Ga naar de inhoud

Sluw als ze is! Marianne Vos (36) klopt Lotte Kopecky op de streep na tactisch steekspel in Omloop

 za 24 februari 2024 17:18
Omloop Het Nieuwsblad (vrouwen)
Omloop Het Nieuwsblad (vrouwen)
Vlak
127.1 km
13:35 Gent - 17:17 Ninove
Marianne Vos
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 127.1

  Een oude vos ... Niet Lotte Kopecky, wel Marianne Vos schrijft de Omloop Het Nieuwsblad op haar naam. De 36-jarige Nederlandse klopte bij haar debuut (!) in deze koers de wereldkampioene op de streep met een krachtige sprint na een tactisch steekspel. Dubbel feest voor Visma - Lease a Bike, dat 2 op 2 pakt vandaag.

  Bekijk de sprintzege van Marianne Vos:

  De 19e Omloop Het Nieuwsblad in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Je kon onderweg al zien hoe alert Marianne Vos op haar fiets zat. Telkens wanneer Lotte Kopecky zich verroerde, zat de veterane meteen in haar zog. Vos maakte het ook oppermachtig af in de sprint in Ninove.

   

  • Ploeg van de dag: Iedereen verwachtte dat SD Worx-Protime de koers zou versmachten, maar enkel in de aanloop naar de Muur bewoog de sterrenformatie zich op het voorplan. In de absolute finale was het Lidl-Trek dat de wedstrijd kleur gaf.
   
  • Opvallend: Op haar (voor een topsporter) gevorderde leeftijd nam Marianne Vos voor de eerste keer deel aan de Omloop Het Nieuwsblad, maar dat was voor haar dus geen hinderpaal om te scoren.

  Marianne Vos geeft masterclass

  Het eerste deel van de koers werd ingevuld door een bonte kopgroep van vijf rensters die in twee schuifjes tot stand kwam.  De Braziliaanse Magalhaes, de Israëlische Gafinovitz en de Nederlandse De Groot reden als eerste weg en kregen later het gezelschap van het Belgisch-Nederlandse duo Meert-Coljé. Samen kregen ze maximaal zeven minuten voorsprong.

   

  Bij het losbarsten van de Omloop, in de buurt van Oudenaarde, schoot daar nog ongeveer de helft van over. Op de Haaghoek koos Longo Borghini haar moment uit om aan te vallen. Net daarvoor en net daarna sloegen enkele valpartijen bresjes in het peloton. Kopecky moest zelfs even balanceren in de berm.

   

  Op de flanken van de Berendries toonde Kopecky voor het eerst haar soepele benen. Boven ging Longo Borghini vlotjes op en over de vroege vlucht, maar ze stond op haar eentje voor een onmogelijke opdracht. In de aanloop naar de muur leek SD Worx de kaart Wiebes te trekken. Kopecky en Vollering hielden het verschil klein in dienst van hun snelle ploegmate.

   

  In Geraardsbergen was er echter plots geen spoor meer van Wiebes. Kopecky schakelde snel en schudde op de Muur aan de boom. Vos schoof vlotjes mee, Van Anrooij deed het met iets minder panache en Longo Borghini was al blij dat ze na wat gepikkel haar wagonnetje kon aanpikken.

   

  Ook op de Bosberg gooide Kopecky een bommetje, maar haar concurrentes afschudden lukte niet. In de finale probeerden Longo Borghini en Van Anrooij, allebei Lidl-Trek, hun numerieke overwicht uit te spelen door om beurten te demarreren. Het was echter snel duidelijk dat Kopecky en Vos zich niet zouden laten ringeloren door de twee ploegmates.

   

  In de laatste rechte lijn in Ninove stond er geen maat op Vos. Op haar 36ste, en bij haar allereerste deelname, schreef ze met een oppermachtige sprint de Omloop Het Nieuwsblad op haar uitpuilende erelijst. Kopecky strandde op de tweede plek, Longo Borghini was een dappere derde.

  Uitslag Omloop Het Nieuwsblad (vrouwen)

  naamresultaatploeg
  1
  Marianne Vos
  127 km in 3u15'12"
  2
  Lotte Kopecky
  z.t.
  3
  Elisa Longo Borghini
  4
  Shirin van Anrooij
  op 4"
  5
  Thalita de Jong
  1'09"
  6
  Demi Vollering
  z.t.
  7
  Katarzyna Niewiadoma
  8
  Puck Pieterse
  1'12"
  9
  Lorena Wiebes
  1'53"
  10
  Elisa Balsamo
  2'08"
  Gerelateerd:

  Fase per fase

  17:22

  Bekijk de sprintzege van Marianne Vos

  17:17

  Vos wint!

  Met een machtige sprint schrijft Vos de Omloop Het Nieuwsblad op haar palmares. Bij haar eerste deelname nota bene! Kopecky strandt op de tweede plaats.

  17:16

  Van Anrooij sleurt op kop in de laatste rechte lijn, met Kopecky in tweede positie en Vos daarachter op vinkenslag.

  17:16

  De vod!

  Niemand van Lidl-Trek is weggeraakt, dus het wordt een sprint met z'n vieren. Slechts twee rensters hebben nog een realistische kans op winst: Lotte Kopecky (SD Worx) en Marianne Vos (Visma-Lease a Bike).

  17:15

  Na een zoveelste prik van Longo Borghini wordt er geloerd. Wat is dit spannend!

  17:14

  Laat Kopecky zich hier een beetje in de luren leggen? Er valt een gaatje achter Van Anrooij en Vos, en dan moet de regenboogtrui uit haar pijp komen.

  17:13
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  17:11

  Nog eens Longo Borghini

  Het is niet te geloven, maar Longo Borghini heeft ergens nog wat energie gevonden om opnieuw te demarreren. Bij Lidl-Trek doen ze vooral elkaar pijn, want Kopecky en Vos zijn beresterk.

  17:10

  Daar heb je het, Van Anrooij plaatst een versnelling. Vos en Kopecky volgen simpel, Longo Borghini hangt aan de elastiek.

  17:09

  Sprinten in Ninove?

  Het kan toch niet dat Lidl-Trek zich zomaar naar de slachtbank laat leiden? Van Anrooij moet nog een cartouche hebben zitten. Anders wordt het wellicht een spurtduel tussen Kopecky en Vos.

  17:08

  Kopecky demarreert op de Bosberg, maar geraakt niet weg

  17:07

  De vrouwen van Lidl-Trek zijn kansloos in de spurt, maar trekken de boel wel vooruit. Toch enigszins vreemd.

  17:06

  Steekspel

  Het is tactisch bijzonder boeiend. Longo Borghini probeert het op kousenvoeten, Kopecky riposteert en Vos laat zich meedrijven door Van Anrooij.

  17:05

  Om de juiste livestream te bekijken, moet u deze pagina even verversen. Haast u, want de finish zal er snel zijn!

  17:04

  Niet stuk te krijgen! Longo Borghini maakt gebruik van een kleine onenigheid en is opnieuw voorin te vinden.

  17:03

  Longo Borghini harkt en moet de rol lossen. Van Anrooij sluit met veel moeite aan bij Kopecky en Vos.

  17:02

  Kopecky op de Bosberg!

  Longo Borghini regelt het tempo op de Bosberg, tot Kopecky vindt dat het welletjes is. Een frisse Vos zit wel direct in haar wiel.

  17:00

  Het is dus niet SD Worx, maar Lidl-Trek dat het overwicht heeft in de kop van de koers. Is Lotte Kopecky sterk genoeg om af te rekenen met de concurrentie?