Ga naar de inhoud

Bedankt, Wout! Van Aert smoort ultieme putsch van Yates in de kiem, Roglic wint Parijs-Nice

Parijs - Nice
Wegwedstrijd
6 °C
115.6 km
14:01 Nice - 16:55 Nice
Simon Yates
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 115.6

  Primoz Roglic heeft Parijs-Nice gewonnen, al moest de Sloveen in de slotetappe nog diep gaan om eerste achtervolger Simon Yates in het vizier te houden. Daarbij kon Roglic rekenen op een briljante Wout van Aert, die de kloof tussen zijn ploegmaat en Yates op verbluffende wijze binnen de perken hield.

  Rit 8 van Parijs-Nice in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Na de dramatische afloop van een jaar geleden is het nu wel prijs voor Primoz Roglic in Parijs-Nice. De Sloveen zag af op de Col d'Èze, maar kon mede dankzij een gedroomde ploegmaat genaamd Wout van Aert het bommetje van Simon Yates nog ontmantelen.
   
  • Knecht van de dag: De groene trui van Wout van Aert was zowat heel de dag vooraan te bespeuren. In een dienende rol ranselde hij de groep der favorieten helemaal uit elkaar en hielp hij op de Col d'Èze kopman Roglic om het hoofd boven water te houden. Een prestatie van de allergrootste klasse.
   
  • Opvallend: Amper 88 renners vertrokken vanochtend in Nice voor de slotrit. Dat is exact de helft van het aantal renners dat zich vorige week op gang trok in Parijs. Ziekte, valpartijen en vermoeidheid zorgden deze week voor een ongezien slagveld.

  Imponerende Van Aert houdt Roglic in gele trui

  Met het trauma van een jaar geleden in het achterhoofd - Roglic verspeelde toen de eindzege nog in de slotrit - trok een gele Sloveen ten strijde in de korte maar pikante slotrit van Parijs-Nice.

   

  Het gure weer en het zware parcours deerde Jumbo-Visma niet om de hele dag koers te maken. Het moordende tempo zorgde al op de eerste klim van de dag voor slachtoffers, het zou een ware uitputtingsslag worden.

   

  In een fel uitgedunde groep der favorieten zorgden Martínez en Quintana voor prikjes, maar een imponerende Wout van Aert counterde in dienst van kopman Roglic. Onder het beulenwerk van de Belgische kampioen bleven zo enkel de besten over.

   

  De Jumbo-tandem leek de wedstrijd in zijn greep te hebben, maar een sterke Simon Yates kwam op de steile flanken van de Col d'Èze plots nog paniek zaaien. Roglic had zelf geen antwoord in huis, maar kon rekenen op een briljante Van Aert die het verschil beperkt hield. De rest was dan al lang afgehaakt.

   

  In de slotkilometers knaagden Van Aert en Roglic nog aan hun achterstand, maar een sterke Yates bleef buiten schot. Een stikkapotte Roglic bolde tien tellen later in het wiel van meesterknecht Van Aert over de streep: Operatie Geel was volbracht.

  Yates: "Tweede keer dat ik net naast eindzege grijp, misschien lukt het ooit wel"

  "Ik heb er vrede mee dat ik de eindzege niet pak, ik wou vandaag vooral de etappe winnen", sprak dagwinnaar Yates na de rit. "Ik wist dat ik in de stand te veel achterstand had om vandaag nog goed te maken."

   

  "Natuurlijk zat die eindzege wel nog achterin mijn hoofd, maar ik wist dat ik in de afdaling tijd zou verliezen. Ik ben niet van de grootsten en met de jongens die achter me reden wist ik dat het moeilijk zou worden."

   

  "Het weer maakte het wel zwaar, maar in het verleden maakte ik dat hier al eens mee, dus ik was er op voorbereid. Ik was goed ingeduffeld vandaag. Het is de tweede keer dat ik net naast de eindzege grijp, misschien lukt het ooit wel eens."

  Rituitslag Rit 8
  naamresultaatploeg
  1
  Simon Yates
  2:52:59
  Team BikeExchange - JaycoBEX
  2
  Wout van Aert
  +9
  Jumbo - VismaTJV
  3
  Primož Roglic
  +9
  Jumbo - VismaTJV
  4
  Brandon McNulty
  +1:44
  UAE Team EmiratesUAD
  5
  Søren Kragh
  +1:44
  Team DSMDSM
  6
  Stefan Küng
  +1:44
  Groupama - FDJGFC
  7
  Aurélien Paret-Peintre
  +1:44
  AG2R - Citroën TeamACT
  8
  Adam Yates
  +1:44
  INEOS GrenadiersIGD
  9
  Wout Poels
  +1:44
  Bahrain VictoriousTBV
  10
  Ion Izagirre
  +1:44
  CofidisCOF
  naamresultaatploeg
  1
  Primož Roglic
  29:19:15
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Simon Yates
  +29
  Team BikeExchange - JaycoBEX
  3
  Daniel Martínez
  +2:37
  INEOS GrenadiersIGD
  4
  Adam Yates
  +3:29
  INEOS GrenadiersIGD
  5
  Nairo Quintana
  +3:43
  Team Arkéa - SamsicARK
  6
  Jack Haig
  +3:51
  Bahrain VictoriousTBV
  7
  Ion Izagirre
  +4:52
  CofidisCOF
  8
  João Almeida
  +5:43
  UAE Team EmiratesUAD
  9
  Guillaume Martin
  +5:48
  CofidisCOF
  10
  Aurélien Paret-Peintre
  +6:32
  AG2R - Citroën TeamACT

  Fase per fase

  1. 16 uur 57. Yates houdt Van Aert en Roglic af en wint de slotrit, Roglic redt het geel.

   Yates houdt Van Aert en Roglic af en wint de slotrit, Roglic redt het geel

  2. 16 uur 56. Bij de achtervolgers wordt er nog vol gesprint voor de vierde plek. McNulty is de snelste, voor Kragh Andersen. Het klassement zal helemaal door mekaar geschud zijn. .
  3. 16 uur 55. Yates wint heerlijke slotrit in Parijs-Nice. Simon Yates mag juichen op de Promenade des Anglais. Van Aert is een hele knappe tweede, op een tiental seconden. Roglic is eindwinnaar, maar is te kapot om een arm van zijn stuur te halen. .
  4. Laatste km. Yates is op weg naar een knappe zege in Nice. . 16 uur 54.
  5. 16 uur 54. Yates lijkt toch buiten schot te blijven, want Van Aert en Roglic komen niet meer dichter. .
  6. 16 uur 53. De veer lijkt gebroken bij Van Aert en Roglic. José De Cauwer.
  7. 16 uur 51. 3 km. Het wordt heel nipt, want Yates heeft nog steeds 8 seconden. Deze slotetappe heeft allesbehalve teleurgesteld. .
  8. 16 uur 49. 8 seconden. Roglic plooit zich nog eens dubbel, in functie van Van Aert, die nu volop met de dagzege in zijn hoofd zit. Yates is in zicht. .
  9. 16 uur 48. De wedstrijdradio spreekt over 12 seconden! Op die manier is de eindzege helemaal binnen voor Roglic en is de ritzege nog een reële optie voor Van Aert. Nog 6 kilometer.  .
  10. 16 uur 47. Plots pitsen Van Aert en Roglic tien seconden van de achterstand af. Yates heeft nog 15 seconden over. .
  11. 16 uur 45. Yates loopt uit. Zou het? Een verbazend sterke Yates loopt zowaar nog uit op Van Aert en Roglic, die niet meer uit het wiel van onze landgenoot komt. Het is van niet beter kunnen bij de Sloveen, maar virtueel komt Yates wel tot op 13 tellen van het geel. .
  12. 16 uur 43. Yates moet opboksen tegen twee wereldtoppers tegen de klok, maar voorlopig komt de tandem van Jumbo-Visma niet al te veel dichter. De voorsprong van de Brit blijft rond de 23 seconden schommelen: niet genoeg voor de eindzege, wel genoeg voor een knappe ritzege. .
  13. Yates is boven! Simon Yates temt de Col d'Èze en moet zich nu als een steen naar beneden werpen. Van Aert en Roglic komen op 24 seconden door. Nog 15 kilometer, het ziet er al bij al toch goed uit voor Roglic. . 16 uur 39.
  14. 16 uur 39.
  15. 16 uur 37. Nog 800 meter tot de top van de Col d'Èze, Yates heeft nog steeds 25 seconden voor. Hij moet ook wel de afdaling naar Nice overleven, en met Van Aert en Roglic heeft hij twee meesterdalers achter zich. .
  16. 16 uur 36. Door beukwerk van Van Aert vliegt Quintana er af.

   Door beukwerk van Van Aert vliegt Quintana er af

  17. 16 uur 35. Quintana past. Niet te doen: Van Aert verricht onvervangbaar berewerk voor Roglic. Onder het tempo van onze landgenoot moet Quintana de rol zelfs lossen!  .
  18. 16 uur 33. Als Roglic vandaag de eindzege pakt, dan is dat grotendeels te danken aan de man uit Herentals. Renaat Schotte.
  19. 16 uur 32. Slech voorteken? Roglic heeft moeite om Van Aert te volgen.

   Slech voorteken? Roglic heeft moeite om Van Aert te volgen

  20. 16 uur 31. Roglic ziet af, want hij heeft zelfs moeite om het tempo van ploegmaat Van Aert te volgen. Gaat het voor het tweede jaar op rij nog fout lopen voor de Sloveen op de slotdag? De voorsprong van Yates stagneert nu wel rond de 24 seconden. .
  Parijs - Nice
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  06/03Mantes-la-Ville - Mantes-la-Ville
  159,8 km
  Christophe Laporte
  Christophe Laporte
  2
  07/03Auffargis - Orléans
  159,2 km
  Fabio Jakobsen
  Christophe Laporte
  3
  08/03Vierzon - Dun-le-Palestel
  190,8 km
  Mads Pedersen
  Christophe Laporte
  4
  09/03Domérat - Montluçon
  13,4 km
  Wout van Aert
  Wout van Aert
  5
  10/03Saint-Just-Saint-Rambert - Saint-Sauveur-de-Montagut
  188,8 km
  Brandon McNulty
  Primož Roglic
  6
  11/03Courthézon - Aubagne
  213,6 km
  Mathieu Burgaudeau
  Primož Roglic
  7
  12/03Nice - Col de Turini
  155,2 km
  Primož Roglic
  Primož Roglic
  8
  13/03Nice - Nice
  115,6 km
  Simon Yates
  Primož Roglic