Ga naar de inhoud

Outsider Kim de Baat wint het BK, toppers laten zich in de luren leggen

 zo 26 juni 2022 14:06
BK wielrennen (vrouwen)
Wegwedstrijd
120 km
11:00 Middelkerke - 14:06 Middelkerke
Kim de Baat
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120

  Kim de Baat (Plantur-Pura) heeft de kans van haar leven gegrepen op het BK in Middelkerke. De Baat was de snelste van een kopgroep van 7 vrouwen na een vreemd Belgisch kampioenschap. Lotte Kopecky (SD Worx) en de andere favorietes speelden niet mee voor de medailles.

  Het BK bij de vrouwen in een notendop:

  • Winnaar van de dag:  Kevin De Bruyne is niet langer de enige 'KDB' in ons land. Kim de Baat sprintte naar de overwinning na een ijzersterke koers en mag een jaar lang de Belgische driekleur dragen.
  • Verliezer van de dag: Geen 3e titel op rij voor Lotte Kopecky. Ze koerste achter de feiten aan en kon nooit meespelen voor de medailles. Na afloop gaf ze een gelaten indruk.
  • Opvallend: Belgisch kampioene Kim de Baat heeft Nederlandse roots. Pas in 2015 nam ze de Belgische nationaliteit aan.

  Koningin op de Koninginnelaan

  Simply the best. Kim de Baat kroonde zich op de Konginnelaan in Middelkerke tot Belgisch kampioene op de weg na een ijzersterke koers. 

   

  Tot drie keer toe ging de 31-jarige renster van Plantur-Pura mee in de aanval. Twee keer werd ze gegrepen, de derde keer zong haar vlucht het wel uit tot het einde.

   

  Nochtans leek de aangekondigde massasprint lange tijd onafwendbaar. Pas in de laatste 10 kilometer reed het groepje met Kim de Baat weg. Daarbij ook nog Fien Van Eynde, Sara Maes, Julie Hendrickx, Fauve Bastiaenssen en Lone Meertens.

   

  Het leek een zoveelste wanhoopspoging om de massaspurt in extremis nog te voorkomen, maar het peloton aarzelde. Niemand durfde het aan om met topfavorietes Lotte Kopecky en Shari Bossuyt naar de streep te gaan.

   

  Daardoor kreeg het zestal plots de kans van hun leven om Belgisch kampioene te worden. Alleen Alana Castrique leek hen nog te kunnen bedreigen, de Cofidis-renster was de enige die het gat met de koplopers nog kon dichten.

   

  Castrique trok de inspanning door en ging al heel vroeg aan. Te vroeg, want daardoor ontpopte ze zich tot de ideale lead-out van Kim de Baat. 

   

  De 31-jarige De Baat knalde op en over Castrique en sprintte naar de overwinning. Fien Van Eynde werd 2e, Sara Maes mocht mee op het podium als 3e.

  Ontgoocheling overheerst bij Van Eynde, Maes dolblij met podiumplek

  • Fien van Eynde (2e): "Ik had eigenlijk niet veel verwachtingen voor dit BK, maar als je dan vooraan zit in de laatste kilometer dan ga je om te winnen", vertelde de 23-jarige renster van IBCT. "Ik wist dat ik het wiel van Kim (de Baat) moest hebben, want zij is het meest ervaren. Helaas zat ik op kop, een stom foutje."

   "Nu overheerst de ontgoocheling even. Het is de eerste keer dat ik een finale rijd op een kampioenschap, dat is natuurlijk leuk om mee te maken. Maar als je er zo dichtbij bent, is dit altijd even zuur." Toch kijkt ze al uit naar de toekomst: "Ik heb getoond dat ik het kan, dus dit smaakt naar meer."
   
  • Sara Maes (3e): "Ik kan het nog niet geloven. Het moet nog even doordringen. Dit had ik nooit verwacht. Toen Kim de Baat aanzette, voelde ik dat ik er niet meer zou over geraken. Ik ben volledig door de muur gegaan."

   Maes blijft niet met lege handen achter. Ze kroonde zich tot Belgisch kampioene bij de U23. "Het is mijn eerste BK bij de U23, vorig jaar was het enorm moeilijk. Het was allemaal even te veel. Om nu op mijn eerste BK, meteen de trui te pakken, dat is echt ongelooflijk."
  Gerelateerd:

  Rituitslag BK wielrennen vrouwen

  naamresultaatploeg
  1
  Kim de Baat
  120 km in 2u56'19"
  2
  Fien Van Eynde
  z.t.
  3
  Sara Maes
  4
  Julie Hendrickx
  5
  Fauve Bastiaenssen
  6
  Lone Meertens
  7
  Alana Castrique
  8
  Sanne Cant
  op 9"
  9
  Shari Bossuyt
  12"
  10
  Marith Vanhove

  Fase per fase

  14:08

  Fien van Eynde is tweede, Sara Maes staat nog mee op het podium.

  14:06

  De vrouwen van Plantur-Pura schreeuwen het uit en vallen in de armen van De Baat. Wat een ontlading.

  14:05

  De Baat wint!

  Kim De Baat is Belgisch Kampioene! Wat een verrassing! 

  14:05

  De Baat komt erop en erover!

  14:05

  Castrique gaat als eerste aan.

  14:05

  Op papier is Kim De Baat de snelste.

  14:05

  Dit is de kans van hun leven om Belgisch kampioene te worden!

  14:04

  Castrique komt aansluiten.

  14:04

  Vluchter wint!

  Onwaarschijnlijk! De vluchters gaan sprinten voor de zege. Kopecky en co hebben zich in de luren laten leggen.

  14:02

  Alana Castrique snelt weg naar het peloton, kan zij de oversteek nog maken?

  13:59

  De koplopers: Sara Maes, Lone Meertens, Julie Hendrickx, Kim De Baat, Fien Van Eynde

  13:57

  35 seconden!

  Krijgen de koplopers de kans van hun leven? De koersradio meldt plots 35 seconden! 

  13:56

  In het peloton wordt er geaarzeld! Is iedereen bang van Lotte Kopecky?

  13:55

  Ouch! Lien Lanssens komt hard ten val op de tramsporen

  13:53

  De koplopers hebben misschien toch wel een kans. Door het gebrek aan organisatie in het peloton krijgen ze 20 seconden voorsprong.

  13:49

  Opnieuw Kim De Baat

  Wat een koers rijdt Kim De Baat! Ze zit al voor de derde keer mee in een ontsnapping. Dit keer krijgt ze Julie Hendrickx en Fauve Bastiaenssen mee.

  13:46

  Het blijft aanvallen regenen. Nu is het de beurt aan een viertal rensters. Nog 11 km.

  13:44

  Laatste ronde!

  De volgende keer dat de rensters de finish passeren is het voor echt. Bij het ingaan van de laatste ronde versnelt er een renster van AG Insurance NXGT.