Ga naar de inhoud
Lorena Wiebes dacht dat ze zegezeker was, maar het is Vos die wint.
Op de fotofinish is duidelijk te zien dat Vos met een ultieme jump voorbij Wiebes gaat

Niet te geloven! Lorena Wiebes juicht te vroeg, Marianne Vos wint ultiem nog de Amstel Gold Race

 zo 14 april 2024 14:11
Amstel Gold Race (vrouwen)
Amstel Gold Race (vrouwen)
Helling
157.6 km
10:01 Maastricht - 14:25 Berg en Terblijt
Marianne Vos
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 140
 9. 157.6

  Een finish die nog lang zal nazinderen. Zeker in het hoofd van Lorena Wiebes, die na een elitesprint naar de overwinning leek te vliegen in haar gedroomde Amstel Gold Race, maar de Nederlandse juichte te vroeg. Terwijl de sprintster van SD Worx-Protime haar armen in de lucht stak, gooide Marianne Vos haar fiets ultiem nog voorbij die van haar landgenote. Een ferme plottwist aan het einde van een bizarre en ingekorte Gold Race.

  Het werd een tumultueuze dag in Nederlands Limburg. Alles verliep rustig met een paar aanvalspogingen, maar na een uur koers werd de koers plots stilgelegd. 

   

  Een politiemotor uit de koers was betrokken bij een verkeerongeluk met een wagen. Politiewagens en ambulances moesten langs het peloton rijden waardoor een neutralisatie de enige optie was. 

  Het ongeluk gebeurde rond de Bergseweg, een helling op het parcours, dus moest de organisatie knopen doorhakken. Na meer dan een uur viel de beslissing om met het peloton geneutraliseerd naar Valkenburg te rijden. 

   

  Daar stonden niet de geplande 4 lokale ronden op het programma, maar slechts 3. Zo werd er nog maar 55 kilometer gekoerst. 

   

  De vrouwen grepen iedere kans om aan te vallen. Bij de eerste passage over de Cauberg plaatste Elisa Longo Borghini een eerste echte aanval, maar dat leverde niet veel op.

  Het zestal dat wegreed op de Cauberg werd op de volgende helling opgeraapt. Op die Geulhemmerberg reden drie nieuwe rensters weg: Eva van Agt, Ricarda Bauernfeind en Yara Kastelijn. 

   

  Achter hen viel het volledig stil. In een mum van tijd kregen ze anderhalve minuut voorsprong. 

   

  Het was wachten op een volgende passage over de Cauberg, bij het ingaan van de slotronde. Opnieuw plaatste Elisa Longo Borghini een aanval, maar andermaal zonder succes.

   

  Wanneer de bel weerklonk aan de streep, was het peloton compact, op een dikke halve minuut van de drie leidsters. 

  SD Worx-Protime grijpt naast de zege

  Het peloton kwam erg dicht bij Van Agt, Bauernfeind en Kastelijn, maar de drie aanvalsters kregen plots weer een minuut bonus. Het zag er even erg goed uit voor het drietal. 

   

  Dat was tot SD Worx-Protime (eindelijk) initiatief nam. Niet een van de knechten, maar wereldkampioene Lotte Kopecky deed kopwerk. Ze maakte al geen fantastische indruk bergop. 

   

  Ook Ellen van Dijk (Lidl-Trek) deed nog een stevige kopbeurt. Daardoor hadden de drie leidsters amper 10 seconden voorsprong aan de voet van de Cauberg. 

   

  De jus leek verdwenen te zijn bij veel rensters. Het gaatje ten opzichte van het drietal werd gedicht, maar niemand kon een splijtende demarrage plaatsen. 

   

  Zo'n 20 rensters, zonder een leeggereden Kopecky, kwamen samen boven. Lorena Wiebes overleefde zonder problemen. 

   

  Niemand kon nog het verschil maken. Demi Vollering hield het tempo hoog waardoor een gereduceerd peloton naar de streep ging. 

   

  Longo Borghini ging als eerste aan, maar met wind op kop was ze een vogel voor de kat. Wiebes wurmde zich tussen de Italiaanse en de dranghekkens en was op weg naar de zege. 

   

  De Nederlandse sprintte uitstekend, maar juichte al op 15 meter van de streep. Een sluwe Marianne Vos was meegegaan in haar spoor en ging met een jump nog voorbij Wiebes. 

   

  Zo is het de 36-jarige Marianne Vos die aan het feest is in eigen land.

  Uitslag Amstel Gold Race (vrouwen)

  naamresultaatploeg
  1
  Marianne Vos
  in 2u35'02"
  2
  Lorena Wiebes
  3
  Ingvild Gåskjenn
  4
  Pfeiffer Georgi
  5
  Elisa Longo Borghini
  6
  Eleonora Gasparrini
  7
  Ashleigh Moolman Pasio
  8
  Amber Kraak
  9
  Yara Kastelijn
  10
  Soraya Paladin