Vluchters Dombrowski en De Marchi verdelen de buit, Evenepoel verliest handvol seconden

  Giro d'Italia: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 187 km
  location 12:22: Piacenza - 17:20: Sestola
  trophy Joe Dombrowski
  einde
  startfinish
  0306090120150187

   De Amerikaan Joe Dombrowski heeft de zware en uitgeregende 4e etappe in de Giro gewonnen. De Italiaan Alessandro De Marchi neemt de roze leiderstrui over van zijn landgenoot Filippo Ganna. Bij de favorieten was João Almeida de grote verliezer.

   Rit 4 van de Giro in een notendop

   • Winnaars van de dag: Joe Dombrowski kwam als een groot talent de profs binnen, maar tot zijn 29e slaagde hij er enkel in in de Ronde van Utah te winnen. De Amerikaan gokte uitstekend door zich niet gek te laten maken door de aanval van onder meer Quinten Hermans. Maar uiteindelijk was hij samen met Alessandro De Marchi de sterkste van een reusachtige kopgroep. De Italiaan kon Dombrowski op de slotklim niet bijhouden, maar mag op zijn 34e wel voor het eerst het roze aantrekken.
    
   • Verliezer van de dag: Het kwartet Bernal, Vlasov, Carthy en Landa kwam van de grote namen het beste voor de dag. Jongens als Evenepoel en Yates konden de schade nog enigszins beperken, maar dat kan niet gezegd worden van João Almeida. De Portugees, vorig jaar 4e, krijgt in de eerste bergrit al meteen een serieuze lel.

   Vluchters redden het opnieuw

   Op de 4e dag van de Giro moest er al meteen geklommen worden, bovendien in hondenweer. Dat deerde Victor Campenaerts en Quinten Hermans duidelijk niet, want zodra de vlag neerdaalde, gingen ze met hun tweetjes aan.

    

   Het duurde bijna 40 kilometer voor de twee het gezelschap kregen van 23 andere aanvalslustigen. Daarbij met Louis Vervaeke en Pieter Serry nog 2 andere Belgen.

    

   Gemotiveerd door het succes van hun ploegmaat Van der Hoorn trok het Intermarché-duo Hermans-Taaramäe als eerste aan de bel. Omdat er geen reactie kwam, konden we algauw vaststellen dat Hermans virtueel in het roze reed. Maar was er meer mogelijk?

    

   Nee, integendeel. Op de volgende klim moest Hermans passen en ook het duo Taaramäe en Juul Jensen zou niet voorop blijven. De talmende achtervolgers hadden het dan toch beter getimed. Alessandro De Marchi en Joe Dombrowski vlogen hen nog voorbij. De Marchi kon Dombrowski dan wel niet bijhouden, hij houdt aan zijn onderneming wel het roze over.

   Landa en Bernal imponeren, Evenepoel beperkt schade

   In het peloton was het eerst lange tijd roze trui Ganna die het tempo had bepaald. Ineos was niet echt bezig met die trui te verdedigen en dus kregen de vluchters vrij spel.

    

   Bahrain Victorious nam in de finale over, wat de voorbode bleek van een aanval van Landa op de slotklim. Een imponerende Bernal, Vlasov en Carthy namen, met wat vertraging, de handschoen op.

    

   Evenepoel moest nog wat wennen aan de eerste klimkilometers in 10 maanden, maar hij zorgde er wel voor dat de schade beperkt bleef.

    

   Dat kon niet gezegd worden van zijn ploegmaat en medekopman Almeida, die 4'21" verloor op de groep-Bernal. Deceuninck-Quick Step mag zijn tactiek met 2 kopmannen dus al meteen omgooien.

   Roze trui De Marchi: "Ik kan wel huilen"

   Alessandro De Marchi neemt de roze trui over van zijn landgenoot Filippo Ganna. "Ik heb de hele dag met de roze trui in mijn hoofd gezeten", zegt hij. "Op een gegeven moment dacht ik dat ik mijn kans verspeeld had."

    

   "Ik zou er kapot van geweest zijn, maar uiteindelijk bleek de vaste regel te kloppen: geef nooit op."

    

   "Ik kan wel huilen. Dit is een kleine beloning voor de duizenden pogingen die ik heb gewaagd in mijn carrière van 11 jaar. Ik ga er proberen vol van te genieten."

    

   Dagwinnaar Joe Dombrowski (Team UAE) zat dan weer op een roze wolk. "Vorig jaar was een seizoen met ups en downs, maar nu heb ik de goede vorm te pakken", zei hij.

   "Normaal ben ik een renner voor de derde week van de Giro in het hooggebergte, maar ik neem elke ritzege met dank aan. Ik wist dat ik in het wiel van De Marchi moest blijven, want hij was een van de sterkste in de kopgroep."

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4