Efficiënt Charleroi duwt Anderlecht naar rechterkolom, crisis loert om de hoek

  1. 45+7' - Geel - Julien Duranville
  2. 43' - Geel - Kristian Arnstad
  3. 5' - Geel - Marco Ilaimaharitra
  1. 90' - Verv. Ken Nkuba Tshiend door Martin Wasinski
  2. 90' - Verv. Isaac Mbenza door Daan Heymans
  3. 86' - Verv. Marco Ilaimaharitra door Damien Marcq
  4. 85' - Verv. Joris Kayembe door Loïc Bessile
  5. 82' - Geel - Adem Zorgane
  6. 74' - Verv. Lior Refaelov door Mario Stroeykens
  7. 67' - Verv. Julien Duranville door Francis Amuzu
  8. 67' - Verv. Kristian Arnstad door Sebastiano Esposito
  9. 65' - Doelpunt - Ryota Morioka (0 - 1)
  10. 62' - Verv. Amirhossein Hosseinzadeh door Youssouph Badji
  65'goalRyota Morioka0 - 1

  Frustraties en fluitconcerten: dat is hoe de nederlaag van Anderlecht tegen Charleroi werd onthaald door de spelers en het thuispubliek. Paars-wit kreeg nochtans een pak kansen, maar het wrong ze allemaal de nek om. Ex-Anderlecht-speler Morioka haalde aan de overkant wel de trekker over.

  Anderlecht - Charleroi in een notendop

  • Sleutelmoment: Wie zijn kansen niet afmaakt, krijgt het deksel op de neus. Het is een cliché zo oud als het voetbal zelf, en vandaag werd het voor de zoveelste keer bevestigd. Morioka strafte de misser van Anderlecht ijzig kalm af.
  • Man van de Match: Pierre Patron is niet de imposante verschijning die zijn naam doet vermoeden. De Franse doelman van Charleroi stompte de bal liever weg dan hem te vangen, maar hield zijn netten schoon met een paar knappe reddingen.
  • Opvallend: Anderlecht had ongetwijfeld gerekend op een overwinning om zo opnieuw aansluiting te vinden met de kopgroep. Het had van de laatste tien onderlinge confrontaties met Charleroi er zeven gewonnen en slechts eentje verloren.

  Matig entertainment voor de rust

  Na de ruime zege tegen Kortrijk voerde Mazzu één wissel door: de jonge Duranville mocht voor het eerst starten. Aan de overkant stelde een ontevreden Still dan weer vijf nieuwe namen op.

   

  De eerste minuten waren fel, maar na een harde botsing tussen Silva en Andreou was de zin om ertegenaan te gaan getemperd. Pas na een schuiver van Vertonghen werd iedereen opnieuw wakker. Patron zeker, want hij sloeg een hard schot van Ashimeru weg en dook even later in de voeten van Silva.

   

  Charleroi moest vooral het balbezit van Anderlecht ondergaan en dreigde voor de rust amper één keer, met een geblokt schot van Mbenza.

  Sluw Charleroi besteelt spilziek Anderlecht

  Na de rust was er meer geldingsdrang te merken. Patron redde al vroeg een botsend schot van Hoedt. Een volley van Verschaeren plofte recht in zijn armen. Patrons collega Van Crombrugge werd bijna verrast door een verre knal van Zorgane.

   

  Het inspireerde Charleroi, dat ineens de vlotste aanval van de middag op de mat toverde. Morioka rondde koel af, maar weigerde tegen zijn ex-club te vieren. Badji had de morrende thuisfans helemaal kunnen doen koken, maar miste de 0-2 door het achter zijn steunbeen te proberen.

   

  Anderlecht moest komen en deed dat ook. Spitsen Silva en Esposito wrongen echter opgelegde kansen op de verdiende gelijkmaker de nek om. Zelfs Van Crombrugge rukte in de slotfase mee op om de boel te forceren. Het mocht niet baten. Meteen na afloop werd paars-wit bedolven onder een striemend fluitconcert. De crisis is niet veraf.

  Van Crombrugge: "Staan misschien op onze plaats"

  Hendrik Van Crombrugge aanvaardde het fluitconcert van de fans. "Ik heb alle begrip voor hun frustratie. Zij willen net als wij overwinningen zien."

   

  "Ik kan negatief zijn, alles afbranden en zeggen dat niets goed was. Maar dat is niet het verhaal van deze wedstrijd. We waren op alle vlakken beter, behalve op het vlak van efficiëntie. Maar dat beslist nu eenmaal vaak een wedstrijd."

   

  "De cijfers zijn barslecht", besefte de doelman van Anderlecht. "Het is niet het moment om grote uitspraken te doen. We moeten zelfkritisch en nederig zijn. Waar we nu staan, dat is misschien wel onze plaats op dit moment."

  Morioka: "Te vroeg om naar boven te kijken"

  Ryota Morioka was met zijn goal de matchwinnaar voor Charleroi. "Ik ben natuurlijk heel blij met het resultaat. Op Anderlecht winnen is altijd moeilijk."

   

  Morioka vierde de 0-1 niet. "Anderlecht is mijn ex-club. Ik heb hier een leuke tijd beleefd. Het is moeilijk uit te leggen waarom het hier niet lukte voor mij. Soms gebeuren die dingen in het voetbal."

   

  "We kwamen naar hier om te winnen. Dit is heel belangrijk voor ons. Het is nog te vroeg om te zeggen of we naar boven kunnen kijken. We proberen gewoon elk weekend onze wedstrijd te winnen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Afgelopen! Anderlecht verliest thuis van Charleroi en zakt naar de rechterkolom. Nochtans had paars-wit duidelijk meer kansen, maar het was Morioka die aan de overkant zijn ex-ploeg de das omdeed. .
  3. tweede helft, minuut 93. Van Crombrugge schuift mee op voor een hoekschop. Altijd leuk om te zien! .
  4. tweede helft, minuut 91. Vijf minuten extra tijd geven paars-wit toch weer wat moed. .
  5. tweede helft, minuut 90. Geloof is weg. Esposito dropt een vrijschop in de zestien. Bij Anderlecht staan ze erbij en kijken ze ernaar. .
  6. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij Charleroi, Martin Wasinski erin, Ken Nkuba Tshiend eruit
  7. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij Charleroi, Daan Heymans erin, Isaac Mbenza eruit
  8. tweede helft, minuut 88. Het blijft toch opletten voor Charleroi, dat tegen OHL én Westerlo in het slot punten liet liggen. En op de bank bij Anderlecht zit ene Felice Mazzu, een specialist van de late goals. .
  9. tweede helft, minuut 86. Kayembe en Ilaimaharitra maken plaats voor Bessilé en Marcq. .
  10. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Charleroi, Damien Marcq erin, Marco Ilaimaharitra eruit
  11. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Charleroi, Loïc Bessile erin, Joris Kayembe eruit
  12. tweede helft, minuut 85. Anderlecht verdient op zijn minst de gelijkmaker, maar dan moet het wel scoren. Bert Sterckx.
  13. tweede helft, minuut 82. Zorgane krijgt geel voor een schop op Ashimeru. Het is meer een onhandige ingreep, maar de Algerijn is schuldbewust. .
  14. Gele kaart voor Adem Zorgane van Charleroi tijdens tweede helft, minuut 82
  15. tweede helft, minuut 78.
  16. tweede helft, minuut 78. Ook Esposito mist! Hoe is het mogelijk? Deze kans voor Esposito is nog een pak groter dan die van Silva daarnet, maar evengoed vliegt de bal naast het kader. .
  17. tweede helft, minuut 77. Bijna Badji! Badji kruipt simpel voor Debast, maar wil het dan achter zijn steunbeen afwerken. Anderlecht blijft in leven. .
  18. tweede helft, minuut 76. Vrouwen en kinderen eerst! De alarmen loeien achterin bij Charleroi. De bal geraakt maar niet weg uit de rechthoek, tot Zorgane een schot van Verschaeren van de lijn keert. .
  19. tweede helft, minuut 74. Het zal niet gemakkelijk worden voor Anderlecht, gezien het spelbeeld. Bert Sterckx.