Ga naar de inhoud
Pedersen troeft de wereldkampioen af in de sprint.

Gent - Wevelgem klassement

naamresultaatploeg
1
Mads Pedersen
5:36:00
Lidl - TrekLTK
2
Mathieu van der Poel
+0
Alpecin - DeceuninckADC
3
Jordi Meeus
+16
BORA - hansgroheBOH
4
Jasper Philipsen
+16
Alpecin - DeceuninckADC
5
Jonathan Milan
+16
Lidl - TrekLTK
6
Olav Kooij
+16
Team Visma - Lease a BikeTVL
7
Biniam Girmay
+16
Intermarché - WantyIWA
8
Tim Merlier
+16
Soudal - Quick-StepSOQ
9
Dylan Groenewegen
+16
Team Jayco - AlUlaJAY
10
Matteo Trentin
+16
Tudor Pro Cycling TeamTUD
teams en deelnemers
teams en deelnemers

Mads Pedersen kraakt de code en klopt Mathieu van der Poel in Gent-Wevelgem in een sprint-à-deux

 zo 24 maart 2024 16:26
Gent - Wevelgem
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
253.1 km
10:51 Zonnebeke - 16:26 Wevelgem
Mads Pedersen
einde
 1. 0
 2. 40
 3. 80
 4. 120
 5. 160
 6. 200
 7. 253.1

  Game, set en Mads! Mads Pedersen (Lidl-Trek) heeft Gent-Wevelgem na een titanenduel met Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) gewonnen. De Deense ex-wereldkampioen animeerde de koers met de regerende wereldkampioen en was de snelste in de sprint. Van der Poel had door het tactische spelletje van Lidl-Trek al veel energie verbruikt. Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) werd derde.

  De 86e Gent-Wevelgem in een notendop:

  • Winnaar van de dag: In blok de perfecte koers rijden, dan de sterkste op de laatste keer Kemmelberg én in de sprint in Wevelgem. Mads Pedersen en zijn ploegmaats van Lidl-Trek hebben de code gekraakt om Van der Poel af te matten en te kloppen. 

   

  • Verliezer van de dag: Gekoerst en verloren, maar wel geanimeerd. Mathieu van der Poel brak de koers open bij de eerste Kemmelberg en bracht zo het elitegroepje tot stand waaruit hijzelf en Pedersen als enigen overleefden. In de finale met de op papier snellere Deen erbij bleef de Nederlander ook doorrijden.

   

  • Statistiek: Na zijn zege in 2020 is dit de 2e Gent-Wevelgem op het palmares van ex-wereldkampioen Pedersen. Hij is pas de 4e niet-Belg die deze klassieker meer dan één keer weet te winnen. Peter Sagan, Mario Cipollini (beiden 3 keer) en Guido Bontempi (2 keer): geen slechte voorgangers om tussen te prijken. 

  Waaierintermezzo zorgt niet voor definitieve schifting

  Veel wind, regen en zelfs hagel? De weersvoorspellingen beloofden een heroïsche editie van Gent-Wevelgem. Al zou enkel dat eerste element vandaag een rol spelen.

   

  De renners kregen geen druppel regen te verwerken, waardoor het tot in De Moeren al bij al rustig bleef. Daar barstte de waaieroorlog los, die slachtoffers maakte maar niet voor een definitieve schifting zorgde. 

   

  Outsiders Jan Tratnik en Jonathan Narvaez zagen hun kansen in rook opgaan door valpartijen in de nervositeit. Een elitewaaier vormde zich, met in die fase al een bedrijvige Mathieu van der Poel

   

  Dat bleek allemaal voorspel, want bij het aansnijden van de heuvelzone troepte het weer samen. Lang zou dat alleen niet duren.

  Lidl-Trek versmacht Van der Poel in blok, Pedersen maakt het af

  Al op de eerste keer Kemmelberg ontbond Van der Poel zijn duivels nog maar eens. Daar vormde zich niet meteen een ideale situatie, want Lidl - Trek was sterk vertegenwoordigd in de nieuwe elitegroep.

   

  Het trio Mads Pedersen, Jasper Stuyven en Jonathan Milan was klaar om de wereldkampioen het vuur aan de schenen te leggen. Die laatste opende de afmattingsslag met een lange aanval. 

   

  Van der Poel dichtte het gat, maar dat betekende een eerste krasje op de carrosserie. Het drietal van Lidl-Trek werd wel een tweetal door een lekke band voor Stuyven op de plugstreets

   

  Op de laatste 2 Kemmelbergen toonde Pedersen al dat hij in orde was, zeker door op die allerlaatste Van der Poel te laten harken in zijn wiel. Milan en Pithie waren overboord: met 2 doken ze de finale in.

  Het jagende peloton met de sprintkanonnen kwam nog wel dichter, maar een prangertje werd het eigenlijk nooit.


  Dat was de sprint tussen Pedersen en Van der Poel wel. Vanop de kop maakte de Deen er een machtssprint van. De Nederlander kwam nog wel half langszij en moest dan toch gaan zitten. 


  Pedersen was de sterkste in de finale én in de sprint en mocht zo een 2e Gent-Wevelgem bijschrijven op zijn palmares. Van der Poel eindigt hier een eerste keer op het podium en ook Jordi Meeus deed dat met een knappe 3e plaats vanuit het peloton.

  Gerelateerd:

  Uitslag Gent - Wevelgem

  naamresultaatploeg
  1
  Mads Pedersen
  5:36:00
  Lidl - TrekLTK
  2
  Mathieu van der Poel
  +0
  Alpecin - DeceuninckADC
  3
  Jordi Meeus
  +16
  BORA - hansgroheBOH
  4
  Jasper Philipsen
  +16
  Alpecin - DeceuninckADC
  5
  Jonathan Milan
  +16
  Lidl - TrekLTK
  6
  Olav Kooij
  +16
  Team Visma - Lease a BikeTVL
  7
  Biniam Girmay
  +16
  Intermarché - WantyIWA
  8
  Tim Merlier
  +16
  Soudal - Quick-StepSOQ
  9
  Dylan Groenewegen
  +16
  Team Jayco - AlUlaJAY
  10
  Matteo Trentin
  +16
  Tudor Pro Cycling TeamTUD

  Fase per fase

  16:29

  Pedersen klopt Van der Poel in spannend sprintje en wint Gent-Wevelgem

  16:28

  Even kwam Van der Poel nog half naast Pedersen, maar helemaal erover kwam de wereldkampioen nooit meer na die machtsprint van de Deen. Plek 3 gaat knap naar Jordi Meeus in het peloton. 

  16:26

  Pedersen haalt het!

  Op 50 meter zet Van der Poel zich neer, Pedersen pakt de winst in Gent-Wevelgem na een prangend sprintje! Op de laatste Kemmelberg was hij de beste en ook in de sprint was dat zo. 

  16:26

  Van heel erg ver gaat Pedersen aan. 

  16:26

  Pedersen heeft er geen belang mee om het tempo te laten zakken, Van der Poel moet vanuit zijn wiel komen met een explosie. Nog 500 meter. 

  16:25

  Laatste km.

  Net voor de rode vod neemt Pedersen nog over van Van der Poel. Zo gaan we de slotkilometer in. 

  16:24

  Het blijft goed ronddraaien bij Pedersen en Van der Poel. De wereldkampioen zou er graag een explosieve sprint van maken, de ex-wereldkampioen misschien een machtsprint. 

  16:23

  Nog 3 kilometer

  Wie begint er als eerste te pokeren vooraan? Nu is het daar nog wat vroeg voor, maar er is wel wat ruimte om in de slotkilometer te spelen. 

  16:22

  Het is drummen geblazen in de technische passage door Menen. In het peloton dan toch, waar de treintjes zich groeperen voor de sprint om plek 3. 

  16:21

  Er valt een gat in het peloton met 2 werkmieren die los komen. Zo is het kalf helemaal verdronken natuurlijk. 

  16:21

  Nog 5 km te gaan en nu valt het niet meer stil in het peloton. Ze komen dichter en dichter bij Van der Poel en Pedersen, maar het verschil blijft 47 seconden. 

  16:17

  Iets proberen voor de sprint? Dat is quasi onmogelijk met z'n tweeën in de vlakke finale. Interessant om te weten is dat Pedersen en Van der Poel nog niet eerder tegen elkaar gesprint hebben voor een zege uit een klein groepje. Moeilijk te voorspellen dus wie het zal halen. 

  16:15

  Nog 10 kilometer

  De regenboogtrui of de regenboogbandjes: wie voegt Gent-Wevelgem 2024 toe aan zijn palmares? Van der Poel en Pedersen beginnen aan de laatste 10 km met een minuut bonus. 

  16:14

  Ze hebben geen schijn van een kans in het peloton tegen deze 2 met die rugwind.

  Renaat Schotte op de motor
  16:13

  De tegenaanvallers worden opgeslokt door het peloton, wie doet er nog een gooi naar plek 3?

  16:12

  Tegenaanvallers gegrepen

  Daar is dan toch eindelijk de samensmelting achter de 2 leiders. Visma-Lease a Bike en Soudal-Quick Step hebben de handen in elkaar geslagen. 

  16:11

  Een teken aan de wand voor het peloton. Ze zien hen rijden, maar krijgen Turner, Page, Pithie en Turgis niet te pakken. 1'15" is nog steeds de achterstand van de grote groep op Pedersen en Van der Poel, 5" blijft het op de 4 daartussen.

  16:08

  Snelle mannen die nog zeker mee zijn in het peloton: Merlier, Kooij, Philipsen, Girmay, Meeus en Matthews.