Elindus Arena
5671

STVV laat 10-koppig Zulte Waregem genadeloos achter op laatste plek

za 17 september 2022 20:09

Zulte Waregem blijft na een nieuwe ontgoocheling alleen achter op de laatste plek in de Jupiler Pro League. STVV kon na 1 minuut al prikken, een rode kaart maakte het allemaal nog wat pijnlijker voor de thuisploeg. Zulte Waregem moet dringend herbronnen om uit de gevarenzone te raken.

Zulte Waregem - STVV in een notendop

• Sleutelmoment: Een dramatisch openingskwartier stelt Zulte Waregem voor een onmogelijke opdracht. Een snelle openingstreffer én rood zetten STVV in een zetel.
  • Man van de match: Gianni Bruno scoorde dan wel twee keer, maar misschien had Frank Boya wel meer verdienste. De rode kaart kwam er na een fout op hem en hij lokte ook nog eens een strafschop uit na de rust.
  • Opvallend: STVV heeft al sinds januari geen uitwedstrijd meer verloren. Al 11 wedstrijden op rij neemt het punten mee naar huis.

Dramatische start voor Zulte Waregem

"We moeten efficiënter zijn", had coach Mbaye Leye vooraf nog gewaarschuwd, maar misschien had hij beter zijn defensie op scherp gezet. Na amper 1 minuut moest doelman Bossut zich al omdraaien.

Gianni Bruno, nota bene ex-Zulte Waregem, werkte een corner met een hakje door de benen van Bossut. Niet meteen de start waarop de thuisploeg had gehoopt in zijn zoektocht naar een eerste zege sinds de openingsspeeldag.

En het kon nog erger. Daniel Ramirez plantte zijn voet op het scheenbeen van Boya en mocht na ruim een kwartier al gaan douchen. Met een mannetje minder verzamelde Zulte Waregem toch nog enkele mooie kansen, maar Schmidt kon onder meer een eigen blunder rechtzetten.

STVV profiteert optimaal van man-meer-situatie

Zulte Waregem had zijn lesje nog niet geleerd na de eerste helft, want ook na de pauze was het bijna meteen raak. Brüls kwam oog in oog met Bossut, maar mikte op de paal.

Uitstel van executie voor Zulte Waregem. Koita slalomde niet veel later het strafschopgebied binnen en mikte de 0-2 op het hoofd van Shinji Okazaki, goed voor zijn eerste doelpunt in de Belgische competitie.

Een strafschop was de doodsteek voor de thuisploeg. Gianni Bruno knalde zijn tweede treffer van de avond tegen de touwen. Leye probeerde met vijf wissels de bakens nog te verzetten, maar Zulte Waregem kon niets meer klaarmaken.

Met 5 op 27, zijn slechtste start sinds het seizoen 2018-2019, blijft Zulte Waregem alleen achter met de rode lantaarn in handen.

Leye: "Iedereen weet dat het moeilijk seizoen wordt"

Ondanks de nederlaag stond Mbaye Leye nog altijd met een kamerbrede glimlach de pers te woord. "Het zit al van in het begin van het seizoen tegen", zei hij. "Als je dan nu zo begint aan de wedstrijd, met een goal op een corner die je eigenlijk kon vermijden..."

"Ik had dan ook nog mijn twijfels bij de rode kaart, die wel heel streng was. We hebben het dan nog goed gedaan in de eerste helft, maar STVV had meer controle na de rust."

"Als coach moet je positief blijven. We moeten inderdaad efficiënter zijn. We hadden kansen, maar met tien was het moeilijk. We weten dat we voor een moeilijk seizoen staan, maar we gaan er alles aan doen om het te keren."

STVV-coach Bernd Hollerbach had meer redenen om te lachen. "We begonnen goed aan de wedstrijd en de rode kaart heeft geholpen. Na de rust hebben we het perfect gedaan", vatte hij het gebald samen.

Fase per faselaatste update: bijna 2 jaar geleden

90+3' tweede helft
90+3'

STVV zet zijn knappe uitreputatie nog eens in de verf. Het verschalkt een tienkoppig Zulte Waregem met 0-3. De thuisploeg blijft alleen achter met de rode lantaarn.

90+1'
,
90+1'

Invaller Offor krijgt nog een gele kaart onder de neus geduwd. Hij gaat stevig door op Leistner in een kopduel.

90+1'

89'

De wedstrijd is al even beslist, dus veel drijfveren blijven er niet meer over voor STVV om door te duwen. Zulte Waregem dreigt door de 2-2-stand in Cercle Brugge alleen achter te blijven op de laatste plek.

85'

Bruno laat het liggen

Hashioka perst er nog eens een knappe actie uit. Gianni Bruno staat helemaal vrij in het strafschopgebied, maar besluit toch zwakjes op Bossut. Dit had de 0-4 moeten zijn.

84'
83'

Supporters protesteren ludiek

De supporters van Zulte Waregem keren zich met hun rug naar het veld en springen op en neer. Op het veld valt er toch weinig te zien.

81'

Gianni Bruno glipt door de buitenspelval, maar Bossut heeft het in de gaten. Hij gaat de bal wegplukken voor er gevaar kan ontstaan.

78'

Zulte Waregem probeert met zijn verse krachten nu toch nog wat te voetballen. De vijf nieuwkomers willen wel, maar STVV geeft hen weinig ruimte.

76'

Voor de pauze kwam Zulte Waregem nog regelmatig tot een kans, maar na de rust is alleen STVV nog gevaarlijk. Koita probeert Okazaki zijn tweede treffer aan te bieden, maar de Japanner kopt over.

72'

Bossut wordt nu plots onder vuur genomen met afstandsschoten. Nu waagt Boya zijn kans, maar opnieuw ligt de doelman van Zulte Waregem in de weg.

69'

Knappe redding Bossut

STVV neemt nog geen genoegen met een driegangenmenu en gaat op zoek naar een dessert. Bossut kan het schot van Al Dakhil nog net uit zijn doel houden.

65'

Het volstaat nog niet voor Leye. Ook Jelle Vossen en Vigen mogen de wedstrijd volmaken, Fadera en Rommens worden uit hun lijden verlost.

65'
63'

Drie doelpunten tegen, dus drie wissels. Dat lijkt wel de redenering van Mbaye Leye, die Ndour, Lopez en Ciranni naar de zijlijn haalt. Miroshi, Derijck en Offor moeten het zinkende schip nog drijvende proberen te houden.