Wout van Aert trapt twijfels weg en pakt eerste driekleur op de weg

  BK wielrennen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddroog  21°Cdistance 221.3 km
  location 12u08: Waregem - 16u51: Waregem
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  0306090120150180221.3

   Wout van Aert heeft zijn eerste koers sinds zijn zege in de Amstel Gold Race meteen gewonnen. Ondanks een hobbelige aanloop met een blindedarmontsteking was hij toch de beste van het pak op het BK in Waregem. In een (spannende) sprint met zijn drieën rekende hij af met Edward Theuns en Remco Evenepoel.

   Wout van Aert mag met Belgische driekleur naar de Tour

   De Bondt en Lampaert openen de finale

   "De snelste man in je ploeg hebben kan een voor- of nadeel zijn", voorspelde Dries De Bondt bij de start. 

    

   De uittredende Belgische kampioen brak met Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step) op ruim 50 kilometer van de finish de spetterende finale open nadat zijn ploeg Alpecin-Fenix lange tijd in het defensief was geduwd.

    

   Het duo sprong naar de kopgroep met Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick Step), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal) en Kenny Molly (Bingoal Pauwels Sauzen-WB), maar de samenwerking was niet geolied.

   Lampaert vloekt want samenwerking is niet goed

   Enkel Theuns knalt gat op Evenepoel en Van Aert nog dicht

   Tot frustratie van de Belgische tijdritkampioen werden ze teruggefloten, ook al omdat Alpecin-Fenix druk bleef zetten en De Bondt niet mocht meerijden, waarna Philippe Gilbert (Lotto-Soudal) op de lokale lus na een harde en snelle koers de finale helemaal ontpopte. 

    

   Hij liep evenwel op 25 kilometer van de witte lijn op een schalkse counter van Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step). 

    

   Andere favorieten en outsiders konden hun achterwerk als het ware aanraken, maar het duo glipte meter per meter weg. Slechts één sterke klant nam nog de overzetboot: Edward Theuns (Trek-Segafredo).

   Van Aert en Evenepoel rijden weg van de rest

   Fotofinish is nu wel overduidelijk

   Het trio sprak meteen dezelfde taal, Alpecin-Fenix had te veel mannetjes opgerookt in dienst van Tim Merlier. 

    

   Voorin moest Evenepoel iets uit zijn mouw schudden, maar zijn prikjes waren te getelefoneerd en misten scherpte.

    

   "Als het vandaag lukt, dan zou het een verrassing zijn", vertelde Van Aert voor de start, maar hij regelde het sprintje volgens het boekje. 

    

   Met de thrillers van de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race in het achterhoofd lanceerde hij zelf weer zijn sprint, maar deze keer was hij krachtig genoeg om Theuns op een kwartwiel te houden. 

    

   De Belgische kampioen in het veld is dus ook de Belgische kampioen op de weg. De vraagtekens na zijn blindedarmontsteking zijn op minder dan een week voor de Tour weggeveegd.

   Bekijk de laatste kilometer van het BK

   Uitslag BK wielrennenUitslag BK wielrennen

     naamploegresultaat
   1Wout van AertTJV4:40:41
   2Edward TheunsTFS+0
   3Remco EvenepoelDQT+1
   4Jordi MeeusBOH+5
   5Milan MentenBWB+5
   6Tim MerlierAFC+5
   7Jasper De BuystLTS+5
   8Jasper StuyvenTFS+5
   9Oliver NaesenACT+5
   10Amaury CapiotARK+5

   Fase per fase

   1. 16 uur 53. Podium: Van Aert, Theuns, Evenepoel. Dan volgen Meeus, Menten, Merlier, De Buyst, Stuyven, Naesen en Capiot. .
   2. 16 uur 53. Zoals in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race lanceerde Van Aert vol vertrouwen zijn sprint. Oefening baart kunst, want nu was hij sterk genoeg om Theuns af te houden.  .
   3. 16 uur 52. Van Aert is dus Belgisch kampioen in het veld en op de weg.  .
   4. 16 uur 52. Van Aert! Ja, we krijgen geen herhaling van de Amstel: Van Aert wint met een kwartwiel. Hij trekt als Belgisch kampioen naar de Tour! .
   5. 16 uur 51. Van Aert schreeuwt het uit: is hij zeker? .
   6. 16 uur 51. Theuns kwam er alleszins langs, maar was zijn jump krachtig genoeg om Van Aert te remonteren? We spreken ons niet uit. .
   7. 16 uur 50. Het is een millimetersprint, nog maar eens! .
   8. 16 uur 50. Van Aert neemt de kop en opent. .
   9. 16 uur 50. Evenepoel, Van Aert en Theuns: zo gaan ze naar de rechte lijn. .
   10. 16 uur 50. Evenepoel waagt nog eens zijn kans, maar de scherpte ontbreekt. De anderen zitten nu in een zetel. Schrijven we brons al op? .
   11. Laatste km. Het gekwispel is volop aan de gang. Vooral Theuns springt van wiel naar wiel. Doet Evenepoel nog iets? Van Aert moet controleren. . 16 uur 49.
   12. 16 uur 48. Voorin versnelt Evenepoel nog even, maar Van Aert leest de schijnbeweging. Theuns gebruikt zijn verstand.  .
   13. 16 uur 48. Nog 2 kilometer: een sprint met z'n drieën hangt in de lucht. Als ze niet surplacen, is het voor hen.  .
   14. 16 uur 47. Van Aert legt een strak tempo op, achteraan versnelt Keukeleire.

    Van Aert legt een strak tempo op, achteraan versnelt Keukeleire

   15. 16 uur 47. Ook Evenepoel neemt nog enkele kopbeurten voor zijn rekening. In een sprint is hij kansloos.  .
   16. 16 uur 47.
   17. 16 uur 46. Nog 3 kilometer. Het verschil blijft status quo. Zoeken we de winnaar bij het trio? In de achtervolging leidt Campenaerts nu de dans.  .
   18. 16 uur 45. Op een groot mes jaagt Van Aert het tempo nog eens de hoogte in. Is hij zegezeker? In de Brabantse Pijl misrekende hij zich ook op Pidcock. Is Theuns deze keer de lachende derde?  .
   19. 16 uur 44. Wil of kan er niemand meewerken met Alpecin-Fenix? José De Cauwer.
   20. 16 uur 43. Nog 6 kilometer. Het blijft onvoorspelbaar, zoals een BK moet zijn. Het verschil bedraagt amper 12 seconden. Dit BK is toch zeer pittig en vooral razendspannend! Hamvraag: hoe sterk is Merlier nog?  .