Bingo voor Dries De Bondt! Hij legt 3 vluchtgezellen erop in Giro-sprintje

  Giro d'Italia: Rit 18
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 156 km
  location 13u49: Borgo Valsugana - 17u10: Treviso
  trophy Dries De Bondt
  einde
  startfinish
  020406080100120140156

   Het vele aanvalswerk van Dries De Bondt is eindelijk beloond in de Giro. Hij bleef samen met 3 andere vluchters net uit de greep van het peloton en was in Treviso net iets sneller dan Affini en Cort Nielsen. Het is de 3e zege voor Alpecin-Fenix in deze Giro.

   De 18e etappe in een notendop:

   • Verliezer van de dag: De sprinters. In de allerlaatste vlakke rit van deze Giro lieten de sprinters de kaas van hun brood eten. Cavendish en Démare zullen met een kater morgen opnieuw de bergen in duiken.
    
   • Opvallend: Het verschil tussen het peloton en de vluchters was nooit groot. Op 80 kilometer van het einde kwamen ze zelfs terug tot 1 minuut van de kopgroep. Achteraf blijkt dat de leiders een beetje aan het spelen waren met het peloton, want ze hielden nog een serieuze versnelling achter de hand.
    
   • Winnaar van de dag: Alpecin-Fenix. De ritzege van De Bondt is al de derde voor Alpecin-Fenix in deze Ronde van Italië. Eerst was er Van der Poel, dan Oldani en nu dus Bondteke.  Wat een Giro voor de Belgische ploeg!

   Kwartet draait sprinters een loer, De Bondt snel en uitgekookt

   Hij had het voorspeld voor de start van de rit: Dries De Bondt liet aan Renaat Schotte weten dat hij er alles aan zou doen om de voorspelde sprint te vermijden.

    

   De sprintersploegen wilden deze laatste kans op een massasprint nochtans niet laten liggen. Van bij de start controleerden de ploegen van Démare en Cavendish het peloton. Uiteindelijk gaven ze een viertal hun zegen om weg te rijden.

    

   Met Affini, Cort Nielsen, Gabburo en De Bondt bestond de kopgroep uit sterke hardrijders. Het peloton besefte dat en gunde de vluchters niet te veel voorsprong.  Het verschil bedroeg maximaal 2'45".

    

   Het viertal had blijkbaar goed ingedeeld, want na het laatste klimmetje op 50 kilometer van het einde konden ze nog versnellen. Wat eerst onmogelijk leek, werd zo plots toch realistisch.  

   Met een voorsprong van 1'20" kwamen ze op 20 kilometer van het einde op het lokale parcours. De bochten speelden daar in het voordeel van de vluchters. Hoeveel de sprintersploegen ook probeerden, ze kwamen amper dichter.


   Uiteindelijk besliste een sprint tussen de vier koplopers over de ritzege. Affini zette vroeg aan, De Bondt volgde in zijn spoor en slaagde erin de Italiaan op het nippertje te remonteren. Cort Nielsen was derde, Gabburo vierde.


   In het peloton kreeg Hindley op de valreep nog te maken met een lekke band, maar aangezien dat in de laatste drie kilometer gebeurde, verliest hij geen tijd ten opzichte van Carapaz. 

   Rituitslag Rit 18Rituitslag Rit 18

     naamploegresultaat
   1Dries De BondtAFC3:21:21
   2Edoardo AffiniTJV+0
   3Magnus CortEFE+0
   4Davide GabburoBCF+0
   5Alberto DaineseDSM+14
   6Arnaud DémareGFC+14
   7Davide CimolaiCOF+14
   8Mark CavendishQST+14
   9Fernando GaviriaUAD+14
   10Simone ConsonniCOF+14

   Fase per fase

   1. 17 uur 13. De top 5: 1) De Bondt 2) Affini 3) Nielsen 4) Gabburo 5) Dainese .
   2. 17 uur 12. Hindley binnen. Hindley is intussen ook over de streep gebold. Het is nog niet duidelijk wat er met hem gebeurd is. Het lijkt alleszins om een probleempje in de laatste drie kilometer te gaan. In dat geval wordt hij in dezelfde tijd als Carapaz geplaatst. .
   3. 17 uur 11. Wat een prachtige prestatie van de Belg! Het scheelde niet veel, maar hij houdt Affini af. .
   4. 17 uur 10. De Bondt pakt hem! De Bondt komt uit het wiel van Affini en wint nipt! .
   5. 17 uur 10. Affini zet aan. .
   6. 17 uur 10. De Bondt in derde positie. Ze maken zich klaar voor de sprint met vier. .
   7. 17 uur 09. Hindley met een probleem. Achteraan zien we plots Hindley stilstaan. Wat is daar gebeurd? .
   8. Ultimo chilometro. Het viertal heeft onder de vod nog 22". Ze mogen niet te veel pokeren. . 17 uur 08.
   9. 17 uur 08. Cort Nielsen won al etappes in de Vuelta en de Tour. Maakt hij zijn lijstje compleet met een zege in de derde grote ronde? .
   10. 17 uur 07. Halve minuut. Met nog 2,5 kilometer is de voorsprong een halve minuut.  .
   11. 17 uur 06. Vooraan probeert iedereen zich stilaan een klein beetje te sparen. Op deze manier maakt het peloton misschien toch nog een kans.  .
   12. 17 uur 05. Nog 4 kilometer. 45 seconden. Dat is de voorsprong van de vier koplopers. Ze mogen niet stilvallen. .
   13. 17 uur 04. De groep Lopez rijdt intussen 2' achter het eerste peloton. De Spanjaard gaat plaatsen verliezen in het klassement. .
   14. 17 uur 03. Team UAE en Quick-Step doen er alles aan om het gat te dichten maar ze komen geen sikkepit dichter. Straf werk van de vier hardrijders vooraan. Nog 6 kilometer. .
   15. 17 uur 02. De Bondt is niet traag, maar ook Cort Nielsen heeft een straffe sprint. Dat lijken de voornaamste kanshebbers. Of kunnen Gabburo en Affini verrassen? .
   16. 17 uur . Het ziet er goed uit voor De Bondt en co. De voorsprong blijft stabiel rond de minuut. Het lijkt erop dat de winnaar vooraan zit. .
   17. 17 uur . Vergaerde: "Moeilijk opboksen tegen de echte sprintteams".

    Vergaerde: "Moeilijk opboksen tegen de echte sprintteams"

   18. 16 uur 59. De lead-out van mijn leven voor Edward (Theuns)? Dat zou mooi zijn. Maar hier zijn teams die helemaal rond een sprinter zijn gebouwd. Dan is het moeilijk om daar tegenop te boksen. Maar we proberen er het maximum uit te halen. Otto Vergaerde (Trek-Segafredo).
   19. 16 uur 58. Phil Bauhaus wordt in het tweede peloton gemeld. Dat is een sprinter minder.  Ook Sinkeldam zit in de Trek-groep. Als er al gesprint wordt in het peloton, zal Démare het dus zonder lead-out moeten doen. .
   20. 16 uur 55. Op de lange rechte stukken maakt het peloton toch wat tijd goed. Het verschil is 1 minuut op 11 kilometer van het einde. .