Ga naar de inhoud

Jury heeft vergrootglas nodig, maar Wout van Aert wint de Amstel Gold Race

Amstel Gold Race
Wegwedstrijd
11 °C
218.6 km
12:13 Berg en Terblijt - 17:17 Berg en Terblijt
Wout van Aert
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 210
 9. 218.6

  Wout van Aert heeft in de Amstel Gold Race de kers op de taart van een fantastisch voorjaar gezet. Van Aert klopte in een bloedstollende sprint met zijn drieën Tom Pidcock en Maximilian Schachmann, al had de jury wel heel veel tijd nodig om de fotofinish te bestuderen. Het verschil tussen Van Aert en Pidcock was met het blote oog niet te zien.

  Bekijk de spannende sprint tussen Van Aert en Pidcock in de Amstel Gold Race

  De 55e editie van de Amstel Gold Race in een notendop:

  • Sleutelmoment: Hoe spannend kunnen de eerste 10 minuten NA de aankomst zijn? Niemand durfde Wout van Aert of Tom Pidcock uit te roepen tot winnaar. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat we zo lang moeten wachten", vertelde Michel Wuyts. De fans van Van Aert werden beloond: hij wint deze Amstel Gold Race.
  • Verliezer van de dag: Tom Pidcock mag je eigenlijk geen verliezer noemen, want de 21-jarige Brit is zonder twijfel de openbaring van dit voorjaar. Zijn naam komt wellicht ooit op deze erelijst, al moet je altijd met twee woorden spreken.
  • Opvallend: Jumbo-Visma en alle voorgangers jagen al sinds 2001 op een overwinning in de thuiskoers. Erik Dekker heeft eindelijk een opvolger. En met de overwinning van Marianne Vos bij de vrouwen is het een perfecte dag geworden voor de Nederlandse ploeg.

  Roglic imponeert, maar wordt genekt door pech

  Een WK? Een criterium? Een kermiskoers? Het afgesloten circuit in Valkenburg riep vooraf heel wat vragen op en de Amstel Gold Race kreeg in zijn coronajasje min of meer het voorspelbare scenario. 

   

  Op 60 kilometer van de finish werd de finale ontkurkt met het gedrag dat je in een kermiskoers ziet: een stortvloed aan aanvallen, maar de handrem werd nooit volledig gelost. 

   

  Op de voorlaatste passage van de Cauberg ontbond Primoz Roglic zijn duivels en vrijwel meteen wist iedereen hoe laat het was. 

   

  Maar bij de laatste beurt van dé scherprechter, op 18 kilometer van de finish, stond de Sloveense favoriet geparkeerd met materiaalpech. Geen nood, want net op dat moment voerde ploegmaat Wout van Aert de schifting door.

  Pidcock valt aan op 13 km van het einde, enkel Van Aert en Schachmann kunnen volgen

  Hoe nipt kan het verschil tussen de winnaar en de nummer 2 zijn?

  Verschillende favorieten kregen een draai om de oren, vooral Ineos Grenadiers sprong op de bagagedrager van onze landgenoot. Met Tom Pidcock, Michal Kwiatkowski en Richard Carapaz hadden ze 3 mannetjes mee en dat overtal speelden ze ook uit. 

   

  Ex-winnaar Kwiatkowski nam een intermezzo voor zijn rekening, maar op 12 kilometer van de aankomst rook Pidcock zijn moment. De Britse speelvogel kwispelde met zijn staart, alleen Van Aert en Maximilian Schachmann hadden een antwoord in huis. 

   

  Het trio sprak dezelfde taal, het elitepeloton kwam geen meter dichter. Een sprint met z’n drieën moest een winnaar aanduiden en na de Brabantse Pijl van woensdag wist iedereen dat Van Aert zich niet zegezeker mocht rekenen. 

   

  De kopman van Jumbo-Visma werd de kop opgedrongen en hield nu wel stand tegen Pidcock. Net lang genoeg? De Brit kwam op gelijke hoogte van Van Aert en met zijn zwieper maakte hij er een onwaarschijnlijke millimetersprint van. 

   

  Met het blote oog was het niet te zien, ook de fotofinish was een zelden geziene nagelbijter. Met Van Aert volgens de wedstrijdjury als winnaar.

  Bekijk het verslag:

  Van Aert: "Jury kwam me 2 minuten geleden zeggen dat ik heb gewonnen"

  Pidcock: "Nog geen finish-foto gezien"

  Vansevenant: "Als ik onder stoom kom val ik niet snel dicht"

  Van Aert: "Ik durfde het lang niet te geloven"

  Rituitslag Amstel Gold Race
  naamresultaatploeg
  1
  Wout van Aert
  5:03:29
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Tom Pidcock
  +0
  INEOS GrenadiersIGD
  3
  Maximilian Schachmann
  +0
  BORA - hansgroheBOH
  4
  Michael Matthews
  +3
  Team BikeExchangeBEX
  5
  Alejandro Valverde
  +3
  Movistar TeamMOV
  6
  Julian Alaphilippe
  +3
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  7
  Kristian Sbaragli
  +3
  Alpecin - FenixAFC
  8
  Michal Kwiatkowski
  +3
  INEOS GrenadiersIGD
  9
  Matej Mohoric
  +3
  Bahrain VictoriousTBV
  10
  Tosh Van der Sande
  +3
  Lotto - SoudalLTS

  Fase per fase

  1. 17 uur 30. Van Aert geeft nu ook een interview als winnaar. Hij heeft uitsluitsel gehad van de jury. .
  2. 17 uur 29.
  3. 17 uur 26. Er staat nog altijd "voorlopig" bij, maar we schenken het voordeel van de twijfel aan onze landgenoot. .
  4. 17 uur 25. Van Aert! Wout van Aert wordt uitgeroepen tot winnaar. Wat een zinderende ontknoping.  .
  5. 17 uur 23. Ik heb nog nooit meegemaakt dat het zo lang duurt. Michel Wuyts .
  6. 17 uur 21. Denk aan de sprint van de vrouwen in de Brabantse Pijl. De camera op de finish en de finishfoto zijn twee andere werelden. Het blijft een nagelbijter! .
  7. 17 uur 21. Het is bijzonder lang wachten op het verdict... Michel Wuyts .
  8. 17 uur 19. Het frontale beeld zegt Van Aert, het beeld op de finish geeft Pidcock het voordeel... Er is nog altijd geen uitsluitsel. .
  9. 17 uur 18. Van Aert juicht en lijkt zeker, maar dat durven wij nog niet te zeggen. .
  10. 17 uur 17. De wedstrijdradio zegt Van Aert, maar het is echt niet te zien. Afwachten dus. .
  11. 17 uur 17. Het is een millimetersprint tussen Pidcock en Van Aert. We hebben een finishfoto nodig! .
  12. 17 uur 16. Van Aert opent de sprint van vrij ver. .
  13. 17 uur 15. Ze gaan nu toch een beetje spelen. Van Aert wordt de kop opgedrongen, Pidcock en Schachmann zitten in zijn spoor. Uit de achtergrond komt niemand terug. .
  14. Laatste km. Daar is de vod. Woensdag hadden we Van Aert al min of meer opgeschreven. Dat zullen we nu niet doen. Een ezel... . 17 uur 15.
  15. 17 uur 15. Schachmann probeert nog weg te raken, maar plannetje mislukt.

   Schachmann probeert nog weg te raken, maar plannetje mislukt

  16. 17 uur 14. Nog 2 kilometer. Schachmann speculeert niet op zijn sprint en op zijn versnelling zit veel snee. Van Aert gaat tot het uiterste, Pidcock zit in de ideale positie. .
  17. 17 uur 13. Al schuddebollend lijkt Schachmann telkens neen te zeggen, maar misschien wordt het straks volmondig ja. De Duitser is niet traag, integendeel. Niemand mag zich zegezeker rekenen.  .
  18. 17 uur 12. De jacht geraakt niet georganiseerd. Astana wil nog voor Aranburu, maar het vet is ook van de soep bij Fuglsang en Loetsenko. Er zit geen lijn in. .