen van Alpecin-Deceuninck tonen zich uiterst bedrijvig in de voorhoede van het peloton. .
  15. 15 uur 47. Ik ben hier niet om te winnen. Daar ben ik nog niet klaar voor. Ik wil hier vooral genieten en een beetje wedstrijdritme opdoen. Mijn doelen liggen later in het seizoen. Egan Bernal.
  16. 15 uur 43. Rune Herregodts leek even op weg naar de eerste bolletjestrui, maar onze landgenoot liet zich in de beklimming van Alt de la Ganga ringeloren door zowel Miquel Pau als de Nederlander Jetse Bol. Beide renners staan nu ook boven hem in het virtuele bergklassement. .
  17. 15 uur 35. Code oranje. De oranjehemden van Euskaltel-Euskadi persen er een sprintje uit. De Spaanse ploeg stuurt Txomin Juaristi en Ibai Azurmendi de aanval in. Kan de tandem de sprong naar de koplopers maken? .
  18. 15 uur 23. Favorieten voor de dagzege? Vandaag is het aan de punchers. Welke snelle mannen - die baat hebben bij een zware aankomst - houden zich schuil in het peloton? Evenepoel schoof zelf al de logische namen van Bryan Coquard (Cofidis) en een herstelde Ethan Hayter (Ineos) naar voren. Maar let in de laatste rechte lijn ook zeker op de snelle benen van een Kaden Groves - die vorig jaar al eens mocht triomferen in Catalonië - en man-in-vorm Milan Menten .  Ook Jon Aberasturi, Hugo Hofstetter, Corbin Strong en onze landgenoot Arne Marit verdienen een streepje achter hun naam. En wat met Primoz Roglic zelf? De Sloveen was drie keer de snelste in Tirreno-Adriatico, al moeten de échte sprinters dan wel overboord gegooid worden tijdens de vele hoogtemeters. .
  Ronde van Catalonië
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdSant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols164,6 kmRoglicRoglic
  2wegwedstrijdMataró - Vallter 2000165,4 kmCicconeRoglic
  3wegwedstrijdOlost - La Molina180,6 kmEvenepoelRoglic
  4wegwedstrijdLlívia - Sabadell188,2 kmGrovesRoglic
  5wegwedstrijdTortosa - Lo Port176,6 kmRoglicRoglic
  6wegwedstrijdMartorell - Molins de Rei174,1 kmGrovesRoglic
  7wegwedstrijdBarcelona - Barcelona135,8 kmEvenepoelRoglic