Ga naar de inhoud
Lorena Wiebes dacht dat ze zegezeker was, maar het is Vos die wint.
Op de fotofinish is duidelijk te zien dat Vos met een ultieme jump voorbij Wiebes gaat

Niet te geloven! Lorena Wiebes juicht te vroeg, Marianne Vos wint ultiem nog de Amstel Gold Race

 zo 14 april 2024 14:11
Amstel Gold Race (vrouwen)
Amstel Gold Race (vrouwen)
Helling
157.6 km
10:01 Maastricht - 14:25 Berg en Terblijt
Marianne Vos
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 140
 9. 157.6

  Een finish die nog lang zal nazinderen. Zeker in het hoofd van Lorena Wiebes, die na een elitesprint naar de overwinning leek te vliegen in haar gedroomde Amstel Gold Race, maar de Nederlandse juichte te vroeg. Terwijl de sprintster van SD Worx-Protime haar armen in de lucht stak, gooide Marianne Vos haar fiets ultiem nog voorbij die van haar landgenote. Een ferme plottwist aan het einde van een bizarre en ingekorte Gold Race.

  Het werd een tumultueuze dag in Nederlands Limburg. Alles verliep rustig met een paar aanvalspogingen, maar na een uur koers werd de koers plots stilgelegd. 

   

  Een politiemotor uit de koers was betrokken bij een verkeerongeluk met een wagen. Politiewagens en ambulances moesten langs het peloton rijden waardoor een neutralisatie de enige optie was. 

  Het ongeluk gebeurde rond de Bergseweg, een helling op het parcours, dus moest de organisatie knopen doorhakken. Na meer dan een uur viel de beslissing om met het peloton geneutraliseerd naar Valkenburg te rijden. 

   

  Daar stonden niet de geplande 4 lokale ronden op het programma, maar slechts 3. Zo werd er nog maar 55 kilometer gekoerst. 

   

  De vrouwen grepen iedere kans om aan te vallen. Bij de eerste passage over de Cauberg plaatste Elisa Longo Borghini een eerste echte aanval, maar dat leverde niet veel op.

  Het zestal dat wegreed op de Cauberg werd op de volgende helling opgeraapt. Op die Geulhemmerberg reden drie nieuwe rensters weg: Eva van Agt, Ricarda Bauernfeind en Yara Kastelijn. 

   

  Achter hen viel het volledig stil. In een mum van tijd kregen ze anderhalve minuut voorsprong. 

   

  Het was wachten op een volgende passage over de Cauberg, bij het ingaan van de slotronde. Opnieuw plaatste Elisa Longo Borghini een aanval, maar andermaal zonder succes.

   

  Wanneer de bel weerklonk aan de streep, was het peloton compact, op een dikke halve minuut van de drie leidsters. 

  SD Worx-Protime grijpt naast de zege

  Het peloton kwam erg dicht bij Van Agt, Bauernfeind en Kastelijn, maar de drie aanvalsters kregen plots weer een minuut bonus. Het zag er even erg goed uit voor het drietal. 

   

  Dat was tot SD Worx-Protime (eindelijk) initiatief nam. Niet een van de knechten, maar wereldkampioene Lotte Kopecky deed kopwerk. Ze maakte al geen fantastische indruk bergop. 

   

  Ook Ellen van Dijk (Lidl-Trek) deed nog een stevige kopbeurt. Daardoor hadden de drie leidsters amper 10 seconden voorsprong aan de voet van de Cauberg. 

   

  De jus leek verdwenen te zijn bij veel rensters. Het gaatje ten opzichte van het drietal werd gedicht, maar niemand kon een splijtende demarrage plaatsen. 

   

  Zo'n 20 rensters, zonder een leeggereden Kopecky, kwamen samen boven. Lorena Wiebes overleefde zonder problemen. 

   

  Niemand kon nog het verschil maken. Demi Vollering hield het tempo hoog waardoor een gereduceerd peloton naar de streep ging. 

   

  Longo Borghini ging als eerste aan, maar met wind op kop was ze een vogel voor de kat. Wiebes wurmde zich tussen de Italiaanse en de dranghekkens en was op weg naar de zege. 

   

  De Nederlandse sprintte uitstekend, maar juichte al op 15 meter van de streep. Een sluwe Marianne Vos was meegegaan in haar spoor en ging met een jump nog voorbij Wiebes. 

   

  Zo is het de 36-jarige Marianne Vos die aan het feest is in eigen land.

  Uitslag Amstel Gold Race (vrouwen)

  naamresultaatploeg
  1
  Marianne Vos
  in 2u35'02"
  2
  Lorena Wiebes
  3
  Ingvild Gåskjenn
  4
  Pfeiffer Georgi
  5
  Elisa Longo Borghini
  6
  Eleonora Gasparrini
  7
  Ashleigh Moolman Pasio
  8
  Amber Kraak
  9
  Yara Kastelijn
  10
  Soraya Paladin

  Fase per fase

  14:17

  3e plaats voor Gaskjenn

  Naast Vos en Wiebes staat de verrassende Ingvild Gaskjenn ook op het podium. Dat is een knappe prestatie van de Noorse. 

  14:14

  Demi Vollering hield het tempo hoog in de laatste rechte lijn waardoor niemand nog aanviel. Longo Borghini opende de sprint en maakte het lastig voor Wiebes om te passeren langs de binnenkant. De voormalige Europese kampioene slaagde er toch in en was een pak sneller dan de rest, maar ze juicht te vroeg en een sluwe Vos wint nog met een half wiel verschil. 

  14:12
  14:11

  Wiebes juicht te vroeg, Vos wint!

  Marianne Vos schrijft de Amstel Gold Race op haar naam. Wiebes was overduidelijk de snelste, maar ze juichte al op 10 meter van de streep. Vos plaatste nog een jump en ging voorbij haar landgenote. 

  14:10

  Groepsprint?

  Er zijn wat verwoede aanvalspogingen, maar niemand geraakt weg. Het lijkt een sprintduel te worden tussen Wiebes en Vos. Of zorgt iemand voor een verrassing? 

  14:09

  Het lijkt een groepsprint te worden. Op de top van de Cauberg zijn er zo'n 20 rensters in het peloton. Dit is een uitgelezen kans voor Wiebes. 

  14:08

  Sterke Wiebes

  Niewiadoma, Longo Borghini, Vos en Wiebes springen naar de kop van de koers. Het valt wel stil waardoor ook anderen terugkeren. 

  14:08

  Amanda Spratt rijdt per ongeluk weg uit het peloton. Ze komt meteen bij de drie leidsters. Kopecky zet zich langs de kant. 

  14:07

  Opdraaien Cauberg

  Met 10 seconden voorsprong begint het drietal aan de Cauberg. 

  14:05

  Lidl-Trek op kop

  Ellen van Dijk heeft Brand en Longo Borghini naar voren gebracht. Het tempo van de Nederlandse hardrijdster ligt hoog en het peloton komt terug tot op een halve minuut. Binnen een paar kilometer beginnen ze aan de Cauberg. 

  14:04

  “Op deze manier offert Kopecky haar kansen helemaal op"

  14:04

  Kopecky krijgt steun van Vas. Plots verliezen de drie leidsters ook wat terrein. Hun voorsprong hangt tussen 40 en 45 seconden. 

  14:03

  Kopecky controleert

  Het is een opvallend beeld in het peloton. Lotte Kopecky rijdt op kop en dat terwijl rensters als Vas en Bredewold ook nog in het peloton zitten. 

  14:01

  In het peloton zijn de ploegen vooral bezig met de positionering richting de laatste helling. Daardaar zakt het verschil tot één minuut. 

  13:59

  Van Agt trekt stevig door op de Bemelerberg, Kopecky controleert in het peloton

  13:58

  1'10"

  Het ziet er uitstekend uit voor de drie leidsters. Ze hebben nog zo'n 5 kilometer om hun voorsprong uit te bouwen richting de Cauberg. 

  13:57

  Kastelijn terug

  De Nederlandse is terug bij Van Agt en Bauernfeind. Het is wel geen goed teken richting de Cauberg. 

  13:56

  Van 3 naar 2

  Eva van Agt trekt stevig door op de Bemelerberg. Bauernfeind plakt in haar wiel, Kastelijn lost.