Ga naar de inhoud

Amstel Gold Race klassement

naamresultaatploeg
1
Michal Kwiatkowski
6:01:19
INEOS GrenadiersIGD
2
Benoît Cosnefroy
+0
AG2R - Citroën TeamACT
3
Tiesj Benoot
+10
Jumbo - VismaTJV
4
Mathieu van der Poel
+20
Alpecin - FenixAFC
5
Alexander Kamp
+20
Trek - SegafredoTFS
6
Kasper Asgreen
+20
Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST
7
Michael Matthews
+20
Team BikeExchange - JaycoBEX
8
Stefan Küng
+20
Groupama - FDJGFC
9
Marc Hirschi
+20
UAE Team EmiratesUAD
10
Dylan Teuns
+20
Bahrain VictoriousTBV
teams en deelnemers

Ineos lacht nu wel na fotofinish en jurydebacle: Kwiatkowski klopt Cosnefroy, Benoot is 3e

 zo 10 april 2022 16:30
Amstel Gold Race
Wegwedstrijd
7 °C
249.7 km
10:26 Maastricht - 16:27 Berg en Terblijt
Michal Kwiatkowski
einde
 1. 0
 2. 40
 3. 80
 4. 120
 5. 160
 6. 200
 7. 249.7

  De Amstel Gold Race heeft weer een tumultueuze ontknoping gekregen: Benoît Cosnefroy (AG2R-Citroën) werd na een millimetersprint door de koersradio uitgeroepen tot winnaar, maar belandde van de hemel in de hel. Na een correctie stond Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) op het hoogste schavotje. Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) eindigde 3e.

  Amstel Gold Race in een notendop

  • Winnaar van de dag: Ineos Grenadiers had als enige ploeg twee mannetjes in het elitegroepje. De lepe Kwiatkowski sloop bij het begin van de laatste lus weg en maakte het in een benauwde sprint af. Pidcock speelde achter hem, op een rare oprisping na, de rol van voorbeeldige ploegmaat.

  • Verliezer van de dag: Cosnefroy mocht een dikke minuut lang genieten van de grootste zege in zijn carrière als prof. Toen viel hij van zijn wolkje. Hij had als enige het gat met Kwiatkowski gedicht, maar smeet op de streep zijn wiel net een halve seconde te laat vooruit.

  • Statistiek: Kwiatkowski won in de afgelopen vier jaar slechts twee koersen, maar die misstaan zeker niet op zijn intussen vrij aardige palmares. In 2020 schreef hij een bergrit in de Tour de France op zijn naam, en vandaag pakt hij zijn tweede Amstel Gold Race.

  • Opvallend: Vorig jaar eindigde de Amstel ook al in verwarring. Toen leek Pidcock de bloemen te pakken, maar duidde de finishfoto Van Aert als winnaar aan. De ontknoping van deze editie zal heel wat goedmaken voor de Britse sterrenformatie.

  Campenaerts steekt koers in brand en dooft zelf uit

  Zo kronkelig als het parcours was, zo rechtlijnig verliepen de eerste wedstrijduren. Een groep van zes man, met daarbij Van Poucke als enige Belg, mocht een hele poos vier minuten voor het peloton uit rijden. Daar onderhielden Alpecin, Ineos en UAE het tempo in dienst van hun kanonnen.

   

  Op iets minder dan 100 km van de streep wilde Campenaerts de koers in gang zwengelen. Hij maakte met Van Hooydonck in een mum van tijd de oversteek naar de kopgroep. Even maakte het peloton zich zorgen, maar Campenaerts had zijn hand lelijk overspeeld en verdween even snel uit beeld als hij gekomen was.

   

  Onoverzichtelijke ronde punten, geparkeerde auto's en een toeschouwer met een lange arm zorgden ondertussen voor brokken in een steeds nerveuzer wordend peloton. Van Hooydonck knalde zelfs ei zo na tegen een auto en was er op de Kruisberg aan voor de moeite. Turner ontvouwde daar de plannen van een indrukwekkend Ineos.

  Ineos speelt overmacht in finale meesterlijk uit

  Op de steile Keutenberg voerde een sterke Benoot de schifting door. Daar werd al duidelijk dat Van der Poel vandaag niet over bovenmenselijke krachten beschikte. Hij pikte als een van de laatsten aan bij een keurgroep van elf man. 

   

  Ineos had met Pidcock en Kwiatkowski de bovenhand, terwijl Asgreen, Benoot, Cosnefroy, Hirschi, Kamp, Küng, Matthews, Teuns en Van der Poel het alleen moesten klaren.

   

  Kwiatkowski glipte er bij het ingaan van de laatste lus vandoor. Een slim manoeuvre van de Pool, en enkel Cosnefroy kon na een felle klopjacht zijn wagonnetje aanhaken. 

   

  Een vreemde versnelling van Pidcock bracht Teuns in het spoor van het duo, maar onze landgenoot strandde op het plateau. Daarna trok Pidcock wel zijn helpersplunje aan en hield hij de vlucht van zijn maat in stand.

   

  Zo werd het dus een sprintje met z'n tweeën in Berg en Terblijt. Cosnefroy liet zich de kop opdringen, maar leek de opkomende Kwiatkowski toch af te houden. De wedstrijdradio duidde de Fransman aan als winnaar. 

   

  Het feest bij AG2R duurde een dikke minuut. De finishfoto toonde dat Kwiatkowski zijn jump net iets beter had getimed. De Pool pakte zijn tweede Amstel. Vermoedelijk vloeien er straks een pak meer Amstels door de keel van een ontnuchterde Cosnefroy.

  Reacties na de Amstel:

  Rituitslag Amstel Gold Race

  naamresultaatploeg
  1
  Michal Kwiatkowski
  6:01:19
  INEOS GrenadiersIGD
  2
  Benoît Cosnefroy
  +0
  AG2R - Citroën TeamACT
  3
  Tiesj Benoot
  +10
  Jumbo - VismaTJV
  4
  Mathieu van der Poel
  +20
  Alpecin - FenixAFC
  5
  Alexander Kamp
  +20
  Trek - SegafredoTFS
  6
  Kasper Asgreen
  +20
  Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST
  7
  Michael Matthews
  +20
  Team BikeExchange - JaycoBEX
  8
  Stefan Küng
  +20
  Groupama - FDJGFC
  9
  Marc Hirschi
  +20
  UAE Team EmiratesUAD
  10
  Dylan Teuns
  +20
  Bahrain VictoriousTBV
  Gerelateerd:

  Fase per fase

  16:31
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  16:30

  Cosnefroy lacht groen. Hij timet zijn jump een halve seconde te laat.

  16:29

  Correctie: Kwiatkowski wint!

  Wat is dit bitter voor Cosnefroy! De finishfoto toont toch een vrij duidelijke zege voor Michal Kwiatkowski. Daar slaat de wedstrijdradio de bal verschrikkelijk mis.

  16:28

  Bevestiging: Cosnefroy wint!

  Na enkele spannende momenten kan de vreugde losbarsten bij AG2R. Benoît Cosnefroy heeft de Amstel Gold Race van 2022 gewonnen!

  16:27

  Cosnefroy wint! Toch?

  Cosnefroy lijkt Kwiatkowski af te houden, maar op de streep komt de Pool bijzonder dicht. We zitten in dezelfde situatie als vorig jaar. Waar blijft de finishfoto?

  16:26

  Benoot lijkt derde te gaan worden. Cosnefroy wordt ondertussen de kop opgedrongen...

  16:25

  De vod!

  Kwiatkowski en Cosnefroy snijden de laatste kilometer aan!

  16:24

  Van der Poel, die geen bovenmenselijke indruk geeft, smijt zijn kaarten op tafel. Pidcock zoekt en vindt de juiste troef, Kwiatkowski en Cosnefroy mogen ervoor sprinten.

  16:23

  Benoot en Teuns zorgen voor een stroomstoot. Dat brengt de jagers weer wat dichter, tot Pidcock de boel lam legt.

  16:21

  20"

  Het blijft inderdaad speelbaar. Pokeren zullen ze vooraan niet moeten doen.

  16:20

  Als ze blijven rijden, kan het nog spannend worden.

  Karl Vannieuwkerke
  16:19

  Bemelerberg

  Voor de achtervolgers moet het hier gebeuren, op de laatste helling van de dag. Hirschi waagt een weifelende poging, maar die draagt niet ver.

  16:17

  Kwiatkowski won de Amstel al eens in 2015, toen in de regenboogtrui. Cosnefroy kan de eerste Franse winnaar worden sinds Bernard Hinault in 1981.

  16:15

  Pidcock speelt nu wel de perfecte ploegmaat. De Brit is een stoorzender in de achtervolging, die sowieso niet echt op gang komt.

  16:14

  30"

  Cosnefroy en Kwiatkowski kunnen het goed met elkaar vinden. Maken zij onder elkaar uit wie deze Amstel Gold Race wint?

  16:12
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  16:12

  Teuns kan de oversteek niet maken

  16:11

  Teuns maakt gebruik van de aanzet van Pidcock. Hij harkt al zijn krachten bij elkaar, maar kan het tweetal voorin niet inhalen.