Vluchters Dombrowski en De Marchi verdelen de buit, Evenepoel verliest handvol seconden

  Giro d'Italia: Rit 4einde
  14 °C/>wegwedstrijd
  VertrekPiacenza - AankomstSestola -
  Afstand187 km
  0306090120150187

   De Amerikaan Joe Dombrowski heeft de zware en uitgeregende 4e etappe in de Giro gewonnen. De Italiaan Alessandro De Marchi neemt de roze leiderstrui over van zijn landgenoot Filippo Ganna. Bij de favorieten was João Almeida de grote verliezer.

   Rit 4 van de Giro in een notendop

   • Winnaars van de dag: Joe Dombrowski kwam als een groot talent de profs binnen, maar tot zijn 29e slaagde hij er enkel in in de Ronde van Utah te winnen. De Amerikaan gokte uitstekend door zich niet gek te laten maken door de aanval van onder meer Quinten Hermans. Maar uiteindelijk was hij samen met Alessandro De Marchi de sterkste van een reusachtige kopgroep. De Italiaan kon Dombrowski op de slotklim niet bijhouden, maar mag op zijn 34e wel voor het eerst het roze aantrekken.
    
   • Verliezer van de dag: Het kwartet Bernal, Vlasov, Carthy en Landa kwam van de grote namen het beste voor de dag. Jongens als Evenepoel en Yates konden de schade nog enigszins beperken, maar dat kan niet gezegd worden van João Almeida. De Portugees, vorig jaar 4e, krijgt in de eerste bergrit al meteen een serieuze lel.

   Vluchters redden het opnieuw

   Op de 4e dag van de Giro moest er al meteen geklommen worden, bovendien in hondenweer. Dat deerde Victor Campenaerts en Quinten Hermans duidelijk niet, want zodra de vlag neerdaalde, gingen ze met hun tweetjes aan.

    

   Het duurde bijna 40 kilometer voor de twee het gezelschap kregen van 23 andere aanvalslustigen. Daarbij met Louis Vervaeke en Pieter Serry nog 2 andere Belgen.

    

   Gemotiveerd door het succes van hun ploegmaat Van der Hoorn trok het Intermarché-duo Hermans-Taaramäe als eerste aan de bel. Omdat er geen reactie kwam, konden we algauw vaststellen dat Hermans virtueel in het roze reed. Maar was er meer mogelijk?

    

   Nee, integendeel. Op de volgende klim moest Hermans passen en ook het duo Taaramäe en Juul Jensen zou niet voorop blijven. De talmende achtervolgers hadden het dan toch beter getimed. Alessandro De Marchi en Joe Dombrowski vlogen hen nog voorbij. De Marchi kon Dombrowski dan wel niet bijhouden, hij houdt aan zijn onderneming wel het roze over.

   Landa en Bernal imponeren, Evenepoel beperkt schade

   In het peloton was het eerst lange tijd roze trui Ganna die het tempo had bepaald. Ineos was niet echt bezig met die trui te verdedigen en dus kregen de vluchters vrij spel.

    

   Bahrain Victorious nam in de finale over, wat de voorbode bleek van een aanval van Landa op de slotklim. Een imponerende Bernal, Vlasov en Carthy namen, met wat vertraging, de handschoen op.

    

   Evenepoel moest nog wat wennen aan de eerste klimkilometers in 10 maanden, maar hij zorgde er wel voor dat de schade beperkt bleef.

    

   Dat kon niet gezegd worden van zijn ploegmaat en medekopman Almeida, die 4'21" verloor op de groep-Bernal. Deceuninck-Quick Step mag zijn tactiek met 2 kopmannen dus al meteen omgooien.

   Roze trui De Marchi: "Ik kan wel huilen"

   Alessandro De Marchi neemt de roze trui over van zijn landgenoot Filippo Ganna. "Ik heb de hele dag met de roze trui in mijn hoofd gezeten", zegt hij. "Op een gegeven moment dacht ik dat ik mijn kans verspeeld had."

    

   "Ik zou er kapot van geweest zijn, maar uiteindelijk bleek de vaste regel te kloppen: geef nooit op."

    

   "Ik kan wel huilen. Dit is een kleine beloning voor de duizenden pogingen die ik heb gewaagd in mijn carrière van 11 jaar. Ik ga er proberen vol van te genieten."

    

   Dagwinnaar Joe Dombrowski (Team UAE) zat dan weer op een roze wolk. "Vorig jaar was een seizoen met ups en downs, maar nu heb ik de goede vorm te pakken", zei hij.

   "Normaal ben ik een renner voor de derde week van de Giro in het hooggebergte, maar ik neem elke ritzege met dank aan. Ik wist dat ik in het wiel van De Marchi moest blijven, want hij was een van de sterkste in de kopgroep."

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

   Fase per fase

   1. 17 uur 22. Nu komt Nibali pas binnen, samen met Buchmann, Soler en Hindley, de nummer 2 van vorig jaar. .
   2. 17 uur 21. Het verlies van Evenepoel is uiteindelijk 11 seconden. Ook Yates, Bardet en Dan Martin zaten in dat groepje. .
   3. 17 uur 21. Evenepoel lijkt het verlies te beperken tot een 15-tal seconden. Bernal neemt de groep met toppers op sleeptouw, voor Vlasov, Landa en Carthy. .
   4. 17 uur 20. Roze voor De Marchi. De Marchi beperkt het verlies en verzekert zich van het roze. Toch ook een mooi moment voor de Italiaan. De renners druppelen een voor een binnen, met Vervaeke op de 4e plaats. .
   5. 17 uur 19. Behoedzaam in de gladde straten van Sestola komt Dombrowski binnen, voor de grootste zege van zijn carrière. .
   6. 17 uur 19. Evenepoel wordt nu in beeld gebracht, op kop van een achtervolgende groep. Daar zou dan ook Yates moeten zitten. .
   7. Laatste km. Dombrowski is aan de laatste kilometer begonnen. De ritzege lijkt een zekerheid, maar heeft hij ook genoeg voor het roze? Dan moet hij De Marchi op 35 seconden zetten. . 17 uur 18.
   8. 17 uur 18. Landa, Bernal en Carthy, dat zijn de 3 grote namen momenteel. Vlasov probeert een gaatje te dichten. Ciccone hangt er een beetje als toevallige passant bij. .
   9. 17 uur 17. Bernal gaat op en over Vlasov. De Colombiaan is goed! Inmiddels geen spoor van Evenepoel, wel van Carthy, die een serieus gat dicht. .
   10. 17 uur 16. Landa is snel tot bij Ciccone gekomen, maar die wil niet meewerken. Vanuit de achtergrond reageert Vlasov. .
   11. 17 uur 15. Het is van da: daar is Landa! Mikel Landa wil het werk van zijn ploegmaats een staartje geven. De Spanjaard valt als eerste van de favorieten aan. Niemand is meteen geneigd (of bij machte?) om hem bij te benen. .
   12. 17 uur 13. De Marchi staat bekend om zijn verbetenheid, maar nu ziet hij Dombrowski toch steeds kleiner worden. De renner van UAE heeft nog iets meer dan 3 kilometer om zoveel mogelijk afstand te nemen. Of is hij enkel met de ritzege bezig? .
   13. 17 uur 11. Dubbelslag Dombrowski? Dombrowski rijdt beetje bij beetje weg van De Marchi. De Amerikaan moet wel 40 seconden goedmaken op de Italiaan als hij ook het roze wil pakken. .
   14. 17 uur 10. In het peloton neemt Ciccone, de laatste winnaar in Sestola, een kleine voorsprong. .
   15. 17 uur 10. De Marchi en Dombrowski rijden Taaramae en Juul Jensen zonder veel boe of ba voorbij. Op de steilste stukken heeft De Marchi het wel lastig. .
   16. 17 uur 09. Het leek er eerst op dat Hermans het roze zou overnemen, daarna was het Taaramae en nu is het De Marchi die kandidaat nummer 1 is. Maar misschien heeft deze etappe nog wel een laatste verrassing in petto? .
   17. 17 uur 09. De Marchi en Dombrowski zijn bijna bij Taaramae en Juul Jensen. Vervaeke heeft dat tempo niet kunnen volgen. .
   18. 17 uur 08. Almeida lost. Terwijl Evenepoel zich schuilhoudt in het peloton, moet Almeida lossen. De nummer 4 van vorig jaar. Dit zorgt er wel voor dat van alle klassementsrenners Evenepoel nu virtueel de best geplaatste is. De andere grote namen zijn wel mee: Carthy, Bernal, Landa, Vlasov, Yates en zelfs Nibali. .
   19. 17 uur 06. In het peloton haakt na roze trui Ganna, die veel had gewerkt, nu ook Tobias Foss af. De Noor zal vanochtend misschien gedacht hebben dat hij wel eens het roze kon overnemen. Ook Almeida heeft trouwens weinig overschot. Zullen de anderen hiervan profiteren? .
   20. 17 uur 06. De Marchi is het gretigst in de achtervolging. Vervaeke moest een gaatje dichten aan de voet, maar hij is wel goed mee nu. Ook Dombrowski gaat nog mee. .